Translate

събота, 4 май 2019 г.

Торта Сърце от лилави рози



 

Торта Сърце от лилави рози
Тази торта направих за 18 - тия Рожден ден на дъщеря ми.
Да ми е жива и здрава и с лекота да постига мечтите си!
Исках да й направя нещо много ефектно и едновременно с това и много нежно.
Някъде видях снимка на лилави рози във формата на сърце , много ми хареса.
Веднага реших , че това е тортата , която ще й направя.
Наистина се получи точно тортата , която си представях !
И така рецептата :
Продукти :

за блатовете :
6 бр. яйца
180 гр. захар
180 гр. брашно
1 бр. ванилия
20 гр. шоколадови пръчици
10 гр. какао
20 гр. кокосови стърготини
за крема между блатовете :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
2 бр. банани
90 гр. пудра захар
10 гр. желатин
50 мл. студена вода
за белтъчния крем / Италиански меренг / :
157 гр. белтъци / около 5 броя /
418 гр. захар
90 мл. вода
1/3 ч.л.  лимонена киселина
1 бр. ванилия
щипка сол
За сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне :

на блатовете :




Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме пресятото брашно.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената смес разделяме на две равни части.
Към едната част прибавяме шоколадовите пръчици .
Към другата част прибавяме какаото и кокосовите стърготини.
Какаото винаги го пресявам през цедка , за да не остане на бучки в сместа.
Двете платки печем поотделно в тавичка със свалящ се ринг / диаметър около 20 см. / върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 20 – 25 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
на крема между блатовете :

Нарязваме бананите на парченца.
Оставяме желатина да набъбне във водата.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая прибавяме и нарязаните банани и много внимателно разбъркваме.
на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата и варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре. На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците със  солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна. Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера. Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оформяне на тортата :



За оформянето използваме ринга от тавичката.
Първо поставяме кафявия блат.
Сиропираме го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме цялото количество крем с бананите.
Поставяме белия блат и леко го притискаме.
Също го сиропираме.
Оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.
/ Аз го оставих една нощ . /
Намазваме тортата с белтъчния крем.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
 / В случая в лилаво. /
Декорираме с пош с подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници намажете тортата с крема и украсете с подръчни материали .
Отдайте се на фантазията си!
















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...