Трицветна сладка питка Цвете
Продукти :
550 гр.
брашно + около 50 гр. за доизмесване
250 мл.
прясно мляко
150 гр.
захар
60 гр. масло
1 яйце
7 гр. суха
мая / едно пакетче /
1 бр.
ванилия
щипка сол
За оцветяване на тестото :
тъмно кафяво :
2 с.л. какао
2 с.л.
прясно мляко
светло кафяво :
1 ч.л. какао
1 ч.л. прясно
мляко
за намазване :
1 яйце
масло
Приготвяне :
Към леко
топлото мляко прибавяме захарта , маята и 4 - 5 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме
получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио и
я оставяме
около 10 мин. , за да се активира маята.
Пресяваме
брашното и прибавяме солта към него.
Прибавяме яйцето
, ванилията и сместа с маята.
Разбъркваме добре.
Постепенно
прибавяме брашното и месим няколко минути.
След това
прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко ,
със стайна температура /.
със стайна температура /.
Месим около
10 мин. Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го
измесих с миксера с приставката за тесто.
След което
го извадих на плота и го сгънах като плик още около няколко пъти.
Разделяме го
на три еднакви части около 350 гр. едната.
Към едната
част прибавяме 2 с.л. какао и 2 с.л. прясно мляко ,
за да получим тъмно кафявия
цвят.
Към другата
част прибавяме 1 ч.л. какао и 1 ч.л. прясно мляко ,
за да получим светло
кафявия цвят.
Месим ,
докато какаото се разпредели равномерно в тестото.
Оформяме трите
топки , и ги поставяме в посипани с брашно или
намазани с масло съдове.
намазани с масло съдове.
Покриваме с
найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на
втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
Аз както
обикновено го сложих във фурната , която загрях до 45 градуса и
след това изключих. В този случай втаса за 1,5 часа.
след това изключих. В този случай втаса за 1,5 часа.
Всяка една
от втасалите топки разделяме на още 3 части.
Оформяме
общо 9 / 3 х 3 бр./ топки - около 115 гр. едната.
Всяка топка
разточваме на кръгла кора с диаметър около 20 см.
Слагаме
първата тъмно кафява кора и я мажем с масло.
Върху нея
поставяме светло кафявата кора и също мажем с масло.
Отгоре
поставяме бялата кора без да я мажем.
Внимателна
разточваме до кора с диаметър 25 см.
Режем диагонално
кората така , че да се получат 8 бр. триъгълни парчета.
По средата на всеки триъгълник правим разрез.
Промушваме острия край отдолу нагоре , за да получим листо.
По същия начин оформяме и другите 8 листа.
/ Едните триъгълни парчета подравних в края и от изрезките оформих
топчето в средата. /
За по – кафявите 8 бр. листа обърнах последователността на нареждане на
корите
първо бялата , после светло кафявата и накрая тъмно кафявата.
първо бялата , после светло кафявата и накрая тъмно кафявата.
Общо получаваме 24 бр. листа.
В средата на тавата нареждаме
четири от „по- белите“ листа ,
като острата им част сочи навън.
Поставяме топчето в средата. Около тях нареждаме още четири листа.
Прегъваме на две всяко листо и редим по края на тавата , като ги редуваме
с бяло отгоре , с кафяво отгоре.
Листата с кафяво отгоре насочваме с острия им връх навътре към центъра на
тавата ,
а с бялото отгоре подпъхваме под другото листо.
Мажем с разбито яйце или жълтък и оставяме да втаса повторно.
Използвах тавичка с диаметър 25 см и свалящ се ринг,
покрита с хартия за печене и намазана с масло.
покрита с хартия за печене и намазана с масло.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 40 –
45 мин.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори отгоре.
Може да
пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
След
изпичане охлаждаме върху решетка.
Може да
намажем питката с масло още докато е гореща.
Получи се
нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте
тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите
следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар