Грис торта
с боровинки и малини
Продукти :
за блата :
5 бр. яйца
300 гр.
захар
500 гр. грис
400 гр.
кисело мляко
50 гр. масло
15 гр.
бакпулвер / едно пакетче /
2 бр.
ванилии
100 гр.
сурово кашу или белени бадеми
за крема :
1 кг.
сладкарска извара / има я в Лидл /
500 гр. маскарпоне
150 гр. пудра
захар
2 ванилии
20 гр.
желатин
100 мл.
вода
300 гр.
боровинки
300 гр.
малини
за сиропиране :
около 250
мл. прясно мляко
за декорация :
50 гр.
черен шоколад
2 – 3 с.л.
прясно мляко
Приготовяне :
на блата :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Прибавяме маслото и киселото мляко.
/ Маслото
трябва да е разтопено , но не и горещо. /
Размесваме
бакпулвера с гриса и ги прибавяме към сместа ,
като леко разбъркваме до
хомогенност.
Получената смес оставяме да „почива“ около 30 мин. , за да може грисът да набъбне.
Получената смес оставяме да „почива“ около 30 мин. , за да може грисът да набъбне.
Кашуто
нарязваме на дребно или го смиламе с чопър.
Прибавяме го преди печене и разбъркваме.
Изсипваме
в тавичка със свалящ се ринг с диаметър 25 – 26 см върху хартия за печене.
Охлаждаме
върху решетка.
След като
блатът се охлади напълно , го разрязваме хоризонтално на три платки.
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме
сладкарската извара , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с
миксер.
Набъбналия
желатин разтопяваме на водна баня или
в микровълновата фурна за около 30 сек.
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме
го към крема като разбиваме с миксер 2 – 3 мин.
Разделяме
получения крем на три части.
Едната
част оставяме за намазване на тортата отгоре и за декорация.
Към другата
част прибавяме боровинките , а към третата прибавяме малините.
Оформяне на тортата :
За
оформянето на тортата използваме ринга от тавичката.
Използвам
също и едни правоъгълни парчета ,
които съм
си направила , като разрязах една папка.
Използвам
гладката им част към тортата.
След като
тортата стегне и ги махна , отстрани остава много гладка.
Поставяме
първия блат в подходяща за сервиране чиния.
Сиропираме
го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме
цялото количество крем с боровинките.
Разпределяме
крема равномерна върху блата.
Поставяме
втория блат и го сиропираме.
Изсипваме
цялото количество крем с малините и го разпределяме равномерно.
Накрая
поставяме третия блат и леко притискаме с ръце.
Сиропираме
го.
Завиваме
тортата с найлонов плик или стреч фолио , за да не съхне.
Оставяме я
в хладилник за няколко часа да стегне.
Аз я
оставих една нощ.
Мажем
тортата отгоре с белия крем и заглаждаме.
Разтопяваме
шоколада на водна баня или в микровълновата за кратко.
Към него
прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре.
Получената смес прехвърляме в сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.
Отрязваме върха на плика съвсем в края и поливаме тортата по края ,
Получената смес прехвърляме в сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.
Отрязваме върха на плика съвсем в края и поливаме тортата по края ,
така че да се
образуват струйки шоколад.
В едната половина
на тортата отгоре правим малки точки с шоколада.
Останалата
част от крема оцветих в лилаво , розово и зелено.
Шприцовах цветята като използвах руски накрайник за лалета ,
Шприцовах цветята като използвах руски накрайник за лалета ,
закрита звезда и накрайник
за листа.
Пробвайте
тази рецепта , може би ще ви хареса !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар