Точената Торта на Мама
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_17.html
/ … и все
още я обичаме /! 😍😋😋
Нямахме
търпение когато майка ми я приготвяше и сглобяваше …
чакахме да
настъпи следващия ден , за да си хапнем от нея!
Рецептата
, която имам от моята майка е за 16 бр. платки. т.е. за три торти.
Тези
платки издържат много дълго време , когато се съхраняват на хладно!
И така , майка
ми правеше една доза за три торти.
Аз реших
да редуцирам рецептата за една торта и
да ви я
покажа стъпка по стъпка.😊😊😊
Измерих
всичко в литри и грамажи , за по – голямо удобство ,
тъй като
навремето всичко се отмерваше с чаени чаши и лъжици.
Тортата е
божествено вкусна и лека!
Бих казала
, че не съм яла никога нещо по – вкусно от
тази торта!
Не знам …
може би , защото е спомен от детството ми … или
може би
защото наистина е нещо невероятно на вкус!
Опитайте
да приготвите торта по тази рецепта!
Гарантирам
ви ако обичате домашна торта ще останете очаровани!
И така
рецептата :
130 гр. брашно
160 гр. захар
40 гр. краве масло
2 бр. ванилии
настърган черен шоколад
Пресяваме
брашното и прибавяме към него амонячната сода.
Прибавяме и сместа с яйцата.
Месим до
меко тесто.
Полученото
тесто разделяме на пет еднакви части и оформяме всяка част на топка.
Разточваме
всяка топка на кръгла кора с диаметър 25 см.
Печем в
тавичка с диаметър 25 см. върху хартия за печене.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 13 – 15 мин. ,
докато леко порозовее отгоре
/ не ги препичаме /.
След
изпичане охлаждаме платките върху решетка , завити в памучна кърпа.
Прибавяме
половината захар и разбиваме до пухкав сняг.
Отделно
разбиваме жълтъците и прибавяме към тях 200 мл. студено прясно мляко.
Прибавяме
към тази смес пресятото брашно и ванилията.
Разбиваме
добре , за да не се образуват бучки.
Слагаме
останалото прясното мляко / 0,800 мл. /
на котлона да заври и
прибавяме
останалата половина от захарта.
Прибавяме на
части горещото мляко към сместа с жълтъците и разбъркваме енергично.
Връщаме
получената смес на огъня и бъркаме непрекъснато ,
докато сместа заври и започне
да се сгъстява.
След като
махнем готовия крем от огъня , веднага прибавяме маслото и
разбъркваме.
Добре е да
се изчака кремът да се охлади напълно.
Може да го
прехвърлим в друг съд и да го разбием с миксер ,
за да е още по – гладък крема.
Върху
подходяща за сервиране чиния или подложка за торта оформяме тортата.
За по –
лесно оформяне използвах ринг за торти.
Може да
използвате ринга от тавичката.
Или може да
оформите внимателно без ринг.
Отделяме си
настрани няколко лъжици крем за дооформяне отстрани.
Разделяме
крема на око на 5 части.
Мажем отдолу
първата платка с 1/2 с.л. от крема , за да залепне и
да не мърда при оформянето.
Мажем отгоре
с една част от крема и подравняваме.
Аз завих
тортата с найлон и я оставих за една нощ в хладилника да стегне.
На
следващият ден с отделения крем подравняваме тортата отстрани.
Отгоре
поръсваме със смлени орехи , смлян шам фъстък / или други ядки /
и настърган
шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар