Торта Теди
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
250 гр.
захар
350 гр.
брашно
250 мл.
прясно мляко
100 мл. олио
70 гр.
кокосови стърготини
20 гр.
бакпулвер
2 бр.
ванилия
60 гр. черен
шоколад
30 гр.
сушени боровинки / или стафиди /
за оцветяване на блатовете :
1 бр. степче - малина или боровинка
/ или сладкарска боя /
/ или сладкарска боя /
за крема :
800 гр.
заквасена сметана
500 гр.
маскарпоне
150 гр.
пудра захар
200 гр.
боровинки
2 бр. банани
2 бр.
ванилия
20 гр.
желатин
100 мл. вода
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
216 гр.
белтъци / 6 – 7 броя /
576 гр.
захар
150 мл. вода
1/3
ч.л. лимонена киселина
2 бр.
ванилия
щипка сол
за сиропиране :
200 мл.
прясно мляко / около /
за поръсване между блатовете :
100 гр. бял
шоколад
за декориране :
сребристи
захарни топчета
цветни
шоколадови бонбонки
Приготвяне :
на блатовете :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и олиото.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Накрая
добавяме и кокосовите стърготини.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Отделяме
малка част от сместа.
За да
получим червения цвят , към отделената смес
добавяме степчето и разбъркваме добре.
Може да
използвате и червена сладкарска боя.
Сместа разпределяме
в две форми върху хартия за печене –
едната кръгла с диаметър 26 см. , а другата с форма на сърце.
едната кръгла с диаметър 26 см. , а другата с форма на сърце.
Изливаме по
средата в кръг от червената смес.
С вилица
загребваме и завъртаме като правим спираловидно движение ,
за да се
получи интересна шарка при разрязване.
Поръсваме
със сушените боровинки и нарязания на парченца шоколад.
Печем всеки блат поотделно в загрята до 180 градуса фурна около 15 – 20
мин.
Изпечените
блатове охлаждаме върху решетка.
След като
напълно са изстинали ги разрязваме хоризонтално на две.
Така
получаваме общо четири платки.
на крема между блатовете :
Нарязваме бананите на парченца.
Изсипваме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето , пудрата захар и ванилията
за кратко с миксер.
за кратко с миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или
в микровълновата фурна за около 20 - 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
в микровълновата фурна за около 20 - 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер за кратко.
Накрая
прибавяме нарязаните банани и боровинките.
Много
внимателно разбъркваме.
на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
Варим на
котлон на средна степен.
След като
заври / трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност /
засичаме 7
- 8 мин.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да
разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Разбиваме
до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оформяне на тортата :Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
За оформянето използваме ринговете от
тавичките.
Крема разделяме на три части / на око /.
Поставяме първия кръгъл блат.
Сиропираме го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме 1/3 от крема , заглаждаме и
поръсваме с настъргания бял шоколад.
Поставяме втория кръгъл блат и много леко го
притискаме.
Също сиропираме и изсипваме 1/3 от крема , заглаждаме и поръсваме с шоколад.
Също сиропираме и изсипваме 1/3 от крема , заглаждаме и поръсваме с шоколад.
Внимаваме да не сложим прекалено много крем ,
тъй като следващият блат е по – малък.
Поставяме първия сърцевиден блат.
Сиропираме , изсипваме 1/3 от крема и пак поръсваме
с шоколад.
Поставяме втория сърцевиден блат и много леко
го притискаме.
Сиропираме го.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио ,
за да не съхне и я оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.
/ Аз я оставих една нощ . /
Когато тортата е стегнала , махаме ринговете
подравняваме и
изрязваме излишния крем отстрани.
Приготвяме белтъчния крем.
Намазваме тортата с него много внимателно и
заглаждаме .
Оцветяваме част от меренга с бои за хранителни цели в цветове по желание.
Декорираме с пош с подходящи накрайници.
Аз използвах накрайник за правене на
розички и листа.
Ако нямате нито пош нито накрайници
намажете тортата с крема и
украсете с подръчни материали .
украсете с подръчни материали .
Отдайте се на фантазията си!
Тортата не можах да снимам разрязана
,
тъй ката беше подарък за една девойка която навърши 18 години !
тъй ката беше подарък за една девойка която навърши 18 години !
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар