Translate

вторник, 28 януари 2020 г.

Мъфини с банани и парченца шоколад / втори вариант /




Мъфини с банани и парченца шоколад 

/ втори вариант /

Рецептата е за 18 броя мъфини

Продукти : 
3 бр. яйца
140 гр. захар
300 гр. брашно
200 гр. банани /2 бр. средни банани , почистени /
200 мл. прясно мляко
65 гр. масло
50 гр. белени бадеми
100 гр. шоколад
10 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :
58 гр. белтък / 2 бр. белтъци /
155 гр. захар
30 мл. вода
1/3 к.л. лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
Нарязваме шоколада на кубчета.
Разбиваме  бананите и прясното мляко с пасатор или чопър.



Пресяваме брашното с бакпулвера.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията с помощта на миксер ,
до побеляване и удвояване.
Прибавяме бананите с прясното мляко и маслото.
Маслото трябва да е течно , но не горещо.
Прибавяме и брашното , като бъркаме на ръка внимателно , за да не спадне сместа.
Накрая добавяме шоколада и бадемите и леко разбъркваме.
Намазваме формите в които ще печем с масло и разпределяме сместа в тях.
Аз използвах силиконова форма за мъфини – 6 бр. и форма за 12 бр. мъфини.

Печем в загрята фурна на 180 градуса кексчетата около 35 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Може при необходимост да завиете с фолио отгоре да не прегорят



Мъфините украсих с белтъчен крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
В подходящ съд слагаме захарта и водата.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври намаляваме на средна степен. 
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
със солта с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако имате кухненски термометър  - когато температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса , значи е готов.  Ако нямате , засичайте времето както съм го описала по – горе . /
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници за листа , накрайник за листа на хризантема и роза , и накрайник с малък кръгъл отвор.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.

























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_28.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...