Торта
Три Гербера
Трябваше
да направя торта за рожден ден , обаче на мъж ! 👨👨👨
Видя ми се
сложна задачка !
Имах леки
притеснения как точно трябва да изглежда тортата ?!😳😳😳
Притесненията
ми бяха породени от това , че за жена е лесно - рози , лалета и
всякакви цветя и цветове , т.е. каквото ми изблика като идеи на момента го правя ,
и винаги се харесва !
всякакви цветя и цветове , т.е. каквото ми изблика като идеи на момента го правя ,
и винаги се харесва !
Споделих с
една приятелка , че трябва да направя такава торта и ,
че се чудя как точно да изглежда …
че се чудя как точно да изглежда …
И тогава
тя ми каза :
- Защо не вземеш да я направиш с гербери ?
Ооо , трябва
да ви кажа , че идеята мнооого ми хареса и честно казано се успокоих ,
така направих тази торта с герберите !
Гледах от снимка на жълт кичест гербер. Е ... , доста се постарах !
така направих тази торта с герберите !
Гледах от снимка на жълт кичест гербер. Е ... , доста се постарах !
Не знам
дали приличат на гербери , или на
хризантеми , или на слънчогледи ,
но в крайна сметка тортата много се хареса !😊😊
но в крайна сметка тортата много се хареса !😊😊
Благодаря
ти , Танюш за идеята ! Обичам те !😍😍😍
И за да не стане прекалено дълго рецептата :
И за да не стане прекалено дълго рецептата :
Продукти :
за белите блатове :
4 бр. яйца
200 гр.
захар
350 гр.
брашно
250 мл.
прясно мляко
120 гр.
краве масло
50 гр.
кокосови стърготини
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
за шоколадовия блат :
3 бр.
белтъци
45 гр. захар
45 гр.
брашно
1/3 ч.л.
бакпулвер
75 гр.
шоколад
щипка сол
за крема :
1 л. прясно
мляко
5 бр. жълтъци
180 гр.
захар
80 гр.
нишесте
1 бр.
ванилия
50 гр. краве
масло
250 гр. маскарпоне
250 гр. маскарпоне
100 гр.
черен шоколад
10 гр.
желатин
50 мл. вода
за пълнеж :
350 гр.
ягоди / в случая бяха замразени /
100 гр.
желираща захар
1 бр. банан
за сиропиране :
около 200
мл. прясно мляко
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
211 гр.
белтък / около 6 – 7 бр. белтъци /
563 гр.
захар
140 мл. вода
2 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на белите блатове :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Прибавяме
разтопеното масло и топлото мляко , като бъркаме на ръка.
Прибавяме
пресятото брашно с бакпулвера.
Разбъркваме добре
, като внимаваме да не спадне.
Разделяме
получената смес на две равни части.
Печем двата
блата поотделно в тавичка с диаметър 24 - 25 см. ,
върху намазана с масло
хартия за печене.
Всеки блат
печем около 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на шоколадовия блат :
Настъргваме
шоколада на едро на ренде.
Разбиваме
с щипката сол белтъците до получаване на гъста пяна.
Прибавяме
на порции захарта и продължаваме да разбиваме ,
до получаването на лъскав крем като сняг.
Пресяваме
брашното с бакпулвера и го прибавяме постепенно към горната смес .
до получаването на лъскав крем като сняг.
Бъркаме на
ръка , като внимаваме да не спадне.
Прибавяме
на порции настъргания шоколад , и пак
бъркаме внимателно на ръка.
Може да
редуваме порция брашно , порция шоколад
- при прибавянето.
Печем блата
в тавичка с диаметър 24 - 25 см. ,върху намазана с масло хартия за печене около 10 - 15 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на крема:
Оставяме
желатина да набъбне в студената вода.
Разбиваме с
помощта на миксер жълтъците,
ванилията и захарта до кремообразна маса.
Прибавяме с
помощта на сито или цедка нишестето и разбъркваме на ръка или на най – ниската
степен на миксера до хомогенност.
Слагаме
прясното мляко в подходящ съд / тенджера / на котлон да заври.
След като е
завряло го сваляме от котлона и го прибавяме на порции към кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме
енергично до хомогенност.
Връщаме
получената смес на котлона , като не
спираме да бъркаме , за да не загори.
След няколко минути сместа започва да се сгъстява
и се получава гъст крем.
Сваляме от
котлона и към горещия крем прибавяме маслото и разбъркваме добре докато се
разтопи.
Веднага след
това добавяме и начупения на парченца шоколад и също разбъркваме добре докато
се разтопи.
Прибавяме и
набъбналия желатин и разбиваме с миксер още докато е горещ крема.
След като леко се охлади прибавяме маскарпонето и отново разбиваме с миксер.
След като леко се охлади прибавяме маскарпонето и отново разбиваме с миксер.
Оформяне на тортата :
Слагаме
ягодите с желиращата захар на котлон.
Поставяме първия
бял блат върху подложка за торта или върху подходяща чиния.
Сиропираме
го с топлото мляко.
Нареждаме
нарязания на шайби банан.
Отделяме от
крема около 4 – 5 с.л. настрани и
останалата част разделяме на две части / на
око /.
Мажем блата
с половината крем.
Поставяме
втория / шоколадовия / блат и леко го сиропираме с отделилия се сироп от ягоди.
Нареждаме ягодите
и го мажем с другата половина от крема.
Накрая
поставяме и третия блат и много леко притискаме с ръце.
Сиропираме
го и го мажем много тънко с част от отделения крем.
Другата част
оставяме за дооформяне отстрани.
При
оформянето използвах ринг за торти.
Завиваме
тортата с найлон или стреч фолио и
я оставяме в хладилник да стегне за няколко
часа.
Аз както
обикновено я оставих за една нощ.
На следващия
ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме / тортата отстрани с крема , който
отделихме.
За украсата
използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлона.
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 -
та минута / от отчитане на времето /
започваме да разбиваме белтъците
със солта
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка
струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и
разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако
имате кухненски термометър - когато
температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса , значи е
готов. Ако нямате , засичайте времето
както съм го описала по – горе. /
Намазах много леко
тортата отгоре с него.
За
украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници за листа , звезда
и накрайник с малък кръгъл отвор около 2 мм.
Оцветих
крема със сладкарски гел бои.
за търговски и комерсиални цели
без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата
като ваша ,
само след като сте направили
нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за
лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може
да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще
спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар