Морковена торта
Продукти :
за блата :
5 бр. яйца
230 гр.
захар
500 гр.
брашно
500 гр.
моркови
200 мл.
прясно мляко
100 гр.
краве масло
150 гр.
орехи
50 гр.
стафиди
40 мл. сок
от лимон / прясно изцеден /
кората от
един лимон
2 бр.
ванилии
15 гр.
бакпулвер
за крема:
1 кг.
моркови
397 гр.
кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
50 гр. пудра
захар
1 ч.л.
канела / може и по – малко /
½ к.л.
индийско орехче
2 бр.
ванилия
20 гр.
желатин
100 мл. вода
за сиропиране / карамелено мляко
/ :
100 гр. кафява
захар / може и бяла /
1 с.л. вода
300 мл.
прясно мляко
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
90 гр.
белтъци / около 3 бр. /
240 гр. захар
60 мл.
вода
1 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на блата :
Настъргваме
морковите на ренде на средна степен.
Поливаме ги
със сока от лимон и разбъркваме.
Настъргваме
на дребно кората от един лимон.
Смиламе
орехите или ги режем на дребно.
Разтопяваме
маслото / за по – бързо в микровълновата за 1 мин. /.
Маслото
трябва да не е горещо.
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до увеличаване на обема им и
до кремообразна
маса.
Прибавяме
маслото и леко топлото мляко , като бъркаме на ръка внимателно.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера , като също бъркаме на ръка внимателно ,
за да не спадне.
Добавяме орехите , стафидите и кората от лимон.
за да не спадне.
Добавяме орехите , стафидите и кората от лимон.
Накрая
прибавяме морковите и разбъркваме внимателно.
върху
намазана с масло хартия за печене.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 1 час и 10 – 15 мин.
Към края на
печенето когато се позачерви отгоре , завиваме с алуминиево фолио ,
за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
Охладения
блат разрязваме хоризонтално на три платки.
на крема с морковите :
Сваряваме
морковите , докато омекнат.
/ Аз ги
сварих на пара , набързо в мултикукъра под налягане за 5 мин. /
Оставяме
желатина в студената вода да набъбне.
Пасираме
морковите.
Прибавяме
канелата , индийското орехче , ванилията и кондензираното мляко и
разбъркваме
до хомогенност.
Може да бъркате
на ръка или с пасатора.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го
към горната смес и разбъркваме добре.
на карамеленото мляко :
Слагаме в
подходящ / малък съд / на котлон захарта
със супената лъжица вода.
Бъркаме
докато се карамелизира.
Махаме от
котлона и наливаме прясното мляко / внимание – пръска ! /.
Връщаме
обратно на котлона и бъркаме докато се разтвори напълно карамела.
Внимание –
може да кипне !
Оформяне на тортата :
Поставяме
първият блат върху подложка за торта или върху подходяща чиния.
Сиропираме
го с 1/3 от карамеленото мляко.
Отделяме от
крема около 4 – 5 с.л. настрани и останалата част
разделяме на две части / на
око /.
Мажем блата го
с половината крем.
Поставяме
втория блат и го сиропираме и мажем с другата половина от крема.
Накрая
поставяме и третия блат и много леко притискаме с ръце.
Сиропираме
го и го мажем много тънко с част от отделения крем.
При
оформянето използвах ринга от тавичката и една пластмасова папка ,
която съм нарязала за такива цели.
която съм нарязала за такива цели.
Завиваме
тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме
в хладилник да стегне за няколко часа.
в хладилник да стегне за няколко часа.
Аз както
обикновено я оставих за една нощ.
На следващия
ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме / тортата отстрани с крема , който
отделихме.
За украсата
използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлон .
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с
миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър , когато температурата на захарния сироп
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър , когато температурата на захарния сироп
е достигнала
120 градуса. , значи е готов.
Ако нямате
засичайте времето както съм го описала по – горе . /
Намазах много леко тортата отгоре с него.
Украсих с накрайник за листа ,
лалета и два малки накрайника звезда.
Съвет :
Съвет :
Ако морковите са много сочни , може да намалите малко грамажа им
или да увеличите малко количеството брашно !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар