Торта Цветен Еклеров Венец
Продукти за блата :
4 бр. яйца
250 гр.
брашно
250 мл. вода
100 гр. масло
щипка сол
Приготвяне:
Пресяваме брашното.
Слагаме на котлон водата с маслото и солта да заври.
Слагаме на котлон водата с маслото и солта да заври.
Изсипваме цялото количество брашно във врящата вода , като бъркаме непрекъснато
до образуването на меко тесто.
Махаме от котлона , изчакваме леко да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата.
Слагаме тестото в намазана с масло / или олио / и посипана с брашно кексова форма с отвор по средата и диаметър около 30 см.
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 40 – 45 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен - тест суха клечка.
Махаме от котлона , изчакваме леко да се охлади и прибавяме едно по едно яйцата.
Слагаме тестото в намазана с масло / или олио / и посипана с брашно кексова форма с отвор по средата и диаметър около 30 см.
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 40 – 45 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен - тест суха клечка.
Изчакваме
леко да се охлади и разрязваме блата на две части.
Продукти за крема :
1 л. прясно
мляко
5 бр.
жълтъци
120 гр.
захар
30 гр.
нишесте / ползвах натурално пшенично /
2 бр.
ванилии
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците
със захарта и ванилията.
Отделяме от
млякото около 200 мл. и разтваряме в него нишестето.
Прибавяме и
жълтъците и разбъркваме добре.
Слагаме
млякото на котлон да заври.
Прибавяме към него сместа с жълтъците и нишестето.
Варим на
силен огън около 10 мин. и бъркаме непрекъснато.
След като
свалим крема от котлона го покриваме плътно със стреч фолио , за да не се
образува коричка при изстиването му.
Продукти за белтъчния крем /
Италиански меренг / :
175 гр.
белтъци / в случая точно 5 бр. белтъци /
466 гр.
захар.
2/3 ч. л.
лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
90 мл. вода
Приготвяне :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 мин.
На 3 -
тата минута , след като е заврял , започваме
да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме до гъста бяла пяна.
Разбиваме до гъста бяла пяна.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре.
Прибавяме на тънка струйка сиропа , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Прибавяме на тънка струйка сиропа , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Разделяме
го на 5 части и украсяваме със сладкарски бои.
100 гр.
черен шоколад
30 гр. масло
1 с. л. олио
Приготвяне :
Начупваме
шоколада на парченца и добавяме маслото и олиото.
Затопляме в
микровълнова фурна 1 мин.
Разбъркваме
добре да се хомогенизира.
Оформяне на тортата :
Към жълтия крем прибавяме около 5 – 6 препълнени супени лъжици от белия
крем и разбъркваме внимателно до хомогенност.
Разпределяме 2/3 от количеството получен крем върху долния блат.
Поставяме
внимателно горния блат и мажем тънък слой от останалия крем.
Топлият шоколад наливаме в здраво найлоново
пликче.
/ Или в сладкарски триъгълен найлонов плик/.
/ Или в сладкарски триъгълен найлонов плик/.
Отрязваме
леко ъгълчето на плика и шприцоваме върху блата.
Правим нещо като решетка от шоколад.
Правим нещо като решетка от шоколад.
Връщаме пак
в хладилника да стегне.
През това
време си приготвяме белтъчния крем за украсата по описания по-горе начин.
Ползвах накрайник
за правене на рози , лалета и листа.
Може да
използвате и други накрайници и да украсите тортата по друг начин.
Използвайте
въображението си и създайте украса по ваш вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар