Translate

понеделник, 9 декември 2019 г.

Коледни меденки Елхички





Коледни меденки Елхички

Продукти за меденките :
2 бр. яйца
100 гр. кафява захар / може и бяла /
150 гр. мед
600 гр. брашно / около /
125 гр. масло / едно пакетче /
1 с.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. подправка за коледни сладки / може и без нея /
 / съдържаща примерно : канела , карамфил , бахар , кардамон , джинджифил , индийско орехче , анасон , кориандър и т.н.  /
1 бр. ванилия
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. с връх кисело мляко
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :
58 гр. белтък / 2 бр. белтъци /
155 гр. захар
30 мл. вода
1/3 к.л. лимонена киселина
щипка сол
за поръсване :
цветни захарни кръгчета или пръчици
кокосови стърготини
Приготвяне :
на меденките :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.
Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не горещо / и меда.
Угасяваме содата в киселото мляко и ги прибавяме към сместа.
Прибавяме канелата , какаото и подправката за коледни сладки.
Прибавяме пресятото брашно и месим до меко тесто.
Тестото трябва да е меко , но да не залепва по ръцете.
Разточваме тестото на кора с дебелина около 0,5 см.
С помощта на формички за курабийки – в случая звездички изрязваме меденките.

Редим ги върху хартия за печене или върху тефлонова подложка в голяма тава.
Печем на 180 градуса около 12 – 14 мин.

Изчакваме меденките да се охладят напълно.



Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври намаляваме на средна степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър  - когато температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса , значи е готов.   
Ако нямате , засичайте времето както съм го описала по – горе . /
Слепваме меденките с меренга , за да получим елхичките.

Украсявяме ги с пош и накрайник звезда както и накрайник с малък кръгъл отвор.
Поръсваме ги със захарни кръгчета и кокосови стърготини.
От една доза излизат около 15 броя елхички.





















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post_9.html 
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...