Козуначена корона
Продукти :
550 гр.
брашно
3 бр. яйца /
отделяме 1 жълтък за намазване /
/ в случая
имах 3 жълтъка и добавих 1 яйце /
½ кубче
прясна мая / 21 гр. /
150 гр.
захар
100 мл.
прясно мляко
50 гр. масло
50 мл. олио
50 мл. сок
от портокал / прясно изцеден /
20 – 25 гр.
кора от портокал
1 бр.
ванилия
½ к.л. сол
Плънка :
20 гр.
масло
4 с.л.
/ препълнени / сладко от ягоди / може и
друго сладко /
100 гр. орехи
/ нарязани или смлени /
Приготвяне:За кората от портокал :
Остъргах с
нож бялата част отвътре на корите и ги
смлях с 1 с.л. захар с помощта на чопър.
Всички
продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към топлото мляко прибавяме натрошената мая , 1 с.л. от захарта и 4 –
5 с.л. брашно.
Получената смес разбъркваме и оставяме да шупне.
Разбиваме яйцата , захарта , ванилията
и солта до побеляване и увеличаване на обема.
Към тях прибавяме шупналата смес , кората и сока от портокал и олиото.
Месим около 10 – 15 мин. , като прибавяме по малко от мекото масло.
Трябва
да получим меко не лепнещо тесто . Оставяме го да втасва на топло.
Слагаме
покритото с найлон и памучна кърпа тесто във фурната и включваме на 35 градуса.
След
като го поставим я изключваме.
Може да сложим и съд с гореща вода във фурната за по –
бързо втасване и по – влажна среда.
Тестото втасва 1 ½
- 2 часа. Когато е удвоило обема си значи е готово.
Тестото
разточваме на правоъгълник с размери 55 - 60 на 35 – 40 см.
Мажем го първо с разтопеното масло и после със сладкото.
Поръсваме с
орехите.
Завиваме на
руло.
Завиваме на
кръг и правим 16 разреза , но не докрай.
Завъртаме
получените шайби хоризонтално две по две една срещу друга.
Покриваме с найлон и памучна кърпа и отново оставяме да втасва около 45 – 50 мин. във
фурната.
След като е втасало го мажем с жълтъка и поръсваме със захар.
Може да
поръсим със сурови ядки.
Печем в
загрята фурна на 170 градуса около 35 – 40 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_10.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар