Translate

понеделник, 11 февруари 2019 г.

Бърза торта на тиган


Бърза торта на тиган

Реших да публикувам тази рецепта , защото е много лесна и винаги ми се получава.
Прави се само на котлон. Не е необходима фурна.
Комбинацията от какаови блатове и любимия ми крем
с малини и заквасена сметана наистина си заслужава. Невероятна торта! 
Продукти :
За блатовете :
2 бр. яйца
100 гр. захар
1 бр. ванилия
160 мл. мляко
80 мл. олио
200 гр. брашно
7 гр. бакпулвер
20 гр. какао
За крема:
500 гр. заквасена сметана
50 гр. пудра захар
150 гр. малини / в случая замразени /
За белтъчния крем / Италиански меренг / :
3 бр. белтъци
250 гр. захар
90 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията  до побеляване. Добавяме топлото мляко и олиото. Прибавяме пресети и смесени брашното , бакпулвера и какаото. Бъркаме до получаване на гладка смес. Разделяме сместа на три еднакви части. Печем на котлон в тиган / вътрешен диаметър около 20 см. / с капак на средна степен около 6 - 8 мин. без да обръщаме. 
Мажем добре тигана с масло. Оставяме блатовете да се охладят добре.
 
Приготвяме крема като разбъркваме сметаната с пудрата захар и прибавяме и малините.
Ако не обичате сухи блатове , може да сиропирате със захарен сироп или с прясно мляко. 
Аз обичам да "сиропирам" с прясно мляко / по 4-5 с.л. на всеки блат /.
Редим първия блат . Сиропираме. Мажем с крема . По същия начин и с втория блат. 
За третия блат оставяме съвсем малко крем , като гледаме да няма малини в сместа. 
Трябва да се охлади в хладилник за 2 – 3 часа.

Украсих с белтъчен крем. / Италиански меренг /
Варим на котлон на средна степен водата и захарта. На 4-тата минута добавяме лимонената киселина. Варим още около 5 – 6 мин. докато започнат да се образуват лениви мехурчета. 
За проба дали сиропа е готов  капваме една капка върху чиния. Ако с пръсти можем да направим топче , значи е готов. Едновременно с това разбиваме белтъците със щипката сол до сняг. Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп като включваме миксера на най – високата степен. Разбиваме още около 15 мин. , докато крема се сгъсти и се охлади. 
Може да оцветите по желание с боя за хранителни цели част от крема . Украсяваме с пош и подходящ накрайник. Ако нямате нито пош , нито накрайници просто намажете тортата отгоре и отстрани с крема и загладете. Може да поръсите със смлени орехи или настърган шоколад . Отдайте се на фантазията си и украсете тортата по ваш вкус.
Това е една от любимите ми торти. Става много бързо и има невероятен вкус.





























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...