Translate

събота, 16 ноември 2019 г.

Сладка питка "Букет розички" с локум



 Сладка питка 
"Букет розички" с локум
Продукти :
350 гр. брашно
140 мл. прясно мляко
80 гр. краве масло
1 бр. яйце
3 с.л. захар
10 гр. прясна мая
1 бр. ванилия или ванилена захар
½ ч.л. сол
1 кутийка локум
За поръсване :
пудра захар
Приготвяне :
В леко топлото мляко натрошаваме маята.
Прибавяме 1 с.л. захар и 3 с.л. с връх от брашното.
Покриваме с памучна кърпа или с найлон и изчакваме да шупне , т.е. маята да се активира.
Пресяваме брашното.
Прибавяме го към шупналата смес , заедно с яйцето , останалата захар , солта и ванилията.
Разбъркваме добре и месим около 10 – 15 мин. , като постепенно прибавяме маслото.
Получава се меко , нелепнещо тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 10 пъти.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – 
около 1,5 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за 1,5 часа.
Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина около 2 – 3 мм.
От кората изрязваме кръгчета с диаметър 8 – 10 см с ринг или с чаша.
Не изрязваме съвсем в края , за да не се получат дебели.

Всяко парченце локум разрязах на четири по дължина , за да се получи нещо като тичинка.
Нареждаме три от кръгчетата едно върху друго , като ги застъпваме до половината.
В единия край слагаме две парчета от локума.
Завиваме кръгчетата на руло.
Разрязваме всяко рулце напречно точно на две части.
Така получаваме два броя розички от едно рулце.
Не съм броила розичките , просто ги подреждах , докато ми харесат.
На два пъти разточвах кора за розичките.
Останалите изрезки от тестото , разточих на правоъгълна кора и поръсих тук там с нарязан на кубчета от останалия локум и поръсих с пудрата захар от него.
Завих на руло откъм по – дългата част.
Рулото нарязах на триъгълници , които притиснах по средата с набрашнена лопатка.
Един вид , да получа нещо наподобаващо на листа.

Листата подредих по вътрешния край на тавичката , като редувах розичка , листо.
Подредих ги в тавичка със свалящ се ринг и диаметър 24 – 25 см. върху намазана с масло хартия за печене. / Може и в обикновена тава. /

Покриваме с памучна кърпа и оставяме още около 30 мин да втасват повторно.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 25 – 30 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
След като извадим от фурната мажем отгоре с масло и поръсваме с пудра захар.
Охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!
























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/11/blog-post_16.html 
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...