Питка Цвете
Продукти :
1 кг. брашно + около 300 гр. за доизмесване и оформяне
3 бр. яйца / отделяме от тях 1 жълтък за намазване
/
3 с. л. кисело мляко
5 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. сол
500 мл. прясно мляко
1 кубче мая / 42 гр. /
1 с. л. захар
За овалване
:
смес от семена
маково семе
Приготвяне:
Желателно е всички продукти да са със стайна
температура.
Затопляме леко прясното мляко.
Към него добавяме маята , захарта и 4 – 5 с. л. от
брашното , като разбъркваме добре.
Изчакваме докато маята се активира и сместа шупне.
През това време пресяваме брашното в дълбок съд
удобен за месене.
Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото , оцета
и солта.
Прибавяме шупналата смес с маята.
Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се
образува гъста лепкава каша.
След това доизмесваме на ръка.
Месим до меко тесто. Не трябва да залепва по ръцете , но не трябва
и да е твърдо.
Ако направите твърдо тестото оформянето ще е
трудно и може да не се получи.
Оставяме тестото покрито с памучна кърпа да втасва.
Времето за втасване може да е различно в
зависимост от температурата на помещението.
Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.
В тава с диаметър около 30 см. и върху хартия за
печене започваме да оформяме питката.
Отделяме две топки
с тегло около 80 гр.
Едната овалваме в маково семе и я поставяме в
центъра.
Другата разточваме на кръг с дебелина около 0,5 см
и с помощта на ролер изрязваме решетка.
С получената решетка завиваме топката в центъра.
Всяка топка овалваме в сместа от семена.
Подреждаме ги на равни разстояния една от друга по
края на тавата.
От тестото отделяме още 8 бр. топки с тегло около 120 гр.
Всяка топка разточваме на кръгла кора с диаметър
около 20 см.
Слагаме една върху друга четири от разточените кръгове като ги мажем с масло , без горния.
Разточваме леко и разрязваме по диагонал така , че да се получат 8 бр. триъгълни парчета.
Слагаме една върху друга четири от разточените кръгове като ги мажем с масло , без горния.
Разточваме леко и разрязваме по диагонал така , че да се получат 8 бр. триъгълни парчета.
По средата на всеки триъгълник правим разрез.
Промушваме острия край през прореза отдолу
нагоре , за да получим листото.
8 бр. от получените листа подреждаме между топките
със семената ,
като леко подпъхваме отдолу острия край , който сочи
към центъра на тавата.
По същия начин оформяме и другите 8 листа.
Подреждаме ги в кръг около центъра , като острият
им край сочи към периферията.
От останалото ни тесто оформяме 8 бр. малки
топчета и ги поставяме под всяко листо в центъра.
Покриваме с памучна кърпа и изчакваме да втаса
повторно.
Мажем листата с жълтък.
Печем в загрята фурна на 170 - 180 градуса около
45 – 50 мин.
Първите 30 мин. печем само отдолу , после
включваме и горния реотан на фурната.
При необходимост , за да не прегори отгоре слагаме алуминиево фолио.
При необходимост , за да не прегори отгоре слагаме алуминиево фолио.
След изпичане мажем с масло и завиваме с памучна
кърпа.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар