Маймунска питка със сирене и кашкавал
Продукти :
600 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
½ кубче мая
1 ч.л. захар
2 бр. яйца
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
За пълнеж :
3 бр. яйца
150 гр. кисело мляко
1 к. л. сода за хляб
100 гр. кашкавал
150 гр. сирене
За поръсване
:
Семена по избор
За
намазване :
30 гр. масло
Приготвяне
:
Към леко топлото
мляко прибавяме маята , захарта и няколко лъжици брашно. Изчакваме тази
смес да шупне. Пресяваме брашното и си правим кладенче в него. Добавяме яйцата ,
киселото мляко и солта. Прибавяме шупналата смес с маята. Месим до меко тесто. Оставяме да втасва покрито с кърпа
или стреч фолио. Времето за втасване е различно в зависимост от околната
температура. Когато е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме тестото на две части. Едната част
разточваме на кръгла кора.
/ В случая разточих за тава с диаметър 26 см. но се
оказа малка. Едва не изскочи от тавата да ме гони при печенето. Така , че
препоръчвам по – голям диаметър , примерно около 30 см./
Слагаме разточената кора в тавата и я мажем отгоре
с масло. Другата част от тестото разделяме на 11 части. Всяка част оформяме с
ръце като малка питка и слагаме по 1 с.л. от
сиренето /натрошено / и кашкавала / настърган/, като плънка. Затваряме добре и оформяме
топка. Отделно разбиваме яйцата и прибавяме содата с киселото
мляко / трябва леко да шупне/. Добавяме и останалото ни сирене и кашкавал и
разбъркваме. Нареждаме топките върху кората . Отгоре заливаме със сместа. Поръсваме
върху всяко топче семената. Печем на 180 градуса около 50 мин. При необходимост
покриваме с фолио да не прегори. Проверяваме дали е изпечено с дървено шишче –
тест суха клечка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар