Торта
Сърце от лилави рози
Тази торта направих за 18 - тия Рожден ден на дъщеря ми.
Тази торта направих за 18 - тия Рожден ден на дъщеря ми.
Да ми е
жива и здрава и с лекота да постига мечтите си!
Исках да й
направя нещо много ефектно и едновременно с това и много нежно.
Някъде
видях снимка на лилави рози във формата на сърце , много ми хареса.
Веднага реших
, че това е тортата , която ще й направя.
Наистина
се получи точно тортата , която си представях !
И така
рецептата :
Продукти :
за блатовете :
6 бр. яйца
180 гр.
захар
180 гр.
брашно
1 бр.
ванилия
20 гр. шоколадови
пръчици
10 гр. какао
20 гр. кокосови
стърготини
за крема между блатовете :
500 гр.
заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
250 гр. маскарпоне
2 бр. банани
90 гр. пудра
захар
10 гр.
желатин
50 мл.
студена вода
за белтъчния крем / Италиански
меренг / :
157 гр.
белтъци / около 5 броя /
418 гр.
захар
90 мл. вода
1/3
ч.л. лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
За сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
пресятото брашно.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената
смес разделяме на две равни части.
Към едната
част прибавяме шоколадовите пръчици .
Към другата
част прибавяме какаото и кокосовите стърготини.
Какаото винаги го пресявам през цедка , за да не остане на бучки в сместа.
Какаото винаги го пресявам през цедка , за да не остане на бучки в сместа.
Двете платки
печем поотделно в тавичка със свалящ се ринг / диаметър около 20 см. / върху
хартия за печене.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 20 – 25 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
Нарязваме
бананите на парченца.
Оставяме
желатина да набъбне във водата.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с
миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме
го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая
прибавяме и нарязаните банани и много внимателно разбъркваме.
В подходящ
съд слагаме захарта и водата и варим на котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре. На 3 - та минута / от
отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме до гъста бяла пяна. Прибавяме на тънка
струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на най - високата
скорост на миксера. Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12
мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
За оформянето използваме ринга от тавичката.
Първо поставяме кафявия блат.
Сиропираме го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме цялото количество крем с бананите.
Поставяме белия блат и леко го притискаме.
Също го сиропираме.
Оставяме в хладилник да стегне за няколко
часа.
/ Аз го оставих една нощ . /
Намазваме тортата с белтъчния крем.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош с подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на
розички и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници
намажете тортата с крема и украсете с подръчни материали .
Отдайте се на фантазията си!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post.html
Благодаря на
всички , които ще спазят Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар