Translate

четвъртък, 26 септември 2019 г.

Чийзкейк с пъпеш и сини сливи




Чийзкейк с пъпеш и сини сливи
Така де … , бяха ми останали няколко сини сливи и половин пъпеш ,
които предлагах , предлагах …     яжте плодове  , но уви не ги искат !?
И така сливките пооомекнаха 😆, а пъпеша не беше от най – сладките 😆,
и за да не станат зян 😂 се роди това ….
Е , разбира се написах рецептата!
Добре ми се получи , даже надмина очакванията ми !
Продукти :
за блата :
400 гр. бисквити
150 гр. краве масло
за крем 1 :
300 гр. пъпеш  /почистен  , без кората /
200 гр. заквасена сметана
125 гр. маскарпоне
100 гр. мед
50 гр. бял шоколад
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
10 гр. желатин
50 мл. вода
за крем 2 :
300 гр.  сини сливи / почистени , без костилки /
200 гр. заквасена сметана
125 гр. маскарпоне
100 гр. мед
50 гр. бял шоколад
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
10 гр. желатин
50 мл. вода
30 гр. шоколадови пръчици
Приготвяне :
на кремовете :
И двата крема се приготвят по един и същ начин.
Към плодовете прибавяме сока от лимон , меда , заквасената сметана и маскарпонето.
Пасираме всичко до хомогенна смес.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата за около  2 мин.
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
После го втечняваме на водна баня или в микровълновата за 20 сек.
Прибавяме течния желатин към разтопения шоколад и разбъркваме бързо и енергично.
Получената смес прибавяме към крема , като пасираме за кратко.
Първо приготвяме крема с пъпеша.
Изсипваме го в подходяща силиконова форма и го поставяме във фризера да стегне.
Формата ми е с диаметър 22 – 23 см.
След като стегне приготвяме другия крем със сините сливи.
Към него добавяме шоколадовите пръчици.
Изсипваме го върху стегналия вече крем и го оставяме да стегне отново във фризера.
Когато и втория крем стегне , смиламе бисквитите и към тях прибавяме разтопеното масло.
По този начин получаваме бисквитения блат.
Изсипваме смлените бисквити с маслото върху стегналия втори блат .
Много внимателно ги разпределяме равномерно и леко притискаме , за да се уплътни.
Отново го поставяме във фризера да стегне.
Ако искате по – тънък бисквитен блат може да намалите наполовина бисквитите и маслото.
Хубаво е да стои една нощ  , за да замръзне , 
за да може лесно да се махне силиконовата форма.
На следващият ден обръщаме върху подходяща за сервиране чиния и украсяваме по желание.
Ако нямате силиконова форма може да използвате някакъв дълбок съд ,
който предварително сте облекли от вътрешната страна със стреч фолио или найлон.
Може да използвате тава със свалящ се ринг ,
като редите отделните пластове в обратния ред.
Първо бисквитения блат , после крема със сливите и накрая крема с пъпеша.
Опитайте тази вкусотийка , ще ви хареса!



















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...