Торта Парфе с ягоди и банани и кошнички с гъбки
Как направих
тази торта :
Нещата
тръгнаха от там , че в навечерието на Цветница / имах имен ден /
на врата ми се
звънна.
Отворих и
какво да видя : Срещу мен беше съседката с подарък в ръка.
Останах много приятно изненадана , защото беше доста
неочаквано !
Благодаря
ти Марианка за хубавия жест !
Е , нямаше
как , исках и аз да я изненадам и зарадвам !
Предстояха
хубави Великденски празници и аз реших да я й поднеса тази сладост!
Ами ,
мисля , че остана очарована !
…..и аз
обичам да правя добрини и много обичам добрите
и искрени хора !
Нали
затова живеем да си направим живота по – хубав и по – усмихнат !
И така
рецептата :
Продукти :
За блата :
350 гр.
брашно
200 гр.
масло
140 гр.
захар
3 бр. жълтъци
5 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
щипка сол
За крема :
500 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
100 гр. бял
шоколад
60 гр. пудра
захар
1 бр.
ванилия
50 мл. вода
10 гр.
желатин
100 – 150
гр. ягоди
2 бр. банани
За белтъчния крем / Италиански
меренг / :
90 гр.
белтъци / 3 броя /
180 гр.
захар
50 мл. вода
¼ ч.л. лимонена киселина
1 бр.
ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блата :
Пресяваме
брашното с бакпулвера.
Маслото
трябва да е със стайна температура.
Разбиваме го
с миксер до побеляване.
Прибавяме
захарта и ванилията и продължаваме разбиването.
Прибавяме
един по един жълтъците.
Накрая
прибавяме и брашното с бакпулвера.
Омесваме за
кратко меко тесто.
Завиваме го
със стреч фолио и го оставаме в хладилник около 30 – 40 мин.
Охладеното
тесто разточваме на кора с дебелина около 1 см.
Прехвърляме
го в тавичка със свалящ се ринг / според мен е най – подходяща / и диаметър
около 25 – 26 см.
/ Добре е да
го разточим направо върху хартия за печене и така да го прехвърлим в тавата в
която ще го печем. Аз не сложих хартия
за печене , но следващия път ще сложа , защото блата е бисквитен и доста
пясъчен и не можах да го извадя цял. /
Печем в
загрята фурна на 200 градуса около 20 мин.
От тестото
си отделих малка част.
Направих
шапките на гъбките и три кошнички .
Кошничките оформих
в силиконови формички.
Печем също в
загрята фурна на 200 градуса около 15 мин.
Охлаждаме
върху решетка.
на крема :
Нарязваме
бананите на шайби и ягодите на парченца.
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Шоколада
разтопяваме в микровълновата / около 3 мин. / или на водна баня.
Разбиваме с
миксер за кратко сметаната , маскарпонето , пудрата захар и ванилията.
Прибавяме
разтопения шоколад.
Загряваме в
микровълновата набъбналия желатин / или на водна баня / и го прибавяме и него.
Накрая
добавяме и плодовете , като разбъркваме много внимателно.
Върху
охладения блат изсипваме цялото количество крем и подравняваме.
Кошничките също напълних с крема.
Оставяме ги в
хладилник за 4 – 5 часа да стегнат.
Аз го
оставих за една нощ.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата и варим на котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и
разбъркваме добре. На 3 - та минута / от
отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме
до гъста бяла пяна. Прибавяме на тънка
струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на най - високата
скорост на миксера. Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12
мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветяваме го с бои за хранителни цели в желаните цветове.
Намазваме тортата с тънък слой от този крем и украсяваме по желание.
Кошничките също напълних с този крем.
Украсих със сладкарски пош и накрайници за листа , розички и два накрайника
с различни диаметри и отвор кръг.
За гъбките използвах шапчиците , които изпекох.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници намажете тортата с крема и украсете с подръчни
материали .
Отдайте се
на фантазията си!
Тортата може
да направите и без белтъчния крем!
Вкусът и
направо е фантазия !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post_13.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар