Translate

четвъртък, 2 януари 2020 г.

Бисквитена торта Елхичка


Бисквитена торта Елхичка

И тъй като за Коледа правих две торти – едната за подарък , а другата беше дооста голяма   
/ за около 35 – 40 човека / си мислех : 
Е… наситих се на правенето на торти , стига толкова за този година!
Ноо … бяхме на прага на Новата 2020г. и нещо започна да ме чопли отвътре  … 
празник е все пак и не може без торичка , тортичка … … !😋😋😆
Поогледах какво имам налично у дома , запретнах ръкави и 
ето на получи се  тази тортичка Елхичка.
Честно казано , толкова бързо я измайсторих , че направо не усетих!
За украсата ползвах меренга , който ми беше останал от предишните две торти , 
но тук написах точно как се приготвя и той , нищо , 
че рецептата за приготвянето му я има на много места в блога ми !
Тортата стана не само много красива , а и много вкусна и лека !
Макар ,че всеки  знае как се отрупва трапезата на Нова година , трябва да отбележа , 
че всеки си хапна с удоволствие от тортичката !
Много лесна и бърза за правене , защото е без печене на блатове и 
варене на кремове  и т.н. …
Стана малко дълго и затова рецептата :
Продукти :
300 гр. бисквити
100 гр. бишкоти Савоярди
за крема :
800 гр. заквасена сметана
400 гр. маскарпоне
1 консерва кондензирано мляко 397 гр.
2 бр. ванилии
2 бр. банани
за поръсване :
50 гр. шоколад
за украсата с белтъчен крем  / Италиански меренг / :
90 гр. белтъци / около 3 бр. /
240 гр. захар
60 мл. вода
1 бр. ванилия
1/3 ч.л. лимонена киселина
щипка сол
за сиропиране :
прясно мляко около 200 мл.
за украса :
захарни топчета
кокосови стърготини
Приготвяне :
Разбиваме с миксер или бъркаме на ръка заквасената сметана ,
 маскарпонето , кондензираното мяко и ванилията.
Нарязваме бананите на кубчета и ги прибавяме към крема.
Първо си оформяме стеблото на елхичката  от бишкотите.

Потапяме ги в млякото и ги редим  , като ги мажем обилно с крем.
След  това редим бисквитите вертикално , като се стремим да наподобим клонките на елха.
Преди това ги топим в прясното мляко , и ги мажем  обилно с крем.
Редим ги една по една , като леко ги придържаме , за да стоят вертикално.
Изчакваме малко леко да стегне и разпределяме цялото количество крем между бисквитите.
Поръсваме с настъргания шоколад.
Оставяме в хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме с меренга.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлон .
След като заври намаляваме на средна степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
 
/ Ако имате кухненски термометър ,  когато  температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса. , значи е готов. Ако нямате засичайте времето както съм го описала по – горе . / 
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и два размера накрайник звезда.
Поръсих с кокосови стърготини. 

Опитайте да приготвите тази торта , няма да съжалявате , уверявам ви !










Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_2.html 
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...