Торта с Ягодово сърце
Тортата направих
за 15 – тия Рожден ден на моята племенница.
Да ни е
жива и здрава и само да ни радва !
Исках
тортата да е красива и вкусна и някак по
– различна !
Ами мисля
, че ми се получи.
И така
рецептата :
Продукти
:
за желираното сърце :
350 гр.
ягоди
80 гр.
желираща захар
50 мл.
вода
10 гр.
желатин
1 бр.
ванилия
за блата :
4 бр. яйца
250 гр.
захар
350 гр. брашно
250 мл.
прясно мляко
100 мл. олио
50 гр.
кокосови стърготини
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
1 бр.
ванилия
1 бр.
степче ягода / 8,5 гр. разтворимо сокче /
за крема :
400 гр.
заквасена сметана
250 гр.
готов крем пудинг
/ може да
купите готов или да си го приготвите вкъщи /
250 гр.
маскарпоне
250 гр.
ягоди
60 гр.
пудра захар
1 банан
10 гр.
желатин / едно пакетче /
50 мл.
вода
за плънка :
100 гр.
бял шоколад
за украса :
около 500
гр. ягоди
за сиропиране :
250 мл.
прясно мляко
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
58 гр.
белтък / 2 бр. белтъци /
155 гр.
захар
30 мл. вода
1/3 к.л.
лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на желираното сърце :
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Към ягодите
прибавяме желиращата захар.
В подходящ съд
варим на котлон до пълното разтваряне
на захарта и докато ягодите пуснат сок.
на захарта и докато ягодите пуснат сок.
Прибавяме
ванилията.
Махаме от
огъня и прибавяме набъбналия желатин.
Изсипваме в
силиконова форма сърце и поставяме
в хладилник за няколко часа да стегне.
в хладилник за няколко часа да стегне.
на блата :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и олиото.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
От
получената смес отделяме 1/3 част.
Към нея
прибавяме степчето на прах , за да получим червения цвят.
Към другите
2/3 от сместа прибавяме кокосовите стърготини.
Печем първо белия блат , после червения в подходяща тава върху хартия за печене.
Печем първо белия блат , после червения в подходяща тава върху хартия за печене.
Печем в
загрята фурна на 180 градуса около 20 – 25 мин. , докато леко се позачерви
отгоре.
Може да
проверим с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Тавата е с
диаметър около 25 см.
Изпечените
блатове охлаждаме върху решетка.
Белия блат
разделяме на две платки , като го
разрязваме хоризонтално.
на крема :
Нарязваме
ягодите и банана на парченца.
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме
пудинга , заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и
ванилията за кратко с миксер.
ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая
прибавяме и нарязаните ягоди и банан и много внимателно разбъркваме.
Оформяне на тортата :
В подходяща
за сервиране чиния поставяме първия бял блат.
Сиропираме
го с прясното мляко.
Мажем с
1/3 от крема с ягодите и бананите , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме
с половината настърган шоколад.
Поставяме
червения блат и го сиропираме.
Мажем пак
с 1/3 от крема и поръсваме с другата половина от настъргания шоколад.
Накрая
поставяме и третия блат.
Сиропираме
го и го мажем с останалата 1/3 крем.
Завиваме с
найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я
оставих една нощ . /
Върху
стегналата торта обръщаме внимателно желираната смес / сърце/.
Преди това
потапяме формата за много кратко в топла вода , за да може лесно да излезе.
Украсяваме
тортата с разполовени ягоди и с меренга.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна.
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата минута започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен. Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме
разбиването
на най - високата скорост на миксера.
на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах
накрайник за правене на розички и листа.
Ако нямате
нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!
украсете с подръчни средства!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/07/blog-post.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/07/blog-post.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар