Чийзкейк
с пъпеш и сини сливи
Така де …
, бяха ми останали няколко сини сливи и половин пъпеш ,
които
предлагах , предлагах … яжте
плодове , но уви не ги искат !?
И така сливките пооомекнаха 😆, а пъпеша не беше от най – сладките 😆,
И така сливките пооомекнаха 😆, а пъпеша не беше от най – сладките 😆,
и за да не
станат зян 😂 се роди това ….
Е , разбира
се написах рецептата!
Добре ми се получи , даже надмина очакванията ми !
Продукти :
за блата :
400 гр.
бисквити
150 гр.
краве масло
за крем 1 :
300 гр.
пъпеш /почистен , без кората /
200 гр.
заквасена сметана
125 гр.
маскарпоне
100 гр. мед
50 гр. бял
шоколад
1 с.л.
прясно изцеден сок от лимон
10 гр.
желатин
50 мл. вода
за крем 2 :
300 гр. сини сливи / почистени , без костилки /
200 гр.
заквасена сметана
125 гр.
маскарпоне
100 гр. мед
50 гр. бял
шоколад
1 с.л.
прясно изцеден сок от лимон
10 гр.
желатин
50 мл. вода
30 гр.
шоколадови пръчици
Приготвяне :
на кремовете :И двата крема се приготвят по един и същ начин.
Към
плодовете прибавяме сока от лимон , меда , заквасената сметана и маскарпонето.
Пасираме
всичко до хомогенна смес.
Разтопяваме
шоколада на водна баня или в микровълновата за около 2 мин.
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
После го
втечняваме на водна баня или в микровълновата за 20 сек.
Прибавяме
течния желатин към разтопения шоколад и разбъркваме бързо и енергично.
Получената смес прибавяме към крема , като пасираме за кратко.
Получената смес прибавяме към крема , като пасираме за кратко.
Първо приготвяме
крема с пъпеша.
Изсипваме го
в подходяща силиконова форма и го поставяме във фризера да стегне.
Формата ми е
с диаметър 22 – 23 см.
След като
стегне приготвяме другия крем със сините сливи.
Към него
добавяме шоколадовите пръчици.
Изсипваме го
върху стегналия вече крем и го оставяме да стегне отново във фризера.
Когато и
втория крем стегне , смиламе бисквитите и към тях прибавяме разтопеното масло.
По този
начин получаваме бисквитения блат.
Изсипваме
смлените бисквити с маслото върху стегналия втори блат .
Много
внимателно ги разпределяме равномерно и леко притискаме , за да се уплътни.
Отново го
поставяме във фризера да стегне.
Ако искате
по – тънък бисквитен блат може да намалите наполовина бисквитите и маслото.
Хубаво е да
стои една нощ , за да замръзне ,
за да
може лесно да се махне силиконовата форма.
На следващият ден обръщаме върху подходяща за сервиране чиния и украсяваме по желание.
Ако нямате силиконова форма може да използвате някакъв дълбок съд ,
На следващият ден обръщаме върху подходяща за сервиране чиния и украсяваме по желание.
Ако нямате силиконова форма може да използвате някакъв дълбок съд ,
който предварително
сте облекли от
вътрешната страна със стреч фолио или найлон.
Може да използвате тава със свалящ се ринг ,
като редите отделните пластове в обратния ред.
Първо бисквитения блат , после крема със сливите и накрая крема с пъпеша.
Може да използвате тава със свалящ се ринг ,
като редите отделните пластове в обратния ред.
Първо бисквитения блат , после крема със сливите и накрая крема с пъпеша.
Опитайте
тази вкусотийка , ще ви хареса!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар