Торта
парфе с ягоди , банани и бял шоколад
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
120 гр.
захар
120 гр.
брашно
15 гр. какао
1 бр.
ванилия
за белия крем :
500 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
90 гр. пудра
захар
50 мл. вода
10 гр.
желатин
1 бр.
ванилия
за червения крем :
300 гр.
ягоди
200 мл.
сметана за готвене 30%
100 гр.
желираща захар
100 мл.
сироп от ягоди или малини
50 мл. вода
15 - 20 гр.
желатин
1 с.л. сок
от лимон
1 бр.
ванилия
0,4 гр. червена
суха сладкарска боя / може и без нея /
за пълнеж :
300 гр.
ягоди
2 бр. банани
/ големи /
100 гр. бял
шоколад
за сиропиране :
100 – 150
мл. прясно мляко
Приготвяне :
на блата :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
пресятото брашно и какаото.
Какаото
винаги го пресявам през цедка , за да не стане на бучки в сместа.
Разбиваме на
най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената
смес изсипваме в тавичка със свалящ се ринг / диаметър около 25 - 26 см. /
върху хартия за печене.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 35 – 35 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
на червения крем :
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Отделно нарязваме
ягодите на парченца.
Прибавяме към
тях желиращата захар.
Варим на
котлон до разтваряне на захарта.
Прибавяме
ванилията.
Махаме от
огъня и прибавяме набъбналия желатин , сметаната , сиропа и боята / може и без нея /.
/ Може да
използвате компот , натурален сок , прясно мляко или дори вода вместо сиропа. /
Горещата
смес изсипваме в силиконова форма с диаметър 25 – 30 см. и оставяме в хладилник
да стегне около 2 часа.
на белия крем :
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с
миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме
го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Оформяне :
Върху
стегналия червен крем изсипваме половината от белия крем и нареждаме ягодите в
кръг.
Върху тях
внимателно разпределяме другата половина от крема.
Нарязваме
шоколада на кубчета и поръсваме с половината от него върху крема.
Нарязваме
бананите на шайби и ги нареждаме отгоре.
Накрая
поставяме и блата , като леко притискаме.
Сиропираме
го с пряснато мляко и го оставяме в хладилник да стегне.
/ Аз го
оставих една нощ. /
Внимателно
обръщаме в подходяща за сервиране чиния.
Украсяваме
по желание.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като
посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post_16.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар