Translate

сряда, 10 април 2019 г.

Козуначена корона


Козуначена корона

Продукти :
550 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
/ в случая имах 3 жълтъка и добавих 1 яйце /
½ кубче прясна мая / 21 гр. /
150 гр. захар
100 мл. прясно мляко
50 гр. масло
50 мл. олио
50 мл. сок от портокал / прясно изцеден /
20 – 25 гр. кора от портокал
1 бр. ванилия
½ к.л. сол
Плънка :
20 гр. масло
4 с.л. / препълнени / сладко от ягоди / може и друго сладко /
100 гр. орехи / нарязани или смлени /
Приготвяне:
За кората от портокал :
Остъргах с нож бялата част отвътре на корите и ги смлях с 1 с.л. захар с помощта на чопър. 

Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме натрошената мая , 1 с.л. от захарта и 4 – 5 с.л. брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме да шупне.
Разбиваме яйцата , захарта , ванилията  и солта до побеляване и увеличаване на обема.
Към тях прибавяме шупналата смес  , кората и сока от портокал и олиото.
Месим около 10 – 15 мин. , като прибавяме по малко от мекото масло.
Трябва да получим меко не лепнещо тесто . Оставяме го да втасва на топло.
Слагаме покритото с найлон и памучна кърпа тесто във фурната и включваме на 35 градуса.
След като го поставим я изключваме.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната за по – бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва 1 ½  - 2 часа. Когато е удвоило обема си значи е готово.


Тестото разточваме на правоъгълник с размери 55 - 60 на 35 – 40 см.
Мажем го първо с разтопеното масло и после със сладкото.
Поръсваме с орехите.
Завиваме на руло.
Завиваме на кръг и правим 16 разреза , но не докрай.
Завъртаме получените шайби хоризонтално две по две една срещу друга.



Покриваме с найлон и памучна кърпа и отново оставяме да втасва около 45 – 50 мин. във фурната.
След като е втасало го мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Може да поръсим със сурови ядки.
Печем в загрята фурна на 170 градуса около 35 – 40 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.







Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_10.html

Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...