Translate

понеделник, 1 юли 2019 г.

Торта с Ягодово сърце



Торта с Ягодово сърце

Тортата направих за 15 – тия Рожден ден на моята племенница.
Да ни е жива и здрава и само да ни радва !
Исках тортата  да е красива и вкусна и някак по – различна !
Ами мисля , че ми се получи.
И така рецептата :
Продукти :
за желираното сърце :
350 гр. ягоди
80 гр. желираща захар
50 мл. вода
10 гр. желатин
1 бр. ванилия
за блата :
4 бр. яйца
250 гр. захар
350 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
100 мл. олио
50 гр. кокосови стърготини
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
1 бр. ванилия
1 бр. степче ягода / 8,5 гр. разтворимо сокче /
за крема :
400 гр. заквасена сметана
250 гр. готов крем пудинг
/ може да купите готов или да си го приготвите вкъщи /
250 гр. маскарпоне
250 гр. ягоди
60 гр. пудра захар
1 банан
10 гр. желатин / едно пакетче /
50 мл. вода
за плънка :
100 гр. бял шоколад
за украса :
около 500 гр. ягоди
за сиропиране :
250 мл. прясно мляко
за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
58 гр. белтък / 2 бр. белтъци /
155 гр. захар
30 мл. вода
1/3 к.л. лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на желираното сърце :
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Към ягодите прибавяме желиращата захар.
В подходящ съд варим на котлон до пълното разтваряне
на захарта и докато ягодите пуснат сок.
Прибавяме ванилията.
Махаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин.
Изсипваме в силиконова форма сърце и поставяме
в хладилник за няколко часа да стегне.
на блата :

Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме топлото мляко и олиото.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
От получената смес отделяме 1/3 част.
Към нея прибавяме степчето на прах , за да получим червения цвят.
Към другите 2/3 от сместа прибавяме кокосовите стърготини.
Печем първо белия блат  , после червения в подходяща тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 20 – 25 мин. , докато леко се позачерви отгоре.
Може да проверим с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Тавата е с диаметър около 25 см.
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
Белия блат разделяме на две платки  , като го разрязваме хоризонтално.
на крема :

Нарязваме ягодите и банана на парченца.
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме пудинга , заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и 
ванилията за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или 
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая прибавяме и нарязаните ягоди и банан и много внимателно разбъркваме.
Оформяне на тортата :


В подходяща за сервиране чиния поставяме първия бял блат.
Сиропираме го с прясното мляко.
Мажем с 1/3 от крема с ягодите и бананите , като го разпределяме равномерно.
Поръсваме с половината настърган шоколад.
Поставяме червения блат и го сиропираме.
Мажем пак с 1/3 от крема и поръсваме с другата половина от настъргания шоколад.
Накрая поставяме и третия блат.
Сиропираме го и го мажем с останалата 1/3 крем.
Завиваме с найлон или стреч фолио и оставяме тортата в хладилник да стегне.
/ Аз я оставих една нощ . /
Върху стегналата торта обръщаме внимателно желираната смес / сърце/.
Преди това потапяме формата за много кратко в топла вода , за да може лесно да излезе.
Украсяваме тортата с разполовени ягоди и с меренга.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност / засичаме 7 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме 
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - тата  минута започваме да разбиваме белтъците със солта с миксер на най – високата му степен.  Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарния сироп , като не спираме разбиването 
на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветяваме част от крема с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош и подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички  и листа.
Ако нямате нито пош , нито накрайници отдайте се на фантазията си и
украсете с подръчни средства!







Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/07/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...