Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Торта Парфе с ягоди и банани и кошнички с гъбки



Торта Парфе с ягоди и банани и кошнички с гъбки

Как направих тази торта :
Нещата тръгнаха от там , че в навечерието на Цветница / имах имен ден / 
на врата ми се звънна.
Отворих и какво да видя : Срещу мен беше съседката с подарък в ръка.
Останах  много приятно изненадана , защото беше доста неочаквано !
Благодаря ти Марианка за хубавия жест !
Е , нямаше как , исках и аз да я изненадам и зарадвам !
Предстояха хубави Великденски празници и аз реших да я й поднеса тази сладост!
Ами , мисля , че остана очарована !
…..и аз обичам да правя добрини и много обичам  добрите и искрени хора !
Нали затова живеем да си направим живота по – хубав и по – усмихнат !
И така рецептата :
Продукти :
За блата :
350 гр. брашно
200 гр. масло
140 гр. захар
3 бр.  жълтъци
5 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
щипка сол
За крема :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
100 гр. бял шоколад
60 гр. пудра захар
1 бр. ванилия
50 мл. вода
10 гр. желатин
100 – 150 гр. ягоди
2 бр. банани
За белтъчния крем / Италиански меренг / :
90 гр. белтъци / 3 броя /
180 гр. захар
50 мл. вода
¼ ч.л.  лимонена киселина
1 бр. ванилия
щипка сол
Приготвяне :
на блата :

Пресяваме брашното с бакпулвера.
Маслото трябва да е със стайна температура.
Разбиваме го с миксер до побеляване.
Прибавяме захарта и ванилията и продължаваме разбиването.
Прибавяме един по един жълтъците.
Накрая прибавяме и брашното с бакпулвера.
Омесваме за кратко меко тесто.
Завиваме го със стреч фолио и го оставаме в хладилник около 30 – 40 мин.

Охладеното тесто разточваме на кора с дебелина около 1 см.
Прехвърляме го в тавичка със свалящ се ринг / според мен е най – подходяща / и диаметър около 25 – 26 см.
/ Добре е да го разточим направо върху хартия за печене и така да го прехвърлим в тавата в която ще го печем.  Аз не сложих хартия за печене , но следващия път ще сложа , защото блата е бисквитен и доста пясъчен и не можах да го извадя цял. /
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 20 мин.
От тестото си отделих малка част.
Направих шапките на гъбките и три кошнички .
Кошничките оформих в силиконови формички.
Печем също в загрята фурна на 200 градуса около 15 мин.
Охлаждаме върху решетка.
на крема :

Нарязваме бананите на шайби и ягодите на парченца.
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Шоколада разтопяваме в микровълновата / около 3 мин. / или на водна баня.
Разбиваме с миксер за кратко сметаната , маскарпонето , пудрата захар и ванилията.
Прибавяме разтопения шоколад.
Загряваме в микровълновата набъбналия желатин / или на водна баня / и го прибавяме и него.
Накрая добавяме и плодовете , като разбъркваме много внимателно.
Върху охладения блат изсипваме цялото количество крем и подравняваме.
Кошничките също напълних с крема.
Оставяме ги в хладилник  за 4 – 5 часа да стегнат.
Аз го оставих за една нощ.
Приготвяне на меренга :


В подходящ съд слагаме захарта и водата и варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре. На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците със  солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна. Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп , като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера. Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветяваме го с бои за хранителни цели в желаните цветове.
Намазваме тортата с тънък слой от този крем и украсяваме по желание.
Кошничките също напълних с този крем.
Украсих със сладкарски пош и накрайници за листа , розички и два накрайника с различни диаметри и отвор кръг.
За гъбките използвах шапчиците , които изпекох.
Ако нямате нито пош , нито накрайници намажете тортата с крема и украсете с подръчни материали .
Отдайте се на фантазията си!
Тортата може да направите и без белтъчния крем!
Вкусът и направо е фантазия !













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post_13.html

Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...