Торта тип „Пасти“ с тиква и фурми
Е … , няма
как трябваше да измисля още нещо с тиква !
Много я
обичам , пък е и доста полезна !
Затова се
появиха тези тортички тип „Пасти“!
Уверявам
Ви вкусът им е неповторим !
И така
рецептата :
Продукти :
за блатовете :
6 бр. яйца
220 гр.
захар
400 гр.
брашно
150 мл.
прясно мляко
100 гр.
шоколад
50 гр. краве
масло
15 гр.
бакпулвер
2 бр.
ванилия
150 гр.
фурми
за крема с тиквата :
1 кг. тиква
397 гр.
кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
60 гр. пудра
захар
1 ч.л.
канела
½ к.л.
индийско орехче
2 бр.
ванилия
20 гр.
желатин
100 мл. вода
за белия крем :
800 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
150 гр. мед
2 бр.
ванилия
10 гр.
желатин
50 мл. вода
за сиропиране :
600 мл.
прясно мляко / около /
Приготвяне :
на крема с тиквата :
Тиквата се
почиства от кората и семките.
Нарязва се
на парчета и се сварява.
/ Аз я
сварих на пара , набързо в мултикукъра под налягане за 8 мин. /
Оставяме
желатина в студената вода , за да набъбне.
Пасираме
охладената тиква.
Прибавяме
канелата , индийското орехче , ванилията и кондензираното мляко и
разбъркваме
до хомогенност.
Може да
бъркате на ръка или на ниска скорост на миксера.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го
към горната смес и разбъркваме добре.
Получената
смес разпределяме в силиконови формички за мъфини – 18 бр.
Оставяме ги
във фризера да се охладят и замръзнат , за да може лесно да ги извадим и да не
загубят формата си.
/ Аз ги
оставих малко повече от 8 ч. , кремът беше замръзнал и много лесно го извадих
от силиконовите формички. /
на блата :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема им.
Разтопяваме
шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата за около 2 и 1/2 мин.
Разбъркваме
ги добре и изчакваме леко да се охладят.
Прибавяме ги
към топлото мляко.
Внимателно ,
на тънка струйка ги прибавяме към сместа с яйцата.
Пресяваме
брашното с бакпулвера.
Прибавяме го
постепенно , като бъркаме на ръка.
Накрая
добавяме нарязаните на парченца фурми.
Пекох два
блата в две тави : кръгла / диаметър 25
– 26 см. / и квадратна / 27 х 27 см. /
Печем върху
намазана с масло хартия за печене при температура 180 градуса около 25 мин.
Охлаждаме
върху решетка.
Охладените
блатове разрязваме хоризонтално на по две платки.
на белият крем :
Оставяме
желатина в студената вода да набъбне.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето ,
меда и ванилията.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 15 сек.
Прибавяме го
към крема и разбъркваме добре.
Оформяне :
Поставяме
първата платка в подходяща чиния за
сервиране.
Сиропираме я
с прясното мляко и мажем с крема.
Поставяме
втората платка и пак сиропираме и мажем много тънък слой от крема.
Оставяме за
кратко в хладилник да стегне.
Отгоре
нареждаме кремчетата.
Може да
поръсите със смес от какао и канела.
/ Аз поръсих
с трохи от предишни сладкиши , които съхранявам във фризера ./
Тази рецепта
е за две торти тип „Паста“ , ако правите една
торта трябва да намалите продуктите на половина.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар