Translate

събота, 11 януари 2020 г.

Мини Тортичка



Мини Тортичка

Малка торта за около 6 парчета.
Продукти :
за блата :
6 бр. белтъци
90 гр. захар
90 гр. брашно
½ ч.л. бакпулвер
120 гр. шоколад
щипка сол
за крема :
6 бр.  жълтъци
100 гр. захар
500 мл. прясно мляко
50 гр. нишесте
1 бр. ванилия
100 гр. краве масло
за поливка :
80 гр. шоколад
30 мл. прясно мляко
30 гр. краве масло
за сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне :
на крема :
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията.

Прибавяме пресятото нишесте и разбъркваме.
Прибавяме и 100 мл. от прясното мляко , разбъркваме до хомогенност.
В подходящ съд / тенджера / наливаме останалите 400 мл. прясно мляко и 
слагаме на котлон да заври.
Бъркаме , за да не загори.
След като млякото заври , го махаме от котлона и прибавяме сместа с жълтъците , 
като бъркаме непрекъснато.
Връщаме обратно на котлона , бъркаме непрекъснато.
Когато сместа започва да се сгъстява , кремът е готов.
Прехвърляме го в друг съд и го покриваме със стреч фолио плътно отгоре , 
за да не се образува коричка.
Когато кремът е напълно изстинал го разбиваме с миксер , 
като прибавяме на порции маслото / то трябва да е меко със стайна температура /.

Получава се много вкусен пухкав крем.
на блата :
Настъргваме шоколада на едро на ренде.
Разбиваме с щипката сол белтъците до получаване на гъста пяна.
Прибавяме на порции захарта и продължаваме да разбиваме , до получаването на лъскав крем като сняг.
Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме постепенно към горната смес .
Бъркаме на ръка , като внимаваме да не спадне.
Прибавяме на порции настъргания шоколад , и пак бъркаме внимателно на ръка.
Може да редуваме порция брашно , порция шоколад  - при прибавянето.
Печем в голямата тава на фурната върху намазана с масло хартия за печене.
Размера на тавата е около 30 / 40 см.
Печем в загрята фурна около 12 – 15 мин. , докато много леко се зачерви отгоре.
Може да проверим с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
След като блата е изпечен , веднага го обръщаме върху хартия за печене.
Много внимателно махаме хартията за печене.
Охладеният блат режем на четири еднакви части.
Оформяне :
Разделяме крема на четири части / на око /.
Поставяме първия блат и го сиропираме с няколко лъжици прясно мляко.
Мажем с ¼ от крема.
Така и с втория и третия блат.

Накрая поставяме четвъртият блат , много леко го сиропираме.
Подравняваме тортата отстрани с крем.
Приготвяне на шоколадовата поливка :
Загряваме на котлон прясното мляко с маслото , толкова докато се разтопи маслото.
/ Не го варим. /
Сваляме от котлона и прибавяме шоколада.
Бъркаме докато се разтопи шоколада и се получи гладка смес.
Изливаме шоколадовата смес върху тортата и заглаждаме.
Отгоре украсих с нарязани белени бадеми.
Отстрани залепих трохи останали ми от предишни сладки творения , 
които съхранявам във фризера.
Може да поръсите със смлени орехи.
Останалия ми крем шприцовах с накрайник звезда върху тортата.


















Идеята за тази торта видях ето тук : https://www.youtube.com/watch?v=Q2Irfh9i9O8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zFEi0LJxlAGidrYLcOIvUeWSoR-H68YDrvMYNXqXu0W-2wozG-2MV0Fw

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...