Translate

вторник, 12 февруари 2019 г.

Маймунска питка със сирене и кашкавал

 

Маймунска питка със сирене и кашкавал

Продукти :
600 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
½  кубче мая
1 ч.л. захар
2 бр. яйца
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
За пълнеж :
3 бр. яйца
150 гр. кисело мляко
1 к. л. сода за хляб
100 гр. кашкавал
150 гр. сирене
За поръсване :
Семена по избор
За намазване :
30 гр. масло
Приготвяне :
Към леко топлото  мляко прибавяме маята , захарта и няколко лъжици брашно. Изчакваме тази смес да шупне. Пресяваме брашното и си правим кладенче в него. Добавяме яйцата , киселото мляко и солта. Прибавяме шупналата смес с маята. Месим  до меко тесто. Оставяме да втасва покрито с кърпа или стреч фолио. Времето за втасване е различно в зависимост от околната температура. Когато е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме тестото на две части. Едната част разточваме на кръгла кора. 
/ В случая разточих за тава с диаметър 26 см. но се оказа малка. Едва не изскочи от тавата да ме гони при печенето. Така , че препоръчвам по – голям диаметър , примерно около 30 см./


 Слагаме разточената кора в тавата и я мажем отгоре с масло. Другата част от тестото разделяме на 11 части. Всяка част оформяме с ръце  като малка питка и слагаме по 1 с.л. от сиренето /натрошено / и кашкавала / настърган/, като плънка. Затваряме добре и оформяме топка. Отделно разбиваме яйцата и прибавяме содата с киселото мляко / трябва леко да шупне/. Добавяме и останалото ни сирене и кашкавал и разбъркваме. Нареждаме топките върху кората . Отгоре заливаме със сместа. Поръсваме върху всяко топче семената. Печем на 180 градуса около 50 мин. При необходимост покриваме с фолио да не прегори. Проверяваме дали е изпечено с дървено шишче – тест суха клечка.



 




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...