Translate

четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Питка Цвете


Питка Цвете

Продукти :
1 кг. брашно + около  300 гр. за доизмесване и оформяне
3 бр. яйца / отделяме от тях 1 жълтък за намазване /
3 с. л. кисело мляко
5 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. сол
500 мл. прясно мляко
1 кубче мая / 42 гр. /
1 с. л. захар
За овалване :
смес от семена
маково семе
Приготвяне:
Желателно е всички продукти да са със стайна температура.
Затопляме леко прясното мляко.
Към него добавяме маята , захарта и 4 – 5 с. л. от брашното , като разбъркваме добре.
Изчакваме докато маята се активира и сместа  шупне.
През това време пресяваме брашното в дълбок съд удобен за месене.
Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото , оцета и солта.
Прибавяме шупналата смес с маята.
Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се образува гъста лепкава каша.
След това доизмесваме на ръка.
Месим до меко тесто.  Не трябва да залепва по ръцете , но не трябва и да е твърдо.
Ако направите твърдо тестото оформянето ще е трудно и може да не се получи.
Оставяме тестото покрито с памучна кърпа да втасва.
Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на помещението.
Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.
В тава с диаметър около 30 см. и върху хартия за печене започваме да оформяме питката.
Отделяме две топки  с тегло около 80 гр.
Едната овалваме в маково семе и я поставяме в центъра.
Другата разточваме на кръг с дебелина около 0,5 см и с помощта на ролер изрязваме решетка.
С получената решетка завиваме топката в центъра.

От готовото тесто отделяме 8 бр. топки с тегло около 90 гр.
Всяка топка овалваме в сместа от семена.
Подреждаме ги на равни разстояния една от друга по края на тавата.




От тестото отделяме още 8 бр. топки с тегло около 120 гр.
Всяка топка разточваме на кръгла кора с диаметър около 20 см.
Слагаме една върху друга четири от разточените кръгове като ги мажем с масло , без горния.
Разточваме леко и разрязваме по диагонал така , че да се получат 8 бр. триъгълни парчета.
По средата на всеки триъгълник правим разрез.
Промушваме острия край през прореза отдолу нагоре , за да получим листото.
8 бр. от получените листа подреждаме между топките със семената ,
като леко подпъхваме отдолу острия край , който сочи към центъра на тавата.
По същия начин оформяме и другите 8 листа.
Подреждаме ги в кръг около центъра , като острият им край сочи към периферията.
От останалото ни тесто оформяме 8 бр. малки топчета и ги поставяме под всяко листо в центъра.

Покриваме с памучна кърпа и изчакваме да втаса повторно.
Мажем листата с жълтък.

Печем в загрята фурна на 170 - 180 градуса около 45 – 50 мин.
Първите 30 мин. печем само отдолу , после включваме и горния реотан на фурната.
При необходимост , за да не прегори отгоре слагаме алуминиево фолио.
След изпичане мажем с масло и завиваме с памучна кърпа.









Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...