Торта „Балончета“ с тиква
След като веднъж вече правих подобна торта ето тук
:
Реакцията
на тези които я опитаха беше УАУ !😍😍😍
Вкусът й
наистина беше неустоим!😊😋😊😉
Тази торта
направих , защото си я пожелаха за рожден ден!
Тази е
производна на предишната , но с някои малки промени в рецептата :
Продукти :
за блатовете :
5 бр. яйца
180 гр.
захар
350 гр.
брашно
140 мл.
прясно мляко
100 гр.
шоколад
50 гр. краве
масло
25 гр. какао
10 гр.
бакпулвер
2 бр.
ванилия
100 гр.
орехи
75 гр.
стафиди
за крема с тиквата :
0,500 кг. тиква
/сварена /
397 гр.
кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
50 гр. пудра
захар
1 ч.л.
канела
1 ч.л.
подправка за коледни сладки / може и без нея /
/ съдържаща примерно :
канела , карамфил , бахар , кардамон ,
джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н. /
½ к.л.
индийско орехче
1 бр.
ванилия
20 гр.
желатин
100 мл. вода
за белия крем :
800 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
150 гр. мед
1 бр.
ванилия
10 гр.
желатин
50 мл. вода
за сиропиране :
400 мл.
прясно мляко / около /
за украса и поръсване :
50 гр.
черен шоколад
50 гр. бял
шоколад
захарни
кръгчета и топчета
цветни
бонбонки
Приготвяне :
на крема с тиквата :
Тиквата се
почиства от кората и семките.
Нарязва се
на парчета и се сварява.
/ Аз я
сварих на пара , набързо в мултикукъра под налягане за 8 мин. /
Оставяме
желатина в студената вода , за да набъбне.
Пасираме
охладената тиква.
Прибавяме
канелата , индийското орехче , подправката за коледни сладки , ванилията и
кондензираното мляко и разбъркваме до хомогенност.
Може да
бъркате на ръка или да пасирате с пасатор.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го
към горната смес и разбъркваме добре.
Получената
смес изсипваме в силиконова форма за
кекс.
Оставяме го
във фризера да се охлади и замръзне , за да може лесно да го извадим и да не
загуби формата си. / Аз го оставих малко повече от 8 ч. , кремът беше замръзнал
и много лесно го извадих от силиконовата
форма. /
на блата :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема им.
Разтопяваме
шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата за около 2 и 1/2 мин.
Разбъркваме
ги добре и изчакваме леко да се охладят.
Прибавяме ги
към топлото мляко.
Внимателно ,
на тънка струйка ги прибавяме към сместа с яйцата.
Прибавяме и
какаото като го пресяваме , за да не стане на бучки.
Пресяваме
брашното с бакпулвера.
Прибавяме го
постепенно , като бъркаме на ръка.
Накрая
добавяме смлените орехи и стафидите.
Пекох блата
в квадратна / 27 х 27 см / тава.
Печем върху
намазана с масло хартия за печене при
температура 180 градуса около 30 - 35
мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
Охладеният
блат разрязваме хоризонтално на три платки.
Оставяме
желатина в студената вода да набъбне.
Разбиваме
заквасената сметана , маскарпонето ,
меда и ванилията.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 15 сек.
Прибавяме го
към крема и разбъркваме добре.
Оформяне :
Поставяме
първата платка в подходяща чиния за
сервиране.
Сиропираме я
с прясното мляко и мажем долу - горе с половината крем.
Поставяме
втората платка и пак сиропираме и мажем с крем.
Поставяме третата
платка , сиропираме и мажем много тънък слой от крема.
Оставяме за
кратко в хладилник да стегне.
Отгоре обръщаме
стегналия вече крем с тиквата.
/ Това беше
на следващия ден. /
Поръсих с
настъргани бял и черен шоколад и захарни топчета.
В средата
изсипах шарени бонбонки.
Може да
поръсите със смес от какао и канела.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар