Бърза торта на тиган
Реших
да публикувам тази рецепта , защото е много лесна и винаги ми се получава.
Прави
се само на котлон. Не е необходима фурна.
Комбинацията
от какаови блатове и любимия ми крем
с малини и заквасена сметана наистина си заслужава.
Невероятна торта!
Продукти :
За блатовете
:
2 бр. яйца
100 гр. захар
1 бр. ванилия
160 мл. мляко
80 мл. олио
200 гр. брашно
7 гр. бакпулвер
20 гр. какао
За крема:
500
гр. заквасена сметана
50
гр. пудра захар
150
гр. малини / в случая замразени /
За белтъчния
крем / Италиански меренг / :
3
бр. белтъци
250
гр. захар
90
мл. вода
1/3
ч.л. лимонена киселина
щипка
сол
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване. Добавяме топлото мляко и олиото.
Прибавяме пресети и смесени брашното , бакпулвера и какаото. Бъркаме до
получаване на гладка смес. Разделяме сместа на три еднакви части. Печем на
котлон в тиган / вътрешен диаметър около 20 см. / с капак на средна степен
около 6 - 8 мин. без да обръщаме.
Мажем добре тигана с масло. Оставяме блатовете да се охладят добре.
Мажем добре тигана с масло. Оставяме блатовете да се охладят добре.
Приготвяме крема като
разбъркваме сметаната с пудрата захар и прибавяме и малините.
Ако не обичате сухи блатове , може да сиропирате със захарен сироп
или с прясно мляко.
Аз обичам да "сиропирам" с прясно мляко / по 4-5 с.л. на всеки блат /.
Аз обичам да "сиропирам" с прясно мляко / по 4-5 с.л. на всеки блат /.
Редим първия блат . Сиропираме. Мажем с крема . По същия начин и с
втория блат.
За третия блат оставяме съвсем малко крем , като гледаме да няма малини в сместа.
Трябва да се охлади в хладилник за 2 – 3 часа.
За третия блат оставяме съвсем малко крем , като гледаме да няма малини в сместа.
Трябва да се охлади в хладилник за 2 – 3 часа.
Украсих с белтъчен крем. / Италиански меренг /
Варим на котлон на средна степен водата и захарта. На 4-тата минута
добавяме лимонената киселина. Варим още около 5 – 6 мин. докато започнат да се
образуват лениви мехурчета.
За проба дали сиропа е готов капваме една капка върху чиния. Ако с пръсти
можем да направим топче , значи е готов. Едновременно с това разбиваме белтъците
със щипката сол до сняг. Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп като
включваме миксера на най – високата степен. Разбиваме още около 15 мин. ,
докато крема се сгъсти и се охлади.
Може да оцветите по желание с боя за хранителни цели част от крема . Украсяваме с пош и подходящ накрайник. Ако нямате нито пош , нито накрайници просто намажете тортата отгоре и отстрани с крема и загладете. Може да поръсите със смлени орехи или настърган шоколад . Отдайте се на фантазията си и украсете тортата по ваш вкус.
Може да оцветите по желание с боя за хранителни цели част от крема . Украсяваме с пош и подходящ накрайник. Ако нямате нито пош , нито накрайници просто намажете тортата отгоре и отстрани с крема и загладете. Може да поръсите със смлени орехи или настърган шоколад . Отдайте се на фантазията си и украсете тортата по ваш вкус.
Това е една от любимите ми торти. Става много бързо и има невероятен
вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар