Translate

четвъртък, 28 май 2020 г.

Торта тип "Панчо" с авокадо и череши / ягоди / без брашно и без захар /


Торта тип "Панчо" с авокадо и череши / ягоди

/ без брашно и без захар /


Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

Тази торта ми хрумна съвсем случайно ! 🙂 🥰

Тя е от типа на кето тортите , но за да си е чисто кето е

желателно да използвате ягоди , малини или боровинки ! 🍓🍓🍓

Но … какво да се прави 🤷‍♀️ 🤷‍♀️ 😉 , нали черешите са ми любими !

Т.е. кето ама с леко намигване – не се стърпях! 😉 🥰 🍒 🥰


Продукти :


за блата :


4 бр. яйца

200 гр. сурови бадеми

200 мл. сметана за готвене / поне 20% /

25 гр. кокосово брашно

20 гр. брашно от рожков

25 гр. какао

70 гр. краве масло

3 с.л. стевия

/ може да използвате като подсладител вместо стевия - еритритол /

10 гр. бакпулвер

щипка сол

есенция / лимон , лайм , ванилия и др. /


за белия крем :


500 гр. заквасена сметана

250 гр. маскарпоне

2 с.л. стевия на прах

1 с.л. чиа

10 гр. желатин

60 мл. вода

есенция


за зеления крем :


3 бр. средни авокадо

1 с.л. сок от лимон / прясно изцеден /

1 с.л. стевия


за пълнеж :


300 гр. череши / почистени , без костилки /

/ може ягоди , боровинки и др. /


за декорация :


50 – 60 гр. черен шоколад 85 %

2 – 3 с.л. сурови филирани бадеми или други ядки


Приготвяне :


на блата :


Смиламе бадемите с кухненски робот или

чопър до възможно най – ситно.

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.

Разбиваме белтъците с щипката сол до сняг.
Отделно / в друг съд / разбиваме жълтъците със стевията.
Към тях прибавяме сметаната и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.

Смесваме сухите съставки : смлените бадеми , кокосовото брашно ,

брашното от рожков , какаото и бакпулвера.

Прибавяме ги към горната смес и разбъркваме внимателно.

Накрая прибавяме на порции разбитите белтъци ,

като бъркаме на ръка по стените на съда и внимаваме да не спадне.

Прехвърляме сместа в тавата от фурната / около 30 / 40 см. / върху хартия за печене.


Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.

Изчакваме да се охлади напълно.


на белия крем :


Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.

Смесваме заквасената сметана , маскарпонето , стевията и есенцията.

Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.

Прибавяме го към крема и разбъркваме много добре.

на зеления крем :


Пасираме авокадото , като прибавяме към него сока от лимон и стевията.


Добавяме три – четири лъжици от белия крем и разбъркваме добре.

/ Прибавих и малко зелена боя за хранителни цели , за да подсиля цвета. /

Към белия крем прибавяме чиата и разбъркваме добре.

Оформяне :


Оформяме тортата в дълбока купа с форма на полусфера.

Обличаме купата от вътрешната страна със стреч фолио или найлон.

Първо слагаме по около 2 с.л. от двата крема , като ги редуваме.
След това късаме парчета от изпечения блат и ги подреждаме върху крема.
Отново слагаме по няколко лъжици от двата крема.

Подреждаме половината от черешите или ягодите.
Върху тях отново нареждаме парчета от блата и много леко притискаме с ръце.
Пак слагаме от двата вида крем , нареждаме череши и
върху тях отново парчета от блата.





Завиваме тортата със стреч фолио и леко притискаме с ръце ,
за да се уплътни и подравни.


Поставяме я за няколко часа в хладилник , за да стегне.

След като тортата е стегнала , я обръщаме върху
подходяща за сервиране чиния или подложка.

Внимателно махаме фолиото.





Разтопяваме шоколада по следния начин :

Слагаме го в сладкарски триъгълен плик или в здраво найлоново пликче.

Плика потапяме във висока чаша с гореща вода и изчакваме ,

докато шоколада се разтопи напълно.

Отрязваме върха на плика , съвсем в края.


Поливаме тортата с разтопения шоколад и поръсваме с бадемите.
Отстрани поръсих с трохи от едно парченце от блата , което ми остана.
 


































Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/05/blog-post_28.html
Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...