Translate

четвъртък, 16 май 2019 г.

Торта парфе с ягоди , банани и бял шоколад


Торта парфе с ягоди , банани и бял шоколад
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
120 гр. захар
120 гр. брашно
15 гр. какао
1 бр. ванилия
за белия крем :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
90 гр. пудра захар
50 мл. вода
10 гр. желатин
1 бр. ванилия
за червения крем :
300 гр. ягоди
200 мл. сметана за готвене 30%
100 гр. желираща захар
100 мл. сироп от ягоди или малини
50 мл. вода
15 - 20 гр. желатин
1 с.л. сок от лимон
1 бр. ванилия
0,4 гр. червена суха сладкарска боя / може и без нея /
за пълнеж :
300 гр. ягоди
2 бр. банани / големи /
100 гр. бял шоколад
за сиропиране :
100 – 150 мл. прясно мляко
Приготвяне :
на блата :



Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме пресятото брашно и какаото.
Какаото винаги го пресявам през цедка , за да не стане на бучки в сместа.
Разбиваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената смес изсипваме в тавичка със свалящ се ринг / диаметър около 25 - 26 см. / върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 35 – 35 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
на червения крем :




Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Отделно нарязваме ягодите на парченца.
Прибавяме към тях желиращата захар.
Варим на котлон до разтваряне на захарта.
Прибавяме ванилията.
Махаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин , сметаната , сиропа и боята / може и без нея /.
/ Може да използвате компот , натурален сок , прясно мляко или дори вода вместо сиропа. /
Горещата смес изсипваме в силиконова форма с диаметър 25 – 30 см. и оставяме в хладилник да стегне около 2 часа.
на белия крем :


Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Оформяне :




Върху стегналия червен крем изсипваме половината от белия крем и нареждаме ягодите в кръг.
Върху тях внимателно разпределяме другата половина от крема.
Нарязваме шоколада на кубчета и поръсваме с половината от него върху крема.
Нарязваме бананите на шайби и ги нареждаме отгоре.
Накрая поставяме и блата , като леко притискаме.
Сиропираме го с пряснато мляко и го оставяме в хладилник да стегне.
/ Аз го оставих една нощ. /
Внимателно обръщаме в подходяща за сервиране чиния.
Украсяваме по желание.






 




Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/05/blog-post_16.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...