Translate

петък, 13 декември 2019 г.

Торта тип „Пасти“ с тиква и фурми




Торта тип „Пасти“ с тиква и фурми

Е … , няма как трябваше да измисля още нещо с тиква !
Много я обичам  , пък е и доста полезна !
Затова се появиха тези тортички тип „Пасти“!
Уверявам Ви вкусът им е неповторим !
И така рецептата :
Продукти :
за блатовете :
6 бр. яйца
220 гр. захар
400 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
100 гр. шоколад
50 гр. краве масло
15 гр. бакпулвер
2 бр. ванилия
150 гр. фурми
за крема с тиквата :
1 кг. тиква
397 гр. кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
60 гр. пудра захар
1 ч.л. канела
½ к.л. индийско орехче
2 бр. ванилия
20 гр. желатин
100 мл. вода
за белия крем :
800 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
150 гр. мед
2 бр. ванилия
10 гр. желатин
50 мл. вода
за сиропиране :
600 мл. прясно мляко / около /
Приготвяне :
на крема с тиквата :
Тиквата се почиства от кората и семките.
Нарязва се на парчета и се сварява.
/ Аз я сварих на пара , набързо в мултикукъра под налягане за 8 мин. /
Оставяме желатина в студената вода , за да набъбне.
Пасираме охладената тиква.
Прибавяме канелата , индийското орехче , ванилията и кондензираното мляко и
разбъркваме до хомогенност.
Може да бъркате на ръка или на ниска скорост на миксера.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към горната смес и разбъркваме добре.
Получената смес разпределяме в силиконови формички за мъфини – 18 бр.
Оставяме ги във фризера да се охладят и замръзнат , за да може лесно да ги извадим и да не загубят формата си.
/ Аз ги оставих малко повече от 8 ч. , кремът беше замръзнал и много лесно го извадих от силиконовите формички. /
на блата :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема им.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата за около 2 и 1/2 мин.
Разбъркваме ги добре и изчакваме леко да се охладят.
Прибавяме ги към топлото мляко.
Внимателно , на тънка струйка ги прибавяме към сместа с яйцата.
Пресяваме брашното с бакпулвера.
Прибавяме го постепенно , като бъркаме на ръка.
Накрая добавяме нарязаните на парченца фурми.
Пекох два блата в  две тави : кръгла / диаметър 25 – 26 см. / и квадратна /  27 х 27 см. /
Печем върху намазана с масло хартия за печене при температура 180 градуса около 25 мин.


Охлаждаме върху решетка.
Охладените блатове разрязваме хоризонтално на по две платки.
на белият крем :
Оставяме желатина в студената вода да набъбне.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето  , меда и ванилията.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 15 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне :
Поставяме първата платка  в подходяща чиния за сервиране.
Сиропираме я с прясното мляко и мажем с крема.

Поставяме втората платка и пак сиропираме и мажем много тънък слой от крема.
Оставяме за кратко в хладилник да стегне.
Отгоре нареждаме кремчетата.
Може да поръсите със смес от какао и канела.
/ Аз поръсих с трохи от предишни сладкиши , които съхранявам във фризера ./
Тази рецепта е за две торти тип „Паста“ , ако правите една  торта трябва да намалите продуктите на половина.


















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

  Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...