Бисквитена торта Елхичка
И тъй като
за Коледа правих две торти – едната за подарък , а другата беше дооста голяма
/ за около 35 – 40 човека / си мислех :
Е… наситих
се на правенето на торти , стига толкова за този година!
Ноо … бяхме
на прага на Новата 2020г. и нещо започна да ме чопли отвътре …
празник е все пак и не може без торичка ,
тортичка … … !😋😋😆
Поогледах какво
имам налично у дома , запретнах ръкави и
ето на получи се тази тортичка Елхичка.
Честно казано
, толкова бързо я измайсторих , че направо не усетих!
За
украсата ползвах меренга , който ми беше останал от предишните две торти ,
но тук
написах точно как се приготвя и той , нищо ,
че рецептата за приготвянето му я
има на много места в блога ми !
Тортата
стана не само много красива , а и много вкусна и лека !
Макар ,че
всеки знае как се отрупва трапезата на
Нова година , трябва да отбележа ,
че всеки си хапна с удоволствие от
тортичката !
Много лесна и бърза за правене , защото е без печене на блатове и
варене на
кремове и т.н. …
Стана
малко дълго и затова рецептата :
Продукти :
300 гр.
бисквити
100 гр. бишкоти
Савоярди
за крема :
800 гр.
заквасена сметана
400 гр. маскарпоне
1 консерва
кондензирано мляко 397 гр.
2 бр.
ванилии
2 бр. банани
за поръсване :
50 гр.
шоколад
за украсата с белтъчен крем / Италиански меренг / :
90 гр.
белтъци / около 3 бр. /
240 гр. захар
60 мл.
вода
1 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
щипка сол
за сиропиране :
прясно
мляко около 200 мл.
за украса :
захарни
топчета
кокосови
стърготини
Приготвяне :
Разбиваме
с миксер или бъркаме на ръка заквасената сметана ,
маскарпонето , кондензираното мяко и ванилията.
Първо си
оформяме стеблото на елхичката от
бишкотите.
Потапяме ги в млякото и ги редим , като ги мажем обилно с крем.
След това редим бисквитите вертикално , като се стремим да наподобим клонките на елха.
Преди това ги топим в прясното мляко , и ги мажем обилно с крем.
Потапяме ги в млякото и ги редим , като ги мажем обилно с крем.
След това редим бисквитите вертикално , като се стремим да наподобим клонките на елха.
Преди това ги топим в прясното мляко , и ги мажем обилно с крем.
Редим ги
една по една , като леко ги придържаме , за да стоят вертикално.
Изчакваме
малко леко да стегне и разпределяме цялото количество крем между бисквитите.
Оставяме в
хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме
с меренга.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлон .
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с
миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър , когато температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса. , значи е готов. Ако нямате засичайте времето както съм го описала по – горе . /
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и два размера накрайник звезда.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър , когато температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса. , значи е готов. Ако нямате засичайте времето както съм го описала по – горе . /
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и два размера накрайник звезда.
Поръсих с кокосови стърготини.
Опитайте да приготвите тази торта , няма да съжалявате , уверявам ви !
Опитайте да приготвите тази торта , няма да съжалявате , уверявам ви !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_2.html
Благодаря на всички , които ще спазят
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_2.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар