Мини Тортичка
Малка
торта за около 6 парчета.
Продукти :
за блата :
6 бр.
белтъци
90 гр. захар
90 гр.
брашно
½ ч.л.
бакпулвер
120 гр.
шоколад
щипка сол
за крема :
6 бр. жълтъци
100 гр.
захар
500 мл.
прясно мляко
50 гр.
нишесте
1 бр.
ванилия
100 гр.
краве масло
за поливка :
80 гр.
шоколад
30 мл.
прясно мляко
30 гр.
краве масло
за сиропиране :
прясно
мляко
Приготвяне :
на крема :
Разбиваме
жълтъците със захарта и ванилията.
Прибавяме пресятото нишесте и разбъркваме.
Прибавяме
и 100 мл. от прясното мляко , разбъркваме до хомогенност.
В подходящ
съд / тенджера / наливаме останалите 400 мл. прясно мляко и слагаме на котлон да заври.
Бъркаме ,
за да не загори.
След като
млякото заври , го махаме от котлона и прибавяме сместа с жълтъците , като бъркаме непрекъснато.
Когато
сместа започва да се сгъстява , кремът е готов.
Прехвърляме
го в друг съд и го покриваме със стреч фолио плътно отгоре ,
за да не се
образува коричка.
Когато
кремът е напълно изстинал го разбиваме с миксер ,
като прибавяме на порции
маслото / то трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се много вкусен пухкав крем.
на блата :
Настъргваме
шоколада на едро на ренде.
Разбиваме
с щипката сол белтъците до получаване на гъста пяна.
Прибавяме
на порции захарта и продължаваме да разбиваме , до получаването на лъскав крем
като сняг.
Бъркаме на
ръка , като внимаваме да не спадне.
Прибавяме
на порции настъргания шоколад , и пак
бъркаме внимателно на ръка.
Може да
редуваме порция брашно , порция шоколад - при прибавянето.
Печем в
голямата тава на фурната върху намазана с масло хартия за печене.Размера на тавата е около 30 / 40 см.
Печем в
загрята фурна около 12 – 15 мин. , докато много леко се зачерви отгоре.
Може да
проверим с дървено шишче дали е изпечен блата – тест суха клечка.
След като
блата е изпечен , веднага го обръщаме върху хартия за печене.
Оформяне :
Разделяме
крема на четири части / на око /.
Поставяме
първия блат и го сиропираме с няколко лъжици прясно мляко.
Мажем с ¼
от крема.
Така и с
втория и третия блат.
Накрая поставяме четвъртият блат , много леко го сиропираме.
Приготвяне на шоколадовата поливка :
Загряваме
на котлон прясното мляко с маслото , толкова докато се разтопи маслото.
/ Не го
варим. /
Сваляме от
котлона и прибавяме шоколада.
Бъркаме
докато се разтопи шоколада и се получи гладка смес.
Изливаме
шоколадовата смес върху тортата и заглаждаме.
Отгоре
украсих с нарязани белени бадеми.
Отстрани
залепих трохи останали ми от предишни сладки творения ,
които съхранявам във
фризера.
Може да
поръсите със смлени орехи.
Останалия
ми крем шприцовах с накрайник звезда върху тортата.
Идеята за
тази торта видях ето тук : https://www.youtube.com/watch?v=Q2Irfh9i9O8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zFEi0LJxlAGidrYLcOIvUeWSoR-H68YDrvMYNXqXu0W-2wozG-2MV0Fw
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_11.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар