Бяла торта с Киви
Продукти за блата :
5 бр. яйца
150 гр.
захар
150 гр.
брашно
25 гр.
нишесте
5 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
щипка сол
за малиновия слой :
250 гр.
малини / в случая замразени /
80 гр.
желираща захар
1 бр.
ванилия
5 гр.
желатин
25 мл.
вода
за слоя с киви :
300 гр.
киви / 3 бр. /
120 гр.
желираща захар
1 бр.
ванилия
5 гр.
желатин
25 мл.
вода
за крема :
1 кг.
фина извара
397 гр.
кондензирано мляко / една консерва /
20 гр.
желатин
100 мл.
вода
2 бр.
ванилия
за декорация :
за декорация :
6 – 7 бр.
киви
за сиропиране :
прясно
мляко
Приготвяне :
на блата :
Разделяме
яйцата на жълтъци и белтъци.
Към
белтъците прибавяме щипката сол и ги разбиваме до гъста пяна.
Без да
спираме разбиването , постепенно прибавяме 100 гр. захар ,
до получаването на лъскав бял крем като сняг.
до получаването на лъскав бял крем като сняг.
Отделно
разбиваме жълтъците с останалите 50 гр. захар също до получаването на
кремообразна маса.
И
белтъците , и жълтъците разбиваме докато напълно се разтвори захарта.
За проба
дали захарта напълно е разтворена - разтъркваме от сместа между пръстите си -
не
трябва да усещаме кристалчета захар.
Към
белтъците прибавяме на порции от сместа с жълтъците.
Бъркаме с
лопатка на ръка , като много внимаваме да не спадне!
Бъркаме с
кръгови движения само в една посока , като загребваме по стените на съда.
Пресяваме
брашното с бакпулвера и нишестето.
Прибавяме
ги по същия начин внимателно към горната смес.
Печем в
тавичка със свалящ се ринг и диаметър около 25 см. ,
върху намазана с масло
хартия за печене.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.
Внимание
!Първите 20 – 25 мин. не отваряме фурната , защото блатът може да спадне!
При
необходимост може да покрием с алуминиево фолио отгоре по време на печенето ,
за да не прегори.
за да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче , дали е изпечен – тест суха клечка.
Изчакваме
блатът да се охлади напълно , и го разрязваме хоризонтално на три платки.
Приготвяне на желирания слой с малини:
Изсипваме
желатина в студената вода , за да набъбне.
Слагаме на
котлон малините с желиращата захар.
Оставяме да поври около 5 мин. /Да се поизпари водата. /
Сваляме от огъня и изчакваме леко да се охлади / да не е горещо /.
Прибавяме
набъбналия желатин и ванилията.
Разбъркваме
добре.
Получената
смес претриваме през цедка , за да отстраним семките на малините.
Изсипваме
я в ринг с диаметър 20 см. , върху алуминиево фолио ,
което повдигаме отстрани
по стените на ринга , за да не изтече.
Поставяме
във фризер да стегне.
Приготвяне на желирания слой с киви:
По същия
начин както малините.
Изсипваме
желатина в студената вода , за да набъбне.
Обелваме
кивито и го нарязваме на кубчета.
Слагаме го
на котлон с желиращата захар.
Оставяме
да поври около 5 мин.
Сваляме от
огъня , и изчакваме леко да се охлади.
Прибавяме
набъбналия желатин и ванилията.
Разбъркваме
добре.
Получената
смес пасираме за много за кратко / да не стане съвсем на пюре /.
По същият
начин , изсипваме в ринг и охлаждаме във фризер.
Приготвяне на крема :
Изсипваме
желатина в студената вода , за да набъбне.
Разбъркваме
кремообразната извара с кондензираното мляко и ванилията.
Втечняваме
желатина на водна баня или във микровълновата за около 15 – 20 сек.
Прибавяме
го към сместа и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
За
оформянето използваме ринг.
Поставяме първия
блат върху подходяща чиния или подложка за торти.
По края /
т.е. между блата и ринга / нареждаме кивито в кръг.
Сиропираме
го с няколко лъжици топло прясно мляко.
Внимателно
поставяме /обръщаме го върху блата / желирания пласт с кивито и
мажем с около 1/3 от крема.
мажем с около 1/3 от крема.
Поставяме
втория блат и отново сиропираме с прясно мляко.
Върху него
слагаме желирания слой с малините и мажем с 1/3 крем.
Накрая
поставяме и третия блат.
Много леко
притискаме с две ръце , за да се уплътни.
Сиропираме
и завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне / и
я оставяме в хладилник да стегне.
я оставяме в хладилник да стегне.
Аз я
оставих една нощ.
Напълних
останалия ми крем в сладкарски пош с накрайник звезда и
го шприцовах върху тортата.
Отгоре наредих парченцата киви. го шприцовах върху тортата.
Може да ги намажем с втечнен желатин с четка , за да запазят свежестта си.
Ако нямате нито пош , нито накрайници просто намажете тортата с крем отгоре и
подредете парченцата киви , във форма която на вас ви харесва.
Тортата е много , много вкусна , свежа и лека !
Пробвайте да направите торта по тази рецепта , няма да съжалявате!😋😋😋
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар