Грис Торта с ягоди и
цедено кисело мляко
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post.html
Продукти :
4 бр. яйца
200 гр.
захар
340 гр. грис
250 гр.
кисело мляко
100 мл. олио
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
2 бр. ванилии
за крема :
500 гр.
цедено кисело мляко
250 мл.
прясно мляко
1 бр. крем
Оле ванилия / 80 гр. /
за сиропиране и плънка :
400 гр.
ягоди
150 гр.
желираща захар / може и обикновена захар /
1 с.л.
лимонов сок / прясно изцеден /
1 бр.
ванилия
за пълнеж и заливка :
150 гр.
черен шоколад
суров шам
фъстък / може и без него или да се замени с други сурови ядки /
Приготвяне :
сиропиране и плънка :
Посипваме
ягодите / както са цели , не ги режем / с желиращата захар
Варим ги докато
пуснат сок , и до пълното разтваряне на захарта.
Преди да
махнем от котлона прибавяме ванилията и сока от лимон.
Оставяме
сместа да се охлажда.
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Размесваме
бакпулвера с гриса и ги прибавяме към сместа ,
разбъркваме до
хомогенност.
Получената
смес оставяме да „почива“ около 30 мин.
,
за да може грисът да набъбне.
Изсипваме
в тавичка със свалящ се ринг върху хартия за печене.
Аз пекох в
квадратна форма с размер 27 х 27 см.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 35 – 40 мин. ,
крем :
Оформяне :
Поставяме
първия блат в подходяща за сервиране чиния и
Слагаме
втория блат и го сиропираме с останалата половина от ягодовия сироп.
Останалата
част от крема шприцоваме върху блата с накрайник звезда.
Украсяваме
с ягоди , шоколадови топчета и поръсваме
със смлян шам фъстък и настърган шоколад.
Останалата
част от шоколада разтопяваме на водна баня
или в микровълнова фурна / за
около 2 мин. /.
Разтопения
шоколад разбъркваме добре и
го наливаме в здраво найлоново пликче или в
сладкарски триъгълен плик.
Отрязваме
много внимателно ъгълчето на пликчето , съвсем в края.
Поливаме с
него тортата от горния край ,
като се стараем шоколада да покрие блатовете
отстрани.
В основата
на тортата поръсваме смления шам фъстък.
Уверявам
ви получи се нещо страхотно на вкус и на вид!
Пробвайте
да приготвите тортата от грис по тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като
сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като
посочите следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и
сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар