Свиха или Питки със спанак / втори вид /
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_24.html
Това са едни от любимите питки на нашето семейство !
Стават за хапване по всяко време на
деня.
С години съм ги приготвяла по начина
, който съм описала в моя блог ето тук : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_12.html
Но този път реших да ги направя по
малко по различен начин.
Затова споделям рецептата с вас :
Продукти :
За тестото :
1 кг. брашно
1 с. л. сол
400 мл. прясно мляко
200 мл. зехтин / може олио или 100 мл. олио + 100 мл. зехтин /
50 мл. вода
1 кубче прясна мая 42 гр. / или 14 гр. суха - две пакетчета /
1 ч. л. захар
За плънката
:
0,500 гр. спанак
3 стръка пресен лук / може и една малка глава стар /
1 ч.л. сол
50 мл. зехтин
1 ч.л. куркума
1 к.л. черен пипер
2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сумак / може да се замени със сок от лимон
или да се пропусне/
щипка чили
Приготвяне:
В леко топлото мляко натрошаваме маята.
Прибавяме захарта и 4 – 5 супени
лъжици с връх брашно, като разбъркваме.
Покриваме със стреч фолио или
найлон.
Изчакваме докато сместа шупне.
В подходящ , дълбок съд пресяваме брашното.
Прибавяме солта , зехтина , водата /
леко топла / и сместа с маята.
Месим до меко тесто около 10 мин.
/ Аз го измесих с миксера
с приставката за тесто. /
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или
намазан с масло дълбок съд.
намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да
втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от
околната температура – от около 1 до 1 и ½ часа.
околната температура – от около 1 до 1 и ½ часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната ,
която загрях до 45 градуса и след това изключих.
която загрях до 45 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около
1 час.
През това време си приготвяме
плънката :
Нарязваме спанака и прибавяме към
него солта.
Намачкваме го с ръце и го
прехвърляме в голяма цедка , за да се отцеди течността.
След като се е отцедил , прибавяме
към него нарязания на дребно лук ,
подправките , зехтина и прясно изцедения сок от лимон.
подправките , зехтина и прясно изцедения сок от лимон.
Разделяме сместа на четири части / на око /.
Щом тестото е увеличило обема си около
два пъти значи е готово.
Може да оформим питките по два
начина :
1 начин
Разделяме тестото на четири части.
Разточваме всяка част на лист с
дебелина около 3 мм.
С помощта на купичка / в случая / си
изрязваме кръгчета с диаметър около 13 см.
2 начин
Разделяме тестото на топчета , всяко
от които е около 45 гр.
Разточваме всяко топче на кръгче с
диаметър около 13 см.
При разточването не ползваме брашно ,
защото след това при затварянето им няма да залепнат и ще се отворят при печенето.
Слагаме по малко от спанака / около
1 ½ с.л. / и затваряме като триъгълник.
Притискаме с пръсти , за да се
затвори.
Надупчваме на няколко места с
дървено шишче отгоре ,
за да не се отворят по време на печенето.
/ Може да ги намажем със зехтин или
разбито яйце. Аз този път не ги намазах !/
Печем около 20 – 25 мин. в загрята на 180 градуса
фурна ,
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
От тази доза излизат около 36 - 37 броя питки.
Опитайте да приготвите тези питки , много ще ви харесат !
У дома са любими !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар