Translate

събота, 1 февруари 2020 г.

Трицветна сладка питка Цвете





Трицветна сладка питка Цвете

Продукти :
550 гр. брашно + около 50 гр. за доизмесване
250 мл. прясно мляко
150 гр. захар
60 гр. масло
1 яйце
7 гр. суха мая / едно пакетче /
1 бр. ванилия
щипка сол
За оцветяване на тестото :
тъмно кафяво :
2 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко
светло кафяво :
1 ч.л. какао
1 ч.л. прясно мляко
за намазване :
1 яйце
масло
Приготвяне :
Към леко топлото мляко прибавяме захарта , маята и 4 - 5 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио и
я оставяме около 10 мин. , за да се активира маята.
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Прибавяме яйцето , ванилията  и сместа с маята.

Разбъркваме добре.
Постепенно прибавяме брашното и месим няколко  минути.
След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко , 
със стайна температура /.
Месим около 10 мин. Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около няколко пъти.
Разделяме го на три еднакви части около 350 гр. едната.
Към едната част прибавяме 2 с.л. какао и 2 с.л. прясно мляко , 
за да получим тъмно кафявия цвят.
Към другата част прибавяме 1 ч.л. какао и 1 ч.л. прясно мляко , 
за да получим светло кафявия цвят.
Месим , докато какаото се разпредели равномерно в тестото.
Оформяме трите топки , и ги поставяме в посипани с брашно или 
намазани с масло съдове.
Покриваме с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 45 градуса и 
след това изключих. В този случай втаса за 1,5 часа.
Всяка една от втасалите топки разделяме на още 3 части.
Оформяме общо 9 / 3 х 3 бр./  топки  - около 115 гр. едната.
Всяка топка разточваме на кръгла кора с диаметър около 20 см.


Слагаме първата тъмно кафява кора и я мажем с масло.
Върху нея поставяме светло кафявата кора и също мажем с масло.
Отгоре поставяме бялата кора без да я мажем.
Внимателна разточваме до кора с диаметър 25 см.
Режем диагонално кората така , че да се получат 8 бр. триъгълни парчета.
По средата на всеки триъгълник правим разрез.
Промушваме острия край отдолу нагоре , за да получим листо.
По същия начин оформяме и другите 8 листа.
/ Едните триъгълни парчета подравних в края и от изрезките оформих топчето в средата. /
За по – кафявите 8 бр. листа обърнах последователността на нареждане на корите 
първо бялата , после светло кафявата и накрая тъмно кафявата.

Общо получаваме 24 бр. листа.
В средата на тавата  нареждаме четири от „по- белите“ листа , 
като острата им част сочи навън.
Поставяме топчето в средата. Около тях нареждаме още четири листа.
Прегъваме на две всяко листо и редим по края на тавата , като ги редуваме
 с бяло отгоре , с кафяво отгоре.
Листата с кафяво отгоре насочваме с острия им връх навътре към центъра на тавата , 
а с бялото отгоре подпъхваме под  другото листо.

Мажем с разбито яйце или жълтък и оставяме да втаса повторно.

Използвах тавичка с диаметър 25 см и свалящ се ринг, 
покрита с хартия за печене и намазана с масло.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около  40 – 45 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори отгоре.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Може да намажем питката с масло още докато е гореща.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!

















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...