Translate

понеделник, 2 декември 2019 г.

Сладка питка / Козунак / с ядки и сушени плодове




Сладка питка / Козунак / с ядки и сушени плодове

Продукти :
за тестото :
3 бр. яйца
100 гр. захар / може и малко повече до 150 гр. /
700 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
125 гр. краве масло / едно пакетче /
28 гр.  прясна мая / може  ½ кубче /
2 бр. ванилия
1 ч.л. сол
за плънка :
300 гр. микс от сурови ядки и сушени плодове
1 с.л. канела / или подправка микс съдържаща канела , карамфил , бахар , кардамон , джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н.  /
за поръсване :
кафява захар , черен и бял сусам.
Приготвяне :
Отделяме един от жълтъците за намазване и 
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Към леко топлото мляко прибавяме половината захар , 
натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или 
стреч фолио и я оставяме около 15 мин. , докато шупне.
Разбиваме останалия белтък , двете яйца , ванилията и останалата половина от захарта.
Прибавяме киселото мляко и шупналата смес с маята.
Разбъркваме добре.
Постепенно прибавяме брашното и месим около 5 минути.
След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 10 пъти.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.

Времето на втасване може да е различно в зависимост от 
околната температура – около 1,5 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и 
след това изключих.
В този случай втаса за 1,5 часа.

Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.


От втасалото тесто оформяме 8 бр. топки  - по 120 гр. едната.
Останалото тесто разделяме на още 8 бр. топки около 50 гр. едната.
Всяка от големите топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 25 см.
Режем радиално кората и поръсваме с две супени лъжици от микса ,
като го разпределяме равномерно.

Навиваме като рогче.

Всяка от малките топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 15 см.
По същия начин режем радиално кората и поръсваме с една супена лъжици от микса ,
като го разпределяме равномерно.

Навиваме като рогче и завиваме на охлюв.
Редим готовите рогчета в тава с диаметър около 28 - 30 см. с острата част към центъра на тавата , на равни разстояния едно от друго върху хартия за печене.
Между рогчетата по края на тавата редим охлювчетата.

Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.
Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс ,
кафява захар , черен и бял сусам.



Печем в загрята на 180 градуса фурна около  45 – 50 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечено – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!














Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...