Торта тип "Панчо" с авокадо и череши / ягоди
/ без брашно и без захар /
Ще
ми помогнете в популяризирането на блога ,
като
споделяте този линк с рецептата :
Тази
торта ми хрумна съвсем случайно ! 🙂 🥰
Тя
е от типа на кето тортите , но за да си е чисто кето е
желателно
да използвате ягоди , малини или боровинки ! 🍓🍓🍓
Но
… какво да се прави 🤷♀️ 🤷♀️ 😉 , нали черешите са ми любими !
Т.е.
кето ама с леко намигване – не се стърпях! 😉 🥰 🍒 🥰
Продукти :
за блата :
4 бр. яйца
200 гр.
сурови бадеми
200 мл.
сметана за готвене / поне 20% /
25 гр. кокосово
брашно
20 гр.
брашно от рожков
25 гр. какао
70 гр. краве
масло
3 с.л.
стевия
/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /
10 гр.
бакпулвер
щипка сол
есенция /
лимон , лайм , ванилия и др. /
за белия крем :
500 гр.
заквасена сметана
250 гр.
маскарпоне
2 с.л.
стевия на прах
1 с.л. чиа
10 гр.
желатин
60 мл.
вода
есенция
за зеления крем :
3 бр.
средни авокадо
1 с.л. сок
от лимон / прясно изцеден /
1 с.л. стевия
за пълнеж :
300 гр.
череши / почистени , без костилки /
/ може
ягоди , боровинки и др. /
за декорация :
50 – 60
гр. черен шоколад 85 %
2 – 3 с.л.
сурови филирани бадеми или други ядки
Приготвяне :
на блата :
Смиламе
бадемите с кухненски робот или
чопър до
възможно най – ситно.
Разделяме
яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците с щипката сол до сняг.
Отделно / в друг съд / разбиваме жълтъците със стевията.
Към тях
прибавяме сметаната и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.
Смесваме
сухите съставки : смлените бадеми , кокосовото брашно ,
брашното от
рожков , какаото и бакпулвера.
Прибавяме ги
към горната смес и разбъркваме внимателно.
Накрая
прибавяме на порции разбитите белтъци ,
като бъркаме
на ръка по стените на съда и внимаваме да не спадне.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме
с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Изчакваме да
се охлади напълно.
на белия крем :
Заливаме
желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
Смесваме заквасената
сметана , маскарпонето ,
стевията и есенцията.
Втечняваме
желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го
към крема и разбъркваме много добре.
на зеления крем :
Пасираме
авокадото , като прибавяме към него сока от лимон и стевията.
Добавяме три
– четири лъжици от белия крем и разбъркваме добре.
/ Прибавих и
малко зелена боя за хранителни цели , за да подсиля цвета. /
Към белия
крем прибавяме чиата и разбъркваме добре.
Оформяне :
Оформяме
тортата в дълбока купа с форма на полусфера.
Обличаме
купата от вътрешната страна със стреч фолио или найлон.
Първо
слагаме по около 2 с.л. от двата крема , като ги редуваме.
След това
късаме парчета от изпечения блат и ги подреждаме върху крема.
Отново
слагаме по няколко лъжици от двата крема.
Подреждаме
половината от черешите или ягодите.
Върху тях
отново нареждаме парчета от блата и много леко притискаме с ръце.
Пак слагаме
от двата вида крем , нареждаме череши и
върху тях отново парчета от блата.
Завиваме
тортата със стреч фолио и леко притискаме с ръце ,
за да се уплътни и подравни.
Поставяме я
за няколко часа в хладилник , за да стегне.
След като
тортата е стегнала , я обръщаме върху
подходяща за сервиране чиния или
подложка.
Внимателно
махаме фолиото.
Разтопяваме
шоколада по следния начин :
Слагаме го в
сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.
Плика
потапяме във висока чаша с гореща вода и изчакваме ,
докато
шоколада се разтопи напълно.
Отрязваме
върха на плика , съвсем в края.
Поливаме
тортата с разтопения шоколад и поръсваме с бадемите.
Отстрани поръсих с трохи от едно парченце от блата , което ми остана.
Моля
, не копирайте снимки и текстове от този блог
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_28.html
Благодаря
на всички , които ще спазят
Няма коментари:
Публикуване на коментар