Translate

събота, 25 януари 2020 г.

Бяла торта с Киви



Бяла торта с Киви

Продукти за блата :
5 бр. яйца
150 гр. захар
150 гр. брашно
25 гр. нишесте
5 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
щипка сол
за малиновия слой :
250 гр. малини / в случая замразени /
80 гр. желираща захар
1 бр. ванилия
5 гр. желатин
25 мл. вода
за слоя с киви :
300 гр. киви / 3 бр. /
120 гр. желираща захар
1 бр. ванилия
5 гр. желатин
25 мл. вода
за крема :
1 кг. фина извара
397 гр. кондензирано мляко / една консерва /
20 гр. желатин
100 мл. вода
2 бр. ванилия
за декорация :
6 – 7 бр. киви
за сиропиране :
прясно мляко
Приготвяне :
на блата :
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Към белтъците прибавяме щипката сол и ги разбиваме до гъста пяна.

Без да спираме разбиването , постепенно прибавяме 100 гр. захар , 
до получаването на лъскав бял крем като сняг.
Отделно разбиваме жълтъците с останалите 50 гр. захар също до получаването на кремообразна маса.

И белтъците , и жълтъците разбиваме докато напълно се разтвори захарта.
За проба дали захарта напълно е разтворена - разтъркваме от сместа между пръстите си - 
не трябва да усещаме кристалчета захар.
Към белтъците прибавяме на порции от сместа с жълтъците.
Бъркаме с лопатка на ръка , като много внимаваме да не спадне!
Бъркаме с кръгови движения само в една посока , като загребваме по стените на съда.
Пресяваме брашното с бакпулвера и нишестето.
Прибавяме ги по същия начин внимателно към горната смес.

Печем в тавичка със свалящ се ринг и диаметър около 25 см. , 
върху намазана с масло хартия за печене.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.
Внимание !Първите 20 – 25 мин. не отваряме фурната , защото блатът може да спадне!
При необходимост може да покрием с алуминиево фолио отгоре по време на печенето , 
за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче , дали е изпечен – тест суха клечка.



Изчакваме блатът да се охлади напълно , и го разрязваме хоризонтално на три платки.
Приготвяне на желирания слой с малини:
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Слагаме на котлон малините с желиращата захар.
Оставяме  да поври около 5 мин. /Да се поизпари водата. /
Сваляме  от огъня и изчакваме леко да се охлади  / да не е горещо /.
Прибавяме набъбналия желатин и ванилията.
Разбъркваме добре.
Получената смес претриваме през цедка , за да отстраним семките на малините.
Изсипваме я в ринг с диаметър 20 см. , върху алуминиево фолио , 
което повдигаме отстрани по стените на ринга , за да не изтече.
Поставяме във фризер да стегне.

Приготвяне на желирания слой с киви:
По същия начин както малините.
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Обелваме кивито и го нарязваме на кубчета.
Слагаме го на котлон с желиращата захар.
Оставяме да поври около 5 мин.
Сваляме от огъня , и изчакваме леко да се охлади.
Прибавяме набъбналия желатин и ванилията.
Разбъркваме добре.
Получената смес пасираме за много за кратко / да не стане съвсем на пюре /.
По същият начин , изсипваме в ринг и охлаждаме във фризер.
Приготвяне на крема :
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Разбъркваме кремообразната извара с кондензираното мляко и ванилията.
Втечняваме желатина на водна баня или във микровълновата за около 15 – 20 сек.
Прибавяме го към сместа и разбъркваме добре.


Оформяне на тортата :
За оформянето използваме ринг.
Поставяме първия блат върху подходяща чиния или подложка за торти.
По края / т.е. между блата и ринга / нареждаме кивито в кръг.
Сиропираме го с няколко лъжици топло прясно мляко.
Внимателно поставяме /обръщаме го върху блата / желирания пласт с кивито и 
мажем с около  1/3 от крема.

Поставяме втория блат и отново сиропираме с прясно мляко.
Върху него слагаме желирания слой с малините и мажем с 1/3 крем.

Накрая поставяме и третия блат.
Много леко притискаме с две ръце , за да се уплътни.
Сиропираме и завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне / и 
я оставяме в хладилник да стегне.
Аз я оставих една нощ.

Напълних останалия ми крем в сладкарски пош с накрайник звезда и 
го шприцовах върху тортата.
Отгоре наредих парченцата киви.
Може да ги намажем  с втечнен желатин с четка , за да запазят свежестта си.
Ако нямате нито пош , нито накрайници просто намажете тортата с крем отгоре и 
подредете парченцата киви , във форма която на вас ви харесва.
Тортата е много , много вкусна , свежа и лека !
Пробвайте да направите торта по тази рецепта , няма да съжалявате!😋😋😋























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...