Translate

вторник, 17 декември 2019 г.

Торта „Балончета“ с тиква



Торта „Балончета“ с тиква

След  като веднъж вече правих подобна торта ето тук :
Реакцията на тези които я опитаха беше УАУ !😍😍😍
Вкусът й наистина беше неустоим!😊😋😊😉
Тази торта направих , защото си я пожелаха за рожден ден!
Тази е производна на предишната , но с някои малки промени в рецептата :
Продукти :
за блатовете :
5 бр. яйца
180 гр. захар
350 гр. брашно
140 мл. прясно мляко
100 гр. шоколад
50 гр. краве масло
25 гр. какао
10 гр. бакпулвер
2 бр. ванилия
100 гр. орехи
75 гр. стафиди
за крема с тиквата :
0,500 кг. тиква /сварена /
397 гр. кондензирано мляко / 1 бр. консерва /
50 гр. пудра захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. подправка за коледни сладки / може и без нея /
 / съдържаща примерно : канела , карамфил , бахар , кардамон , джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н.  /
½ к.л. индийско орехче
1 бр. ванилия
20 гр. желатин
100 мл. вода
за белия крем :
800 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
150 гр. мед
1 бр. ванилия
10 гр. желатин
50 мл. вода
за сиропиране :
400 мл. прясно мляко / около /
за украса и поръсване :
50 гр. черен шоколад 
50 гр. бял шоколад
захарни кръгчета и топчета
цветни бонбонки
Приготвяне :
на крема с тиквата :
Тиквата се почиства от кората и семките.
Нарязва се на парчета и се сварява.
/ Аз я сварих на пара , набързо в мултикукъра под налягане за 8 мин. /

Оставяме желатина в студената вода , за да набъбне.
Пасираме охладената тиква.
Прибавяме канелата , индийското орехче , подправката за коледни сладки , ванилията и кондензираното мляко и разбъркваме до хомогенност.
Може да бъркате на ръка или да пасирате с пасатор.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към горната смес и разбъркваме добре.
Получената смес  изсипваме в силиконова форма за кекс.
Оставяме го във фризера да се охлади и замръзне , за да може лесно да го извадим и да не загуби формата си. / Аз го оставих малко повече от 8 ч. , кремът беше замръзнал и много лесно го извадих от силиконовата  форма. /
на блата :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема им.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата за около 2 и 1/2 мин.
Разбъркваме ги добре и изчакваме леко да се охладят.
Прибавяме ги към топлото мляко.
Внимателно , на тънка струйка ги прибавяме към сместа с яйцата.
Прибавяме и какаото като го пресяваме , за да не стане на бучки.
Пресяваме брашното с бакпулвера.
Прибавяме го постепенно , като бъркаме на ръка.
Накрая добавяме смлените орехи и стафидите.
Пекох блата в квадратна /  27 х 27 см /  тава.

Печем върху намазана с масло хартия за печене при 
температура 180 градуса около 30 - 35 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.

Охладеният блат разрязваме хоризонтално на три платки.
 
на белият крем :
Оставяме желатина в студената вода да набъбне.
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето  , меда и ванилията.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 15 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне :
Поставяме първата платка  в подходяща чиния за сервиране.
Сиропираме я с прясното мляко и мажем долу - горе с половината крем.
Поставяме втората платка и пак сиропираме и мажем с крем.
Поставяме третата платка , сиропираме и мажем много тънък слой от крема.
Оставяме за кратко в хладилник да стегне.
Отгоре обръщаме стегналия вече крем с тиквата.
/ Това беше на следващия ден. /
Поръсих с настъргани бял и черен шоколад и захарни топчета.
В средата изсипах шарени бонбонки.
Може да поръсите със смес от какао и канела.


















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...