Translate

неделя, 22 септември 2019 г.

Грис торта с боровинки и малини




Грис торта 

с боровинки и малини

Продукти :
за блата :
5 бр. яйца
300 гр. захар
500 гр. грис
400 гр. кисело мляко
50 гр. масло
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
2 бр. ванилии
100 гр. сурово кашу или белени бадеми
за крема :
1 кг. сладкарска извара / има я в Лидл /
500 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
2 ванилии
20 гр. желатин
100 мл. вода
300 гр. боровинки
300 гр. малини
за сиропиране :
около 250 мл. прясно мляко
за декорация :
50 гр. черен шоколад
2 – 3 с.л. прясно мляко
Приготовяне :
на блата :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.

Прибавяме маслото и киселото мляко.
/ Маслото трябва да е разтопено , но не и горещо. /
Размесваме бакпулвера с гриса и ги прибавяме към сместа , 
като леко разбъркваме до хомогенност.
Получената смес оставяме да „почива“ около 30 мин. , за да може грисът да набъбне.
Кашуто нарязваме на дребно или го смиламе с чопър.
Прибавяме го преди печене и разбъркваме.
Изсипваме в тавичка със свалящ се ринг с диаметър 25 – 26 см върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около  45 –50 мин. , докато започне леко да се зачервява отгоре.
Охлаждаме върху решетка.
След като блатът се охлади напълно , го разрязваме хоризонтално на три платки.
на крема :
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме сладкарската извара , маскарпонето , пудрата захар и ванилията за кратко с миксер.

Набъбналия желатин разтопяваме на водна баня или 
в микровълновата фурна за около 30 сек.
Прибавяме го към крема като разбиваме с миксер 2 – 3 мин.
Разделяме получения крем на три части.
Едната част оставяме за намазване на тортата отгоре и за декорация.
Към другата част прибавяме боровинките , а към третата прибавяме малините.

Оформяне на тортата :
За оформянето на тортата използваме ринга от тавичката.
Използвам също и едни правоъгълни парчета ,
които съм си направила , като разрязах една папка.
Използвам гладката им част към тортата.
След като тортата стегне и ги махна , отстрани остава много гладка.
Поставяме първия блат в подходяща за сервиране чиния.
Сиропираме го с 4 – 5 с.л. прясно мляко.
Изсипваме цялото количество крем с боровинките.
Разпределяме крема равномерна върху блата.
Поставяме втория блат и го сиропираме.
Изсипваме цялото количество крем с малините и го разпределяме равномерно.
Накрая поставяме третия блат и леко притискаме с ръце.
Сиропираме го.
Завиваме тортата с найлонов плик или стреч фолио , за да не съхне.
Оставяме я в хладилник за няколко часа да стегне.
Аз я оставих една нощ.
Мажем тортата отгоре с белия крем и заглаждаме.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата за кратко.
Към него прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре.
Получената смес прехвърляме в сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.
Отрязваме върха на плика съвсем в края и поливаме тортата по края , 
така че да се образуват струйки шоколад.
В едната половина  на тортата отгоре  правим малки точки с шоколада.
Останалата част от крема оцветих в лилаво , розово и зелено.
Шприцовах цветята като използвах руски накрайник за лалета , 
закрита звезда и накрайник за листа.
Пробвайте тази рецепта , може би ще ви хареса !



























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...