Сладка питка / Козунак / с ядки и сушени плодове
Продукти :
за тестото :
3 бр. яйца
100 гр.
захар / може и малко повече до 150 гр. /
700 гр.
брашно
200 мл.
прясно мляко
100 гр.
кисело мляко
125 гр. краве
масло / едно пакетче /
28
гр. прясна мая / може ½ кубче /
2 бр.
ванилия
1 ч.л. сол
за плънка :
300 гр.
микс от сурови ядки и сушени плодове
1 с.л.
канела / или подправка микс съдържаща канела , карамфил , бахар , кардамон , джинджифил
, индийско орехче , анасон , кориандър и т.н.
/
за поръсване :
кафява захар
, черен и бял сусам.
Приготвяне :
Отделяме
един от жълтъците за намазване и
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
Пресяваме
брашното и прибавяме солта към него.
Към леко
топлото мляко прибавяме половината захар ,
натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.
натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме
получената смес , покриваме я с кърпа или
стреч фолио и я оставяме около 15 мин. , докато шупне.
Разбиваме
останалия белтък , двете яйца , ванилията и останалата половина от захарта.стреч фолио и я оставяме около 15 мин. , докато шупне.
Прибавяме киселото мляко и шупналата смес с маята.
Разбъркваме
добре.
Постепенно
прибавяме брашното и месим около 5 минути.
След това
прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се
меко , леко лепкаво тесто.
Аз го
измесих с миксера с приставката за тесто.
След което
го извадих на плота и го сгънах като плик още около 10 пъти.
Оформяме го
на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме
съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на
втасване може да е различно в зависимост от
околната температура – около 1,5 до
2 часа.
Аз както
обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и
след това
изключих.
В този
случай втаса за 1,5 часа.
Смиламе с
чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.
От втасалото
тесто оформяме 8 бр. топки - по 120 гр.
едната.
Останалото
тесто разделяме на още 8 бр. топки около 50 гр. едната.
Всяка от
големите топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 25 см.
Режем
радиално кората и поръсваме с две супени лъжици от микса ,
като го разпределяме равномерно.
като го разпределяме равномерно.
Навиваме като
рогче.
Всяка от
малките топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 15 см.
По същия
начин режем радиално кората и поръсваме с една супена лъжици от микса ,
като го разпределяме равномерно.
като го разпределяме равномерно.
Навиваме
като рогче и завиваме на охлюв.
Редим
готовите рогчета в тава с диаметър около 28 - 30 см. с острата част към центъра
на тавата , на равни разстояния едно от друго върху хартия за печене.
Между
рогчетата по края на тавата редим охлювчетата.
Завиваме с
памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.
Мажем
втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс ,
кафява захар , черен и бял сусам.
кафява захар , черен и бял сусам.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 45 –
50 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да
пробвате с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
След
изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се
нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте
тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html
Благодаря на
всички , които ще спазят
Закона за авторското
право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар