Translate

четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Понички Ден и Нощ




Понички Ден и Нощ 

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_6.html

Мноого отдавна не бях правила понички!🍩🍩🍩 

Пък и дори и на тези , които съм правила не съм записала рецептата … ! 

… Ами този път реших да са малко по – различни от традиционните! 

И защото дъщеря ми все иска … нещо с шоколод  , … нещо с повече шоколад !🍫🍫🍫

Не исках да са пържени  ,  затова реших да ги пека на фурна.
Ами това е резултата , показвам ви го !😊😋😋

Продукти :
550 гр. брашно 
2 бр. яйца 
100 гр. мед / може и малко повече , който обича по - сладичко / 
250 мл. прясно мляко 
90 гр. краве масло 
7 гр. суха мая / едно пакетче / 
1 бр. ванилия 
кора от един лимон 
щипка сол
 
за кафявото тесто :
20 гр. какао 
30 мл. прясно мляко  
 
за пълнеж :
250 гр. маскарпоне
150 гр. течен шоколад
30 гр. пудра захар / или мед /
1 бр. ванилия
 
Приготвяне :
Към топлото мляко прибавяме меда и маята и разбъркваме добре.

Покриваме съда и изчакваме около 10 мин. леко да шупне ,
т.е. да се активира маята.
Отделяме единия жълтък за намазване.
Пресяваме брашното два пъти.
Към него прибавяме яйцето , белтъка , кората от лимон ,
ванилията , солта и сместа с маята.


  Месим около 5 мин и след това прибавяме на порции кравето масло
/ трябва да е меко , със стайна температура /.
Месим около 10 мин. Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто.

  Разделяме го на две еднакви части.

  Към едната част прибавяме какаото и прясното мляко ,
за да получим кафявия цвят.
Месим , докато какаото се разпредели равномерно в тестото.
Оформяме две топки , и ги поставяме в посипани с брашно
или намазани с масло съдове.
Покриваме с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.

  Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура..
Аз както обикновено го сложих във фурната ,
която загрях до 45 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за 1,5 часа.

  Всяка една от втасалите топки разделяме на още 18 части.
Оформяме общо 36 / 18 х 2 / бр. топки  - около 30 гр. едната.

  Вземаме едно бяло топче и леко го притискаме с пръсти ,
за да се сплеска като малка питка.
По същият начин и едно кафяво.

 
 
Поставяме кафявата питчица и върху бялата.
 
 
 
Леко разточваме до кръгче с големина около 8 – 9 см. 
Не ползваме брашно при разточването!  
Може и леко с пръсти да разточим!
 

  Така получаваме 18 броя понички.
Едните обръщаме с бялата страна нагоре , а другите с кафявата при печенето.
Печем върху хартия за печене или тефлонова подложка.
Нареждаме ги по 9 бр. в голяма тава на разстояние една от друга.

 
 
Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме повторно да втасат – около 30 - 40 мин. 
Мажем с жълтъка ,  към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко и ги 
печем в загрята на 180 градуса фурна 20 мин. 
 

  Само при необходимост завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори отгоре.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
Веднага след изпичане ги завиваме с памучна кърпа до пълното им охлаждане.




Крема приготвяме много лесно.

Просто разбъркваме с лъжица всички съставки.
Пълним поничките с пош  / трябва де е с по – широк отвор /.
Може да ги срежем на две и да ги намажем с крем / за по – лесно/.
Внимание !  Не бързайте да пълните поничките ,
докато са още топли , защото крема изтича !
Поръсваме с пудра захар.


  Когато дегустаторката се прибра вкъщи  т.е. дъщеря ми и ги опита каза ,
че са нееевероятни , много вкусни и леки !😋😋😍
Естествено аз бях много доволна от това!
Така , че пробвайте тази рецепта няма да съжалявате!




















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :


Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...