Рулца - Кроасани
Продукти :
2 бр. яйца
/ 1 жълтък
отделяме за намазване /
500 гр.
брашно
150 мл.
прясно мляко
150 мл. вода
7 гр. суха
мая / едно пакетче /
2 с. л. олио
2 с.л. захар
щипка сол
за плънка :
125 гр.
масло
60 гр.
шоколад
за намазване :
отделения
жълтък
1 с.л.
прясно мляко
Приготвяне :
В подходящ дълбок съд наливаме леко топли водата и
прясното мляко.
Прибавяме
захарта и маята и разбъркваме получената смес.
Покриваме с
памучна кърпа.
Оставяме
сместа около 10 – 15 мин , за да шупне.
Отделяме
жълтъка от едното яйце , за намазване на рулцата преди печене.
Към
шупналата смес прибавяме едното яйце , белтъка от другото яйце и олиото .
Прибавяме и
пресятото брашно и солта.
Месим около
10 мин. до меко , леко лепкаво тесто.
Мажем
стените на съда с олио и оставяме тестото да втасва , като го покриваме със
стреч фолио и кърпа.
Времето на
втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
Когато
тестото е удвоило обема си , значи е готово.
/ При мен
втаса за около 50 мин. /
Готовото
тесто разделяме на осем малки топки.
Всяка топка разточваме
на кръгла кора с диаметър около 25 см.
При
разточването посипваме с брашно.
Редим осемте
кори по следния начин :
Поставяме
първата кора и мажем с мекото масло и слагаме тук там късчета от него.
Поставяме втората
кора и пак мажем с масло по същия начин.
По този начин поставяме всичките осем кори една върху друга.
По този начин поставяме всичките осем кори една върху друга.
Последната
осма кора я оставяме така без да я мажем.
Разточваме
на правоъгълна кора с размери около 40
см / 60 см.
Настъргваме направо
върху кората шоколада , като го разпределяме равномерно.
Завиваме на
руло откъм по – дългата страна.
Разрязваме
полученото руло на 16 шайби.
Всяка част
притискаме на кръст с дървено шишче.
Подреждаме
ги по 8 бр. в голяма тава върху хартия за печене.
Покриваме ги
с памучна кърпа за още около 30 мин. , за да втасат повторно.
Към жълтъка
/ който сме отделили / , прибавяме супената лъжица прясно мляко.
Печем в
загрята фурна на 200 градуса около 15 мин.
Изпечените
ролца , мажем с масло още докато са топли.
Охлаждаме ги
върху решетка.
Честно
казано макар , че не се получи формата ,
която си бях
намислила вкусът им е направо фантазия!
Много вкусни
и с невероятно хрупкава коричка.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар