Translate

неделя, 7 юни 2020 г.

Кекс с какао и кокосови стърготини


Кекс с какао и кокосови стърготини

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

Малко предистория ... 😉 😍

Дъщеря ми не обича плодови кексове

/ за разлика от сина ми , той пък ги обожава / ,

и непрекъснато ми повтаря :

- Мамо , моля те направи нещо шоколадово , с повечко шоколад .

И тъкмо си мислех , че тази сутрин няма да правя нищо !🤷‍♀️ 🤷‍♀️ 🤷‍♀️

Но , си спомних за „нещо шоколадово“ и не се стърпях !

Поразгледах си рецептите от тук от там и

попаднах на една рецепта от мама

за кекс , която ние наричаме  „черният сладкиш“

/ Е … позамислих се , че ще трябва да напиша и

рецептата за него някой ден в блога  ми… /

Та , от там ми дойде и идеята за този кекс !🍫 🥮 🥥🍫

Задължително с кокосови стърготини / другото ни любимо / !

Е ! Сигурно няма да открия „топлата вода“ с тази рецепта ,

но все пак реших да я споделя ,

защото кексът се получи наистина уникален !😋 🍫 🥥 🥰

Забърква се за около 5 мин. и не изисква никакви усилия.

Надявам се любителите на шоколад  да го оценят.

След малко приказки , идва ред и на рецептата :
Продукти :
350 гр. брашно 

250 гр. захар

400 мл. прясно мляко

120 мл. олио

60 гр.  какао

60 гр. кокосови стърготини

15 гр. бакпулвер

2 бр. ванилия

щипка сол
 заливка :
65 гр. черен шоколад

35 гр. млечен шоколад

40 мл. прясно мляко



30 гр. бял шоколад

10 мл. прясно мляко
Приготвяне :
на кекса :
Пресяваме брашното с бакпулвера.

Пресяваме и какаото.

Смесваме сухите съставки :
брашното с бакпулвера , какаото , кокосовите стърготини и щипката сол.

Разбъркваме ги добре до хомогенност.

Към прясното мляко прибавяме олиото.

Смесваме двете смеси и разбъркваме добре.



Получава се гъста каша.

Получената смес прехвърляме в подходяща форма за кекс.




Пекох в силиконова форма с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см.

Ако формата не е силиконова я намажете с олио и поръсете с брашно.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около  1 час.

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка.







Студения кекс заливаме с горещата шоколадова заливка.

Приготвяне на заливката :
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в

здраво найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.

Прибавяме прясното мляко.

Потопяваме плика в дълбока чаша с гореща вода ,

докато шоколада се разтопи напълно / около 10 мин. /.


Отрязваме ъгълчето на плика в края и поливаме кекса.

По същия начин поливаме и с белия шоколад.

Поръсваме с кокосови стърготини.



























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_7.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...