Въздушни , дунапренени
кексчета и кекс от нишесте
Как ми
дойде тази идея ли ? 😉😉😉
Ами ,
навремето майка ми доста често правеше такъв кекс ,
като го
поливаше отгоре с крем.
Наричахме
го дунапренената торта .
Та , аз
реших да пробвам , дали няма да ми се
получат едни мъфини.
Ами … ,
получиха ми се дооста въздушни , дунапренени кексчета ,
които се
оказаха много вкусни и бързо изчезващи ….
Затова
написах и рецептата :
Продукти :
5 бр. яйца
180 гр.
захар
200 гр.
пшенично нишесте
50 гр.
кокосови стърготини
15 гр.
бакпулвер
1 бр. ванилия
за оцветяване :
5 гр. степче
/ разтворим сок на прах /
или
сладкарска боя
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
58 гр.
белтък / 2 бр. белтъци /
155 гр.
захар
30 мл. вода
1/3 к.л.
лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до
увеличаване на обема им и до кремообразна маса.
увеличаване на обема им и до кремообразна маса.
Към
нишестето прибавяме бакпулвера.
Прибавяме ги
към сместа с яйцата , като бъркаме на ръка и внимаваме да не спадне.
Накрая
прибавяме кокосовите стърготини.
Мажем
силиконовите форми с масло.
Използвам
силиконови форми , защото много лесно се вадят
изпечените мъфини или кекс от
тях.
В случая
това е много важно , защото се получават доста въздушни и пухкави.
Разпределяме
сместа във формите за мъфини и формата за кекс / не е много голяма /.
Оставяме една малка част от сместа , която оцветяваме със степчето или сладкарска боя.
Оставяме една малка част от сместа , която оцветяваме със степчето или сладкарска боя.
Изливаме я
по средата на кекса в кръг.
После разбъркваме
с вилица със спираловидно движение в кръг.
/ Не се
получи шарка , а двуцветен кекс - но
затова пък е ефектен ! /
Мъфините
печем в загрята на 180 градуса фурна около 10 – 15 мин.
Кекса печем
също при 180 градуса около 15 – 20 мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Украсих с
меренга.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлон.
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с
миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако
имате кухненски термометър , когато температурата на
захарния сироп е достигнала 120 градуса. , значи е готов.
захарния сироп е достигнала 120 градуса. , значи е готов.
Ако нямате
, засичайте времето както съм го описала по – горе. /
Украсих с накрайник звезда и накрайник за листа.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар