Понички Ден и Нощ
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_6.html
Мноого отдавна не бях правила понички!🍩🍩🍩
Пък и дори и на тези , които съм правила не съм записала рецептата … !
… Ами този път реших да са малко по – различни от традиционните!
И защото дъщеря ми все иска … нещо с шоколод , … нещо с повече шоколад !🍫🍫🍫
Не исках да
са пържени , затова реших да ги пека на фурна.
Ами това е
резултата , показвам ви го !😊😋😋
30 гр. пудра захар / или мед /
1 бр. ванилия
Покриваме
съда и изчакваме около 10 мин. леко да шупне ,
т.е. да се
активира маята.
Отделяме
единия жълтък за намазване.
Пресяваме
брашното два пъти.
Към него
прибавяме яйцето , белтъка , кората от лимон ,
ванилията ,
солта и сместа с маята.
Месим около
5 мин и след това прибавяме на порции кравето масло
/ трябва
да е меко , със стайна температура /.
Месим около
10 мин. Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го
измесих с миксера с приставката за тесто.
Разделяме го
на две еднакви части.
Към едната
част прибавяме какаото и прясното мляко ,
за да
получим кафявия цвят.
Месим ,
докато какаото се разпредели равномерно в тестото.
Оформяме две
топки , и ги поставяме в посипани с брашно
или намазани
с масло съдове.
Покриваме с
найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на
втасване може да е различно в зависимост от околната температура..
Аз както
обикновено го сложих във фурната ,
която загрях
до 45 градуса и след това изключих.
В този
случай втаса за 1,5 часа.
Всяка една
от втасалите топки разделяме на още 18 части.
Оформяме
общо 36 / 18 х 2 / бр. топки - около 30
гр. едната.
Вземаме едно
бяло топче и леко го притискаме с пръсти ,
за да се
сплеска като малка питка.
По същият
начин и едно кафяво.
Така
получаваме 18 броя понички.
Едните
обръщаме с бялата страна нагоре , а другите с кафявата при печенето.
Печем върху
хартия за печене или тефлонова подложка.
Нареждаме ги
по 9 бр. в голяма тава на разстояние една от друга.
Само при
необходимост завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори отгоре.
Може да
пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
Веднага след
изпичане ги завиваме с памучна кърпа до пълното им охлаждане.
Просто разбъркваме
с лъжица всички съставки.
Пълним
поничките с пош / трябва де е с по –
широк отвор /.
Може да ги
срежем на две и да ги намажем с крем / за по – лесно/.
Внимание ! Не бързайте да пълните поничките ,
докато са още топли , защото крема изтича !
Поръсваме с
пудра захар.
Когато
дегустаторката се прибра вкъщи т.е.
дъщеря ми и ги опита каза ,
че са нееевероятни
, много вкусни и леки !😋😋😍
Естествено
аз бях много доволна от това!
Така , че
пробвайте тази рецепта няма да съжалявате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар