Питки с лапад
Продукти
:
За тестото :
600 гр.
брашно
350 мл.
прясно мляко
100 мл. олио
50 мл.
зехтин
1/2 кубче прясна мая / 21 гр. /
1 ½ с.л. захар
1 ч.л. сол
За плънката :
300 гр.
лапад
2 – 3 стръка
пресен лук
80 – 100 мл.
олио
1 с.л.
универсална подправка / има я в Лидл / или 1 ч.л. сол
1 ч.л. сумак
/ арабска подправка / или 2 с.л. сок от лимон
1 к.л.
куркума
1 к.л. черен
пипер
щипка чили
Приготвяне :
Натрошаваме
маята в леко топлото мляко.
Прибавяме
захарта и около 5 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме
добре и оставяме да шупне.
Прибавяме
шупналата смес към пресятото брашно .
Добавяме
солта , олиото и зехтина.
Месим около
10 мин. до меко тесто.
Оставяме го
да втасва. Покриваме
съда със стреч фолио или найлон.
Може да го
сложите в загрята до 35 градуса фурна.
След като е
достигнала 35 градуса я изключваме.
Във фурната
втасва за около 45 мин.
През това време си приготвяме плънката :
Нарязваме лука и лапада.
Нарязваме лука и лапада.
В олиото задушаваме за кратко лука и прибавяме и лапада.
Задушаваме няколко минути и прибавяме всички подправки.
Оставяме на тих огън докато се поизпари течността.
Изчакваме докато се охлади напълно.
Щом тестото
е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме го
на 20 топки около 55 гр. едната.
Всяка топка разточваме на кръг с диаметър около 15 см.
Всяка топка разточваме на кръг с диаметър около 15 см.
Слагаме
около една препълнена с.л. от плънката и затваряме като триъгълник.
Леко ми се отвориха при печенето / а не би трябвало / , но пък вкусът им е уникален!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар