Translate

петък, 22 март 2019 г.

Торта Цветен Еклеров Венец

Торта Цветен Еклеров Венец


Продукти за блата :
4 бр. яйца
250 гр. брашно
250 мл. вода
100 гр.  масло
щипка сол
Приготвяне:
Пресяваме брашното.
Слагаме на котлон водата с маслото и солта да заври.
Изсипваме цялото количество брашно във врящата вода , като бъркаме непрекъснато до образуването на меко тесто.
Махаме от котлона , изчакваме леко да се охлади  и прибавяме едно по едно яйцата.
Слагаме тестото в  намазана с масло / или олио / и посипана с брашно кексова форма  с отвор по средата и диаметър около 30 см.
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 40 – 45 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен - тест суха клечка.
Изчакваме леко да се охлади и разрязваме блата на две части.






Продукти за крема :
1 л. прясно мляко
5 бр. жълтъци
120 гр. захар
30 гр. нишесте / ползвах натурално пшенично /
2 бр. ванилии
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията.
Отделяме от млякото около 200 мл. и разтваряме в него нишестето.
Прибавяме и жълтъците и разбъркваме добре.
Слагаме млякото на котлон да заври. 
Прибавяме към него сместа с жълтъците и нишестето.
Варим на силен огън около 10 мин. и бъркаме непрекъснато.
След като свалим крема от котлона го покриваме плътно със стреч фолио , за да не се образува коричка при изстиването му.




Продукти за белтъчния крем / Италиански меренг / :
175 гр. белтъци / в случая точно 5 бр. белтъци /
466 гр. захар.
2/3 ч. л. лимонена киселина
1 бр. ванилия
щипка сол
90 мл. вода
Приготвяне :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 мин.
На 3 - тата  минута , след като е заврял , започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.  
Разбиваме до гъста бяла пяна.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре. 
Прибавяме на тънка струйка сиропа , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.  
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Разделяме го на 5 части и украсяваме със сладкарски бои.



Продукти за шоколадовата заливка :
100 гр. черен шоколад
30 гр. масло
1 с. л. олио
Приготвяне :
Начупваме шоколада на парченца и добавяме маслото и олиото.
Затопляме в микровълнова фурна 1 мин.
Разбъркваме добре да се хомогенизира.
Оформяне на тортата :
Към жълтия крем прибавяме около 5 – 6 препълнени супени лъжици от белия крем и разбъркваме внимателно до хомогенност.
Разпределяме 2/3 от количеството получен крем върху долния блат.
Поставяме внимателно горния блат и мажем тънък слой от останалия крем.
Оставяме в хладилник за няколко часа да стегне.

Топлият  шоколад наливаме в здраво найлоново пликче.
/ Или в сладкарски триъгълен найлонов плик/.
Отрязваме леко ъгълчето на плика и шприцоваме върху блата.
Правим нещо като решетка от шоколад.
Връщаме пак в хладилника да стегне.
През това време си приготвяме белтъчния крем за украсата по описания по-горе начин.
Ползвах накрайник за правене на рози , лалета и листа.
Може да използвате и други накрайници и да украсите тортата по друг начин.
Използвайте въображението си и създайте украса по ваш вкус.






















 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...