Translate

понеделник, 30 декември 2019 г.

Коледна торта



Коледна торта

Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
250 гр. захар
350 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
125 гр. масло
50 гр. кокосови стърготини
15 гр. бакпулвер
2 бр. ванилия
червена и зелена боя за хранителни цели / ползвах суха 0,4 гр. в опаковка /
за крема между блатовете :
1 л. прясно мляко
5 бр. жълтъци
180 гр. захар
80 гр. нишесте / ползвах ванилия /
70 гр. масло
2 бр. ванилия
10 гр. желатин
50 мл. вода
за сиропиране и плънка :
0,5 л прясно мляко / около /
2 – 3 бр. банани
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :
211 гр. белтък / около 6 – 7 бр. белтъци /
563 гр. захар
140 мл. вода
2 бр. ванилия
1/3 ч.л. лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на блатовете :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.

Прибавяме разтопеното масло и топлото мляко , като бъркаме на ръка.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Накрая прибавяме и кокосовите стърготини.
Разбъркваме добре , като внимаваме да не спадне.
Разделяме получената смес на три равни части.
Едната част оцветяваме в зелено.
Другите две части оцветяваме в червено .
/ С около 0,2 гр. от сухата боя оцветих всяка една от трите части ./
Печем трите блата поотделно в тавичка с диаметър 25 – 26 см. , върху намазана с масло хартия за печене.

Всеки блат печем около 15 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.


на крема:
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме с помощта на миксер жълтъците,  ванилията  и захарта  до кремообразна маса.
Прибавяме с помощта на сито или цедка нишестето и разбъркваме на ръка или на най – ниската степен на миксера  до хомогенност.
Слагаме прясното мляко в подходящ съд / тенджера / на котлон да заври.
След като е завряло го сваляме от котлона и го прибавяме на порции  към кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме енергично до хомогенност.
Връщаме получената смес на котлона ,  като не спираме да бъркаме , за да не загори.
След  няколко минути сместа започва да се сгъстява и се получава гъст крем.
Сваляме от котлона и към горещия крем прибавяме маслото.
Прибавяме и набъбналия желатин и разбиваме с миксер още докато е горещ крема.
Оформяне на тортата :
Поставяме първия червен блат върху подложка за торта или върху подходяща чиния.
Сиропираме го с топлото мляко.
Нареждаме нарязаните на шайби банани.
Отделяме от крема около 4 – 5 с.л. настрани и останалата част
разделяме на две части / на око /.
Мажем блата с половината крем.
Поставяме втория - зеления блат и го сиропираме , нареждаме шайби банан и го мажем с другата половина от крема.
Накрая поставяме и третия блат – червен и много леко притискаме с ръце.
Сиропираме го и го мажем много тънко с част от отделения крем.
Другата част отставяме за дооформяне отстрани.
При оформянето използвах ринга от тавичката.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник
да стегне за няколко часа.
Аз както обикновено я оставих за една нощ.
На следващия ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме / тортата отстрани с крема , който отделихме.

За украсата използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври намаляваме на средна степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър  - когато температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса ,
значи е готов.  Ако нямате , засичайте времето както съм го описала по – горе . /
Намазах много леко тортата отгоре с него.
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа , звезда – два размера и накрайник кръг  / около 0,5 см /.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.
















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post_30.html
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...