Кекс с моркови
Продукти:
4 бр. яйца
200 гр. захар
кора от един лимон (портокал)
1 с.л. сок от лимон (портокал)
1 бр. ванилия
3/4 ч.ч. олио / 1 ч.ч. = 200 мл. /
300 гр. брашно
1 и 1/2 с.л. бакпулвер
1 с.л. сода за хляб
1/2 с.л. сол
350 гр. моркови
2 с.л. стафиди
Сироп :
5 с.л. кафява захар
1 ч.ч. вода
3 - 4 с.л. сметана за готвене
Приготвяне :
Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме кората от един лимон
(портокал) , и сока от лимон (портокал), ванилията и олиото. След това
прибавяме пресети брашното с добавени в
него бакпулвера , содата и солта. Морковите накълцваме с чопър или настъргваме
на средна големина на ренде. Добавяме стафидите. Изсипваме получената смес в намазана с олио подходяща тавичка или
форма за кекс. Печем на 165-170
градуса около 1 час. При необходимост слагаме отгоре фолио да
не прегори. Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
След охлаждане обръщаме.
За сиропа :
Варим водата с кафявата захар на котлон до пълно разтваряне на
захарта.
Прибавяме и сметаната и сваляме от котлона.
Сиропираме с горещия сироп студения кекс.
Сиропираме с горещия сироп студения кекс.
Украсяваме по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар