Translate

петък, 24 януари 2020 г.

Свиха или Питки със спанак / втори вид /



Свиха или Питки със спанак  / втори вид /

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_24.html



Това са едни от любимите питки на нашето семейство !
Стават за хапване по всяко време на деня.
 
С години съм ги приготвяла по начина , който съм описала в моя блог ето тук : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_12.html
 
Но този път реших да ги направя по малко по различен начин.
Затова споделям рецептата с вас :
 
Продукти :
За тестото :
1 кг. брашно
1 с. л. сол
400 мл. прясно мляко
200 мл. зехтин / може олио или 100 мл. олио + 100 мл. зехтин /
50 мл. вода
1 кубче прясна мая 42 гр. / или 14 гр. суха - две пакетчета /
1 ч. л. захар
 
За плънката :
0,500 гр. спанак
3 стръка пресен лук  / може и една малка глава стар /
1 ч.л. сол
50 мл. зехтин
1 ч.л. куркума
1 к.л. черен пипер
2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сумак / може да се замени със сок от лимон или да се пропусне/
щипка чили
 
 
 
Приготвяне:
В леко топлото мляко натрошаваме маята.
Прибавяме захарта и 4 – 5 супени лъжици с връх брашно, като разбъркваме.
Покриваме със стреч фолио или найлон.
Изчакваме докато сместа шупне. 
 
 
В подходящ  , дълбок съд пресяваме брашното.
Прибавяме солта , зехтина , водата / леко топла / и сместа с маята.
 

 
Месим до меко тесто около 10 мин.
/ Аз го измесих с миксера с приставката за тесто. /
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или 
намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
 
 
Времето на втасване може да е различно в зависимост от 
околната температура –  от около 1 до 1 и ½  часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , 
която загрях до 45 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около 1 час.
 
 
През това време си приготвяме плънката :
Нарязваме спанака и прибавяме към него солта.
 
 
Намачкваме го с ръце и го прехвърляме в голяма цедка , за да се отцеди течността.

След като се е отцедил , прибавяме към него нарязания на дребно лук , 
подправките , зехтина и прясно изцедения сок от лимон.
 

 
Разделяме сместа на четири части / на око /.
Щом тестото е увеличило обема си около два пъти значи е готово.
Може да оформим питките по два начина :
1 начин
Разделяме тестото на четири части. 
 
 
Разточваме всяка част на лист с дебелина около 3 мм.
С помощта на купичка / в случая / си изрязваме кръгчета с диаметър около 13 см.
 
 
2 начин
Разделяме тестото на топчета , всяко от които е около 45 гр.
 
 
 
Разточваме всяко топче на кръгче с диаметър около 13 см.
При разточването не ползваме брашно , 
защото след това при затварянето им няма да залепнат и ще се отворят при печенето.
 
 
Слагаме по малко от спанака / около 1 ½ с.л. / и затваряме като триъгълник.
 


 
Притискаме с пръсти , за да се затвори.
 

 
Надупчваме на няколко места с дървено шишче отгоре , 
за да не се отворят по време на печенето.
 




 
/ Може да ги намажем със зехтин или разбито яйце.  Аз този път не ги намазах !/
Печем  около 20 – 25 мин. в загрята на 180 градуса фурна , 
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
От тази доза излизат около 36 - 37 броя питки.
Опитайте да  приготвите тези питки , много ще ви харесат !
У дома са любими ! 
 





 





















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...