Translate

петък, 15 февруари 2019 г.

Питки с кайма / фатайер /




Питки с кайма / фатайер /

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_15.html

 

Продукти за тестото :
 
1,200 кг. брашно
 
700 мл. прясно мляко
 
200 мл. олио 
 
100 мл. зехтин
 
1 кубче мая / 42 гр./
 
2 с.л. сол 
 
40 гр. захар
 
Продукти за плънката:

600 гр. кайма 

4 с.л. зехтин / ако каймата е много мазна , не добавяйте / 

1 с.л. сол

1 бр. червена чушка

1 бр. зелена чушка

2 – 3 стръка пресен лук / или една глава стар /

1 среден домат

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кимион

1/ 2 ч.л. червен пипер

1 ч.л.  седем подправки / арабска комбинация от подправки , може и без нея /

щипка чили

 

Приготвяне:
 

В леко топлото мляко натрошаваме маята.

Прибавяме захарта и около  10 с.л. от брашното.

Оставяме сместа да шупне , т.е. да се активира маята.

Към шупналата смес прибавяме олиото , зехтина и половината от пресятото брашно.

Разбъркваме добре и прибавяме и останалото брашно.

Месим около 10 мин. до меко тесто.

/ Аз го измесих с миксера с приставката за тесто /.

Оставяме тестото в дълбок съд , покрито с найлон или стреч фолио и кърпа да втасва.

Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на помещението.

/ Аз го поставих във фурната , която включих да достигне 40 градуса и след това изключих. /

Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.

 
/ Около 40 – 50 мин. , в зависимост от околната температура ./
 


Докато чакаме тестото да втасва си приготвяме плънката.

Нарязваме лука на дребно.

Домата и чушките смиламе с чопър или ги настъргваме на ситно на ренде. 



Прибавяме ги към каймата и заедно с подправките размесваме добре.

Така плънката ни е готова.

Тестото разделяме на  около 45 бр. топчета, около 50 гр. едното.

 

Всяко топче разточваме на кръг или квадрат / около 15 см./.
 
Слагаме по една с.л. от плънката с каймата и
 


леко прихлупваме около 1 см отстрани и отгоре.
Притискаме с вилица в ъглите и по средата на прихлупеното тесто , 
за да не се отворят при печенето. 



 
 




Печем върху хартия за печене в загрята до 200 градуса фурна,                      

около 20 – 25 мин.

 
Питките стават много вкусни.
 
У дома всички много ги обичат.
 











Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...