Усукан тутманик Елхичка
Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
180 мл.
прясно мляко
500 гр.
брашно
50 гр.
краве масло
½ кубче
прясна мая / 21 гр. /
1 ч.л.
захар
1 ч.л. сол
за плънка :
150 гр.
кашкавал
150 гр.
сирене
100 гр.
кисело мляко
1 бр. яйце
1 к.л. сода
бикарбонат
за намазване :
50 гр.
масло / около /
1 бр. яйце
за поръсване :
сусам и
микс от семена
Приготвяне :
на плънката :
Угасяваме
содата в киселото мляко , и ги прибавяме към
кашкавала и сиренето като разбъркваме добре.
кашкавала и сиренето като разбъркваме добре.
Разделяме
сместа на три части.
на тестото :
В леко
топлото мляко натрошаваме маята.
Прибавяме
захарта и около 3 с.л. с връх от брашното.
Покриваме с
памучна кърпа или с найлон и
изчакваме да шупне , т.е. маята да се активира.
Пресяваме
брашното.
Към него
прибавяме яйцата , солта и шупналата смес с маята.
Разбъркваме
добре и месим около 10 мин. , като постепенно прибавяме маслото.
Получава се
меко тесто.
Аз го
измесих с миксера с приставката за тесто.
След което
го извадих на плота и го сгънах като плик още около 5 – 6 пъти.
Оформяме го
на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме
съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на
втасване може да е различно в зависимост от околната температура –
около от 1 до 2
часа.
Аз както
обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и
след това
изключих. В този
случай втаса за около 1 час.
Когато
тестото е удвоило обема си значи е готово.
Разделяме го
на четири равни части.
Всяка част
разточваме на кръгла кора с диаметър около 26 см.
Мажем с
масло първата кора и разпределяме 1/3 от плънката върху нея.
Поставяме
втората кора върху първата и също мажем с масло и
разпределяме 1/3 от плънката
върху нея.
По същия
начин и с третата кора.
Накрая
поставяме и четвъртата кора.
Много
внимателно разточваме докато се удвои кръга.
/ В случая
ми се получи елипса , но това не е толкова от значение ,
защото много бързах да
спретна питката за новогодишната нощ! 😆😆😆/
Разрязваме
на 8 ленти с ширина около 4 см.
Върху хартия
за печене в голямата тава на фурната / 40 / 40 см. / оформяме питката.
Усукваме
всяка лента , преди да я поставим.
Първо
започваме да редим от вътрешните – най – широките ленти и
накрая завършваме с
външните.
От външните
ленти си оформяме върха и стеблото.
Мажем с
разбитото яйце и поръсваме със семената.
Оставяме около половин час , за да втаса повторно.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 30 – 35 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да
пробвате с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
След като
извадим от фурната мажем отгоре с масло .
Получи се
нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте
тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар