Translate

събота, 14 септември 2019 г.

Кекс с кефир , ядки и сушени плодове




Кекс с кефир , ядки и сушени плодове

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html

Продукти :
3 бр. яйца
180 гр. захар
300 гр. брашно
200 мл. кефир 
1 ч.л. оцет
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. л. бакпулвер
1 к. л. есенция лимон / или кората от един лимон /
за плънка :
250 гр. смес от :
сушени плодове – стафиди , боровинки и др.
сурови ядки – орехи , бадеми и др.
локум – нарязан на кубчета
за поливката :
100 гр. захар
100 гр. сметана за готвене
50 гр. масло
Приготвяне :
Разбиваме яйцата със захарта  до побеляване и удвояване.
Угасяваме содата в оцета и ги прибавяме.
Прибавяме кефира и разбъркваме на ниска скорост на миксера или бъркаме на ръка.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и лимоновата есенция.
Разбъркваме до хомогенност.
Завиваме получената смес  със стреч фолио или памучна кърпа и 
я оставяме около 15 мин. да почива.
На дъното на намазаната с масло форма за кекс поръсмаме 1/3 от плънката.
Изсипваме около половината смес за кекса.
След това поръсваме равномерно с останалата част от плънката от сушени плодове и ядки.
Изсипваме останалата смес за кекса внимателно с лъжица , като я разпределяме равномерно.
Печем на 180 градуса в загрята фурна около  45 – 50 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
След като напълно се охлади обръщаме кекса в подходяща чиния.


Карамелената поливка приготвяме по следния начин :
Слагаме захарта в подходящ  малък съд на котлона , като прибавяме и 2 с.л. вода.
След като се карамелизира захарта ,  я махаме от котлона.
Трябва да придобие кехлибарен цвят , да не тъмно кафява.
Веднага прибавяме маслото ,  като разбъркваме енергично.
Прибавяме на тънка струйка сметаната като внимаваме , защото сместа , започва да кипи!
Разбъркваме добре.
Поливаме охладения кекс с топлата карамелена  поливка.
Получава се много вкусен кекс .
Желателно е да престои няколко часа , като се похлупва , за да не съхне.
Така става още по – вкусен.








Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...