Translate

сряда, 13 май 2020 г.

Спаначена кето торта / без захар и без брашно /




Спаначена кето торта

/ без захар и без брашно /

 

Може да ме последвате в Инстаграм :

https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

 

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_13.html

 

Предизвикателството към мен беше да направя спаначена торта !

Но тъй като у дома все по – рядко се яде сладко ,

почти се бях отказала от тази идея … !

Но … ето , че както си седях една сутрин …  и си пиех кафето …

ми хрумна идеята за точно тази Кето торта !

Е … , не можах да се стърпя , трябваше да я направя !

Трябва да ви кажа , че не знаех дали изобщо ще се получи нещо !

Но в крайна сметка резултата надхвърли очакванията ми и като вкус ,

и като визия !

Пробвайте да приготвите тази торта , ако спазвате кето режим на хранене

или сте на диета , уверявам ви ще останете очаровани !

Ако не спазвате строг режим ,

може да подсладите тортата с мед / на вкус / вместо със стевия !

Просто като допълнение да вметна, че в последно време предпочитам еритритола пред стевията, защото ми се струва, че тя малко променя вкуса.

И така след малко приказки и рецептата :

 

Продукти :

за блата :

 

4 бр. яйца

125 гр. спанак

/една опаковка – бейби спанак или само листа ако не е бейби /

200 гр. сурови бадеми

25 гр. кокосово брашно

200 гр. заквасена сметана / поне 20% /

70 гр. краве масло

2 с.л. стевия на прах / за по – сладко може и 3 с.л. /

/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /

10 гр. бакпулвер

щипка сол

есенция / лимон , лайм , ванилия и др. / 


за крема :

 

500 гр. заквасена сметана

250 гр. извара

250 гр. маскарпоне

2 с.л. стевия на прах

20 гр. желатин / желателно е да е от животински произход /

120 мл. вода

есенция

за плънка и декорация :

около 500 - 600 гр. ягоди

20 – 30 гр. черен шоколад / поне 85 % /

 

Приготвяне :

на блата :

Смиламе бадемите с кухненски робот или

чопър до възможно най – ситно.

 



Измитият и почистен спанак пасираме заедно със сметаната.



 Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.

Разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.

 

Отделно / в друг съд / разбиваме жълтъците със стевията.

Към тях прибавяме сместа със спанака и разтопеното масло

/ да е течно , но не горещо / и разбъркваме добре / на ръка /.


Смесваме сухите съставки : смлените бадеми , кокосовото брашно и бакпулвера.

Прибавяме ги към горната смес и разбъркваме внимателно.

Накрая прибавяме на порции разбитите белтъци ,

като бъркаме на ръка по стените на съда и внимаваме да не спадне.

 


 Прехвърляме сместа в тавичка / с диаметър около 20 см. / ,

върху намазана с масло хартия за печене.

/ Аз използвах тавичка със свалящ се ринг и с форма на сърце. /

 

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.

 

Охлаждаме върху решетка.

Разрязваме хоризонтално готовият блат на две платки.

Внимавайте при изваждането и разрязването на блата , 

защото е доста крехък!

/ Моят се поотчупи от тук от там , но това изобщо не ме притесни ,

защото знам , че след сглобяването на тортата това не личи ,

пък и използвах трохите за декорация на тортата. /

 

на крема :

Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.

През това време в дълбок съд разбиваме изварата , като

прибавяме стевията и есенцията.

 

Към нея прибавяме първо заквасената сметана и след това и маскарпонето.

 

Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.

Прибавяме го към крема и разбъркваме много добре.

 

оформяне на тортата :

Върху подложка за торта или подходяща чиния за сервиране поставяме първата платка.

Използваме ринг за торти или ринга от тавичката като го оставяме в отворено положение.

Опаковах ринга отвътре с найлонова торбичка , на която разрязах дъното.

Целта ми беше тортата да не залепне на ринга , и да остане гладка отстрани.

/ По принцип се използва специална лента , ама нямах налична такава в момента. /

Всяка ягодка разрязваме вертикално на две половинки

и поставяме между блата и ринга с разрязаната част навън.

Част от ягодите оставяме за декорация отгоре ,

а другите нарязваме на кубчета и ги разпределяме върху платката.

 

Отделяме около ¼ от крема за отгоре и за дооформяне.

Другото количество крем изсипваме върху платката и подравняваме.

 

Поставяме втората платка и много леко притискаме , за да се уплътни.

Мажем тънък слой от крема.

 

Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и

я оставяме в хладилник за няколко часа , за да стегне.

/ Аз я оставих една нощ. /

 

 За да получим шоколадовите лентички ,

слагаме парчетата шоколад в сладкарски триъгълен плик

или в здраво найлоново пликче.

Плика с шоколада потапяме в чаша с гореща вода и

изчакваме около 10 мин. да се разтопи напълно.

Отрязваме съвсем в края върха на плика ,

в зависимост от това колко широки искаме да са ни лентичките.

Върху найлон или хартия за печене шприцоваме различни по големина лентички.

Изчакваме напълно да се втвърди шоколада

/ може в хладилник , може и на стайна температура /.

Друг по – лесен начин е , да настържете шоколада , като използвате картофобелачка.

/ Няма да са ленти , а ще са стружки шоколад , но все пак е добър вариант за декорация. /

Декорираме тортата с трохите от блата  , останалия ни крем и лентичките шоколад.

 

Може да декорирате тортата и по друг начин на ваш вкус и фантазия !




























 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_13.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...