Translate

сряда, 1 януари 2020 г.

Усукан тутманик Елхичка



Усукан тутманик Елхичка

Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
180 мл. прясно мляко
500 гр. брашно
50 гр. краве масло
½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
за плънка :
150 гр. кашкавал
150 гр. сирене
100 гр. кисело мляко
1 бр. яйце
1 к.л. сода бикарбонат
за намазване :
50 гр. масло / около /
1 бр. яйце
за поръсване :
сусам и микс от семена
Приготвяне :
на плънката :
Настъргваме кашкавала и натрошаваме сиренето.
Угасяваме содата в киселото мляко , и ги прибавяме към
кашкавала и сиренето като разбъркваме добре.
Разделяме сместа на три части.
на тестото :
В леко топлото мляко натрошаваме маята.
Прибавяме захарта и около 3 с.л. с връх от брашното.
Покриваме с памучна кърпа или с найлон и изчакваме да шупне , т.е. маята да се активира.
Пресяваме брашното.
Към него прибавяме яйцата , солта и шупналата смес с маята.
Разбъркваме добре и месим около 10 мин. , като постепенно прибавяме маслото.
Получава се меко тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 5 – 6 пъти.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – 
около от 1 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и 
след това изключих. В този случай втаса за около 1 час.
Когато тестото е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме го на четири равни части.
Всяка част разточваме на кръгла кора с диаметър около 26 см.
Мажем с масло първата кора и разпределяме 1/3 от плънката върху нея.
Поставяме втората кора върху първата и също мажем с масло и 
разпределяме 1/3 от плънката върху нея.
По същия начин и с третата кора.
Накрая поставяме и четвъртата кора.
Много внимателно разточваме докато се удвои кръга.
/ В случая ми се получи елипса , но това не е толкова от значение , 
защото много бързах да спретна питката за новогодишната нощ! 😆😆😆/
Разрязваме на 8 ленти с ширина около 4 см.
Върху хартия за печене в голямата тава на фурната / 40 / 40 см. / оформяме питката.
Усукваме всяка лента , преди да я поставим.
Първо започваме да редим от вътрешните – най – широките ленти и 
накрая завършваме с външните.
От външните ленти си оформяме върха и стеблото.
Мажем с разбитото яйце и поръсваме със семената.
Оставяме около половин час , за да втаса повторно.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 30 – 35 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
След като извадим от фурната мажем отгоре с масло .
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!












Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...