Торта Вайолет
Тази торта
направих за 50 – тия ми Рожден ден.
Доста
дълго време я умувах … 😏😏😏 , за разлика от друг път 😊😊😊 ,
когато
идеите ми идват съвсем спонтанно!
Исках да
бъде нещо по – различно и по – фино!
Незнам
защо , но много исках да присъства лилавото като цвят!
/ По
принцип не е от любимите ми цветове. /
Доста се
постарах , дано ви хареса!
Представям
ви резултата и рецептата :
Продукти
:
за кафявия блат :
4 бр. яйца
160 гр.
захар
160 гр.
брашно
160 мл.
сметана за готвене 30 %
50 гр.
какао
7 – 8 гр.
бакпулвер
за лилавите блатове :
/
продуктите са за един брой блат /
3 бр. яйца
180 гр.
захар
250 гр.
брашно
180 мл.
прясно мляко
90 гр.
краве масло
70 гр.
кокосови стърготини
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
½
пакетче степче / разтворимо сокче / за
оцветяване или
лилава
сладкарска боя
за крема :
1,350 кг. сметана
за готвене 30%
750 гр.
маскарпоне
400 гр.
пудра захар
2 бр.
ванилия
20 гр.
желатин
100 мл.
студена вода
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
240 гр.
белтъци / около 7 – 8 броя /
640 гр.
захар
150 мл. вода
1/3
ч.л. лимонена киселина
2 бр.
ванилия
щипка сол
за пълнеж :
3 бр.
банани
150 гр.
течен шоколад / около /
за сиропиране :
300 мл.
прясно мляко / около /
Приготвяне :
на кафявия блат :
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
сметаната.
Прибавяме пресятото
с бакпулвера и какаото брашно.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Получената
смес изсипваме в тава с диаметър 40 – 40 см /голямата тава на фурната /,
върху
намазана с масло хартия за печене.
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 20
мин.
Проверяваме
блата с дървено шишче дали е изпечен –
тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
на лилавия блат :
Разтопяваме
маслото . / За около 1 мин. в микровълновата за по – бързо. /
Трябва да е
течно , но не и горещо !
Затопляме
много леко прясното мляко.
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме на
тънка струйка млякото и маслото , като бъркаме на ръка , за да не спадне .
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Размесваме
на най – ниската степен на миксера или бъркаме на ръка.
Прибавяме
степчето на прах или сладкарската боя.
Разбъркваме
добре , до получаването на лилав цвят.
Накрая
прибавяме кокосовите стърготини и разбъркваме добре.
Получената
смес изсипваме в тава с диаметър 40 – 40 см /голямата тава на фурната /,
върху
намазана с масло хартия за печене.
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 20
– 25 мин.
Проверяваме
блата с дървено шишче дали е изпечен –
тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
По описания
начин приготвяме два броя лилави блатове.
на крема :
Оставяме
желатина да се разтвори и набъбне в студената вода.
Сметаната трябва
да е добре охладена.
Желателно е
и съда в който ще я разбиваме , както и бъркалките на миксера да са студени.
/ Аз ги
слагам за кратко във фризера непосредствено преди разбиването. /
Разбиваме
сметаната с миксер на висока скорост.
След като се
получи кремообразна смес , прибавяме постепенно пудрата захар .
Прибавяме
маскарпонето и ванилията.
Разбиваме за
кратко до хомогенност.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за 20 - 25 сек.
Прибавяме го
към крема и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
Блатовете за
тортата трябва да са напълно изстинали.
Добре е да
престоят няколко часа.Наложи се да отрежа по две ленти , широки около 2 см отстрани на всеки блат , защото не исках тортата да е квадрат а голям правоъгълник. /Нямам точно такъв размер тава./
Поставяме първия лилав блат в подходяща чиния за сервиране или върху подложка за торта.
Сиропираме
първата платка с прясно мляко.
Режем
бананите на шайби и ги подреждаме върху тортата.
Изсипваме
половината от крема и подравняваме добре.
Поставяме
втория / кафявия / блат и го сиропираме с прясно мляко.
Загряваме
леко течния шоколад в микровълновата или на водна баня ,
за да може
по – лесно да намажем блата с него.
/ Използах
течен шоколад с парченца бадеми. /
Върху слоя
от течен шоколад внимателно разпределяме другата половина от крема.
Поставяме
втория лилав блат , сиропираме с прясно
мляко и
мажем другата половина от крема.
Получената
торта оставяме за няколко часа в хладилник да стегне.
Аз както
обикновено я оставих една нощ.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлона.
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с
миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако
имате кухненски термометър - когато
температурата на захарния сироп
е достигнала 120 градуса , значи е
готов. Ако нямате , засичайте времето
както съм го описала по – горе . /
Намазах много леко тортата отгоре с него.
За украсата
използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа , рози и звезда.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния
линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/11/blog-post_11.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/11/blog-post_11.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар