Кекс с крем и
малки
кексчета с крем / мъфини /
Продукти :
За блата :
4 бр. яйца
4 бр. яйца
200 гр. захар
1 бр. ванилия
кора от 1 бр.
лимон / ситно настъргана /
200 мл. прясно
мляко
100 мл. олио
1 бр. бакпулвер /
15 гр. /
350 гр. брашно
За крема :
500 мл. прясно
мляко / 150 мл. + 350 мл. /
100 гр. захар
40 гр. нишесте /
ползвах шоколадов пудинг /
Приготвяне :
Първо приготвяме
крема. Разтваряме нишестето в 150 мл. студено мляко. Слагаме останалото мляко
на котлона да заври и прибавяме захарта. При непрекъснато бъркане добавяме
разтвореното нишесте и варим докато се сгъсти. Изчакваме да се охлади.
Разбиваме яйцата
със захарта и ванилията. Прибавяме прясното мляко , олиото и кората от лимон.
Накрая добавяме пресятото брашно с бакпулвера. Избираме си подходяща форма за
кекс / може и силиконова /. Изсипваме половината от сместа в намаслената и
поръсена с брашно форма за кекс. Върху нея внимателно и равномерно разпределяме
крема. Върху крема изсипваме другата част от сместа.
Печем на 170 – 180 градуса около 45 мин.
При необходимост покриваме с алуминиево
фолио да не прегори отгоре.
Проверяваме с дървена клечка дали е
изпечен.
След изпичане обръщаме в подходяща чиния
за сервиране.
Може да декорираме кекса по желание.
В случая декорирах със смес от
около 30 гр. разтопен шоколад , 1 с. л. прясно мляко и 2 с. л. масло.
Използвах силиконови форми за кекса и
кексчетата. Формата за кекс не е голяма - диаметър 20 см. Затова тази доза ми стигна и за кекса и за
малките кексчета.
Тази рецепта с някои добавки от моя страна първоначално видях тук :
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_ysS2eq-y0M&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2CrvOXCuGkDvY4fyytscfJVjrXfTfitdfZe-LRLrDGeNU5TGjZJJd0ZsA
Няма коментари:
Публикуване на коментар