Спаначена
кето торта
/ без захар и без брашно /
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като
споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_13.html
Предизвикателството към мен беше да направя спаначена торта !
Но тъй като у дома все по – рядко се яде сладко ,
почти се бях отказала от тази идея … !
Но … ето , че както си седях една сутрин … и си пиех кафето …
ми хрумна идеята за точно тази Кето торта !
Е … , не можах да се стърпя , трябваше да я направя !
Трябва да ви кажа , че не знаех дали изобщо ще се получи нещо !
Но в
крайна сметка резултата надхвърли очакванията ми и като вкус ,
и като визия !
Пробвайте да приготвите тази торта , ако спазвате кето режим на хранене
или сте на диета , уверявам ви ще останете очаровани !
Ако не спазвате строг режим ,
може да подсладите тортата с мед / на вкус / вместо със стевия !
Просто като допълнение да вметна, че в последно време предпочитам еритритола пред стевията, защото ми се струва, че тя малко променя вкуса.
И така след малко приказки и рецептата :
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
125 гр.
спанак
/една опаковка – бейби спанак или само листа ако не е бейби /
200 гр. сурови бадеми
25 гр. кокосово брашно
200 гр. заквасена сметана / поне 20% /
70 гр. краве масло
2 с.л. стевия на прах / за по – сладко може и 3 с.л. /
/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /
10 гр. бакпулвер
щипка сол
есенция / лимон , лайм , ванилия и др. /
за крема :
500 гр. заквасена сметана
250 гр. извара
250 гр. маскарпоне
2 с.л. стевия на прах
20 гр. желатин / желателно е да е от животински произход /
120 мл. вода
есенция
за плънка и декорация :
около 500 - 600 гр. ягоди
20 – 30 гр. черен шоколад / поне 85 % /
Приготвяне :
на блата :
Смиламе бадемите с кухненски робот или
чопър до възможно най – ситно.
Измитият и
почистен спанак пасираме заедно със сметаната.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.
Отделно / в друг съд / разбиваме жълтъците със стевията.
Към тях
прибавяме сместа със спанака и разтопеното масло
/ да е течно , но не горещо / и разбъркваме добре / на ръка /.
Смесваме
сухите съставки : смлените бадеми , кокосовото брашно и бакпулвера.
Прибавяме ги към горната смес и разбъркваме внимателно.
Накрая прибавяме на порции разбитите белтъци ,
като бъркаме на ръка по стените на съда и внимаваме да не спадне.
Прехвърляме сместа в тавичка / с диаметър около 20 см. / ,
върху намазана с масло хартия за печене.
/ Аз използвах тавичка със свалящ се ринг и с форма на сърце. /
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
Разрязваме хоризонтално готовият блат на две платки.
Внимавайте при изваждането и разрязването на блата ,
защото е доста крехък!
/ Моят се поотчупи от тук от там , но това изобщо не ме притесни ,
защото знам , че след сглобяването на тортата това не личи ,
пък и използвах трохите за декорация на тортата. /
на крема :
Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
През това време в дълбок съд разбиваме изварата , като
прибавяме стевията и есенцията.
Към нея прибавяме първо заквасената сметана и след това и маскарпонето.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме много добре.
оформяне на тортата :
Върху подложка за торта или подходяща чиния за сервиране поставяме първата платка.
Използваме ринг за торти или ринга от тавичката като го оставяме в отворено положение.
Опаковах ринга отвътре с найлонова торбичка , на която разрязах дъното.
Целта ми беше тортата да не залепне на ринга , и да остане гладка отстрани.
/ По принцип се използва специална лента , ама нямах налична такава в момента. /
Всяка ягодка разрязваме вертикално на две половинки
и поставяме между блата и ринга с разрязаната част навън.
Част от ягодите оставяме за декорация отгоре ,
а другите нарязваме на кубчета и ги разпределяме върху платката.
Отделяме около ¼ от крема за отгоре и за дооформяне.
Другото количество крем изсипваме върху платката и подравняваме.
Поставяме
втората платка и много леко притискаме , за да се уплътни.
Мажем тънък слой от крема.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и
я оставяме в хладилник за няколко часа , за да стегне.
/ Аз я оставих една нощ. /
За да получим шоколадовите лентички ,
слагаме парчетата шоколад в сладкарски триъгълен плик
или в здраво найлоново пликче.
Плика с шоколада потапяме в чаша с гореща вода и
изчакваме около 10 мин. да се разтопи напълно.
Отрязваме съвсем в края върха на плика ,
в зависимост от това колко широки искаме да са ни лентичките.
Върху найлон или хартия за печене шприцоваме различни по големина лентички.
Изчакваме напълно да се втвърди шоколада
/ може в хладилник , може и на стайна температура /.
Друг по – лесен начин е , да настържете шоколада , като използвате картофобелачка.
/ Няма да са ленти , а ще са стружки шоколад , но все пак е добър вариант за декорация. /
Декорираме тортата с трохите от блата , останалия ни крем и лентичките шоколад.
Може да декорирате тортата и по друг начин на ваш вкус и фантазия !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_13.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар