Translate

понеделник, 3 юни 2019 г.

Грис Торта с ягоди и цедено кисело мляко


Грис Торта с ягоди и

цедено кисело мляко

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post.html

Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
200 гр. захар
340 гр.  грис
250 гр. кисело мляко
100 мл. олио
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
2 бр. ванилии

за крема :
500 гр. цедено кисело мляко
250 мл. прясно мляко
1 бр. крем Оле ванилия / 80 гр. /

за сиропиране и плънка :
400 гр. ягоди
150 гр. желираща захар / може и обикновена захар /
1 с.л. лимонов сок / прясно изцеден /
1 бр. ванилия

за пълнеж и заливка :
150 гр. черен шоколад
суров шам фъстък  / може и без него или да се замени с други сурови ядки /

Приготвяне :
сиропиране и плънка :
Посипваме ягодите / както са цели , не ги режем / с желиращата захар 
и ги слагаме на котлона на среден огън.
Варим ги докато пуснат сок , и до пълното разтваряне на захарта.
Преди да махнем от котлона прибавяме ванилията и сока от лимон.
Оставяме сместа да се охлажда.
Прецеждаме сместа , за да отделим ягодите.
блат : 
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.



Прибавяме олиото и киселото мляко.
Размесваме бакпулвера с гриса и ги прибавяме към сместа ,
разбъркваме до хомогенност.
Получената смес оставяме да „почива“  около 30 мин. ,
за да може грисът да набъбне.
Изсипваме в тавичка със свалящ се ринг върху хартия за печене.
Аз пекох в квадратна форма с размер 27 х 27 см.

Печем в загрята фурна на 180 градуса около 35 – 40 мин. ,
докато започне леко да се зачервява отгоре.
След като блатът се охлади напълно  , го разрязваме хоризонтално на две части.
крем :
Разбиваме прясното мляко , крема Оле и цеденото кисело.
Оформяне :
Поставяме първия блат в подходяща за сервиране чиния и
го сиропираме с половината от получения ягодов сироп.
Мажем половината крем и нареждаме  ягодите , които сме отцедили.
Поръсваме с около 2 с.л. настърган шоколад.
Слагаме втория блат и го сиропираме с останалата половина от ягодовия сироп.
Останалата част от крема шприцоваме върху блата с накрайник звезда.
Украсяваме с ягоди , шоколадови топчета и поръсваме
със смлян шам фъстък и настърган шоколад.
Останалата част от шоколада разтопяваме на водна баня
или в микровълнова фурна / за около  2 мин. /.
Разтопения шоколад разбъркваме добре и
го наливаме в здраво найлоново пликче или в сладкарски триъгълен плик.
Отрязваме много внимателно ъгълчето на пликчето , съвсем в края.
Поливаме с него тортата от горния край ,
като се стараем шоколада да покрие блатовете отстрани.
В основата на тортата поръсваме смления шам фъстък.
Уверявам ви получи се нещо страхотно на вкус и на вид!
Пробвайте да приготвите тортата от грис по тази рецепта , няма да съжалявате!



















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог 
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша , 
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...