Кекс с кефир , ядки и сушени плодове
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html
Продукти :
3 бр. яйца
180 гр.
захар
300 гр.
брашно
200 мл.
кефир
1 ч.л. оцет
1 ч. л. сода
за хляб
1 ч. л.
бакпулвер
1 к. л.
есенция лимон / или кората от един лимон /
за плънка :
250 гр.
смес от :
сушени
плодове – стафиди , боровинки и др.
сурови ядки – орехи , бадеми и др.
локум – нарязан на кубчета
за поливката :
100 гр.
захар
100 гр.
сметана за готвене
50 гр.
масло
Приготвяне :
Разбиваме
яйцата със захарта до побеляване и
удвояване.
Угасяваме
содата в оцета и ги прибавяме.
Прибавяме
кефира и разбъркваме на ниска скорост на миксера или бъркаме на ръка.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно и лимоновата есенция.
Разбъркваме
до хомогенност.
Завиваме
получената смес със стреч фолио или
памучна кърпа и
я оставяме около 15 мин. да почива.
На дъното на
намазаната с масло форма за кекс поръсмаме 1/3 от плънката.
Изсипваме
около половината смес за кекса.
След това поръсваме
равномерно с останалата част от плънката от сушени плодове и ядки.
Изсипваме останалата смес за кекса внимателно с лъжица , като я разпределяме равномерно.
Печем на 180
градуса в загрята фурна около 45 – 50
мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
След като напълно се охлади обръщаме кекса в подходяща чиния.
След като напълно се охлади обръщаме кекса в подходяща чиния.
Карамелената поливка
приготвяме по следния начин :
Слагаме
захарта в подходящ малък съд на котлона
, като прибавяме и 2 с.л. вода.
След като се
карамелизира захарта , я махаме от
котлона.
Трябва да придобие кехлибарен цвят , да не тъмно кафява.
Трябва да придобие кехлибарен цвят , да не тъмно кафява.
Веднага
прибавяме маслото , като разбъркваме
енергично.
Прибавяме на
тънка струйка сметаната като внимаваме , защото сместа , започва да кипи!
Разбъркваме
добре.
Поливаме
охладения кекс с топлата карамелена
поливка.
Получава се
много вкусен кекс .
Желателно е
да престои няколко часа , като се похлупва , за да не съхне.
Така става
още по – вкусен.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар