Translate

четвъртък, 29 август 2019 г.

Торта Теди




Торта Теди

Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
250 гр. захар
350 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
100 мл. олио
70 гр. кокосови стърготини
20 гр. бакпулвер
2 бр. ванилия
60 гр. черен шоколад
30 гр. сушени боровинки / или стафиди /
за оцветяване на блатовете  :
1 бр.  степче  - малина или боровинка
/ или сладкарска боя /
за крема :
800 гр. заквасена сметана
500 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
200 гр. боровинки
2 бр. банани
2 бр. ванилия
20 гр. желатин
100 мл. вода
за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
216 гр. белтъци / 6 – 7 броя /
576 гр. захар
150 мл. вода
1/3 ч.л.  лимонена киселина
2 бр. ванилия
щипка сол
за сиропиране :
200 мл. прясно мляко / около /
за поръсване между блатовете :
100 гр. бял шоколад
за декориране :
сребристи захарни топчета
цветни шоколадови бонбонки
Приготвяне :
на блатовете :

Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.
Прибавяме топлото мляко и олиото.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Накрая добавяме и кокосовите стърготини.
Размесваме на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Отделяме малка част от сместа.
За да получим червения цвят , към отделената смес  добавяме степчето и разбъркваме добре.
Може да използвате и червена сладкарска боя.


Сместа разпределяме в две форми върху хартия за печене –
едната кръгла с диаметър 26 см. , а другата с форма на сърце.
Изливаме по средата в кръг от червената смес.
С вилица загребваме и завъртаме като правим спираловидно движение ,
за да се получи интересна шарка при разрязване.


Поръсваме със сушените боровинки и нарязания на парченца шоколад.
Печем всеки блат поотделно  в загрята до 180 градуса фурна около 15 – 20 мин.

Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
След като напълно са изстинали ги разрязваме хоризонтално на две.
Така получаваме общо четири платки.
на крема между блатовете :

Нарязваме бананите на парченца.
Изсипваме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията 
за кратко с миксер.
Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или 
в микровълновата фурна за около 20 - 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая прибавяме нарязаните банани и боровинките.
Много внимателно разбъркваме.
на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
Варим на котлон на средна степен.
След като заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7 - 8 мин.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със  солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оформяне на тортата :


За оформянето използваме ринговете от тавичките.
Крема разделяме на три части / на око /.
Поставяме първия кръгъл блат.
Сиропираме го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме 1/3 от крема , заглаждаме и поръсваме с настъргания бял шоколад.
Поставяме втория кръгъл блат и много леко го притискаме.
Също сиропираме и изсипваме 1/3 от крема , заглаждаме и поръсваме с шоколад.


Внимаваме да не сложим прекалено много крем , тъй като следващият блат е по – малък.
Поставяме първия сърцевиден блат.
Сиропираме , изсипваме 1/3 от крема и пак поръсваме с шоколад.
Поставяме втория сърцевиден блат и много леко го притискаме.
Сиропираме го.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио ,
за да не съхне и я оставяме в  хладилник да стегне за няколко часа.
/ Аз я оставих една нощ . /

Когато тортата е стегнала , махаме ринговете подравняваме и 
изрязваме излишния крем отстрани.
Приготвяме белтъчния крем.
Намазваме тортата с него много внимателно и заглаждаме .
Оцветяваме част от меренга с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош с подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на розички и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници намажете тортата с крема и 
украсете с подръчни материали .
Отдайте се на фантазията си!
Тортата не можах да снимам разрязана , 
тъй ката беше подарък за една девойка която навърши 18 години !















 
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...