Кекс с кайсии
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
И така дойде ред и на кекса с кайсии … 🍑 🥮 🍑 🥮 🍑
някак си естествено и съвсем непредвидено ! 😂 🥰 😉
В момента в който / ревизирайки хладилника /
видях „поизоставащите“ кайсийки ,
погледът ми се спря и на моцарелата и
тутакси ми хрумна идеята за този кекс!
В блога имам и други рецепти с кайсии :
Обърнат сладкиш с кайсии ,
сливи , карамелен сироп и ядки. https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_31.html
Торта Сърце с бадемово брашно и кайсии
Торта на
тиган Хризантема с кайсии :
Реших да запиша рецептата и да ви я покажа.
Продукти :
3 бр. яйца
180 гр.
захар
250 гр.
брашно
150 мл.
прясно мляко
90 гр.
краве масло
125 гр.
моцарела
80 гр.
бадеми
10 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
по желание
есенция / бадем , ром , … /
за заливката :
400 гр. кайсии
/ изчистени и без костилки /
100 захар
1 с.л. сок
от лимон / или щипка лимонена киселина /
70 гр. бял
шоколад
30 гр. краве
масло
1 бр.
ванилия
по желание
есенция /бадем , ром , … /
за украса :
30 гр. бял
шоколад / около /
30 гр. черен
шоколад / около /
Приготвяне :
на кекса :
Настъргваме
моцарелата.
Режем на
дребно бадемите или ги смиламе с чопър ,
но не до много ситно.
Всички
кайсии потапяме за кратко във вряща вода ,
за да може
лесно да ги обелим.
Белим кожата
на кайсиите и ги разполовяваме , като махаме костилката.
Избираме си
9 - 10 половинки от почистените кайсии.
На мястото
на костилката поставяме по един суров бадем.
/ Може да
не слагате бадеми. /
Тавичката застиламе с хартия за печене , намазваме я с масло ,
и поръсваме на дъното ѝ около 2 -3 с.л. захар.
Нареждаме кайсиите симетрично , на разстояние една от друга ,
обърнати с разрязаната част към дъното на тавата.
Разбиваме с
миксер яйцата със захарта и ванилията до
побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.
Прибавяме
пресятото с бакпулвера брашно.
Разбъркваме
на най – ниската степен на миксера или
бъркаме на
ръка внимателно.
Към
получената смес прибавяме моцарелата и бадемите и
разбъркваме
внимателно , за да се разпределят равномерно в сместа.
Получаваме
средно гъста каша.
Изсипваме
получената смес върху кайсиите , като
внимаваме да не се разместят.
/ Формата е около 20 см. /
Печем в
предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
При
необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме
върху решетка.
Приготвяне на заливката :
Пасираме останалите
кайсии с пасатор или с чопър.
Карамелизираме захарта / до светло кафяво / на котлона в подходящ съд ,
като
прибавяме 1 – 2 с.л. вода.
Прибавяме
пасираните кайсии и сока от лимон.
Варим на средна степен около 25 – 30 мин. , докато
започне леко да се сгъстява.
Сваляме от огъня и прибавяме шоколада и кравето масло ,
разбъркваме добре докато се разтопят.
След като
кексът се е охладил напълно , му отрязваме „шапката“
т.е. го
подравняваме като блат.
Отрязаната
част натрошаваме на трохи.
Поставяме
кекса върху подходяща за сервиране чиния.
Поливаме го
с кайсиево – шоколадовата поливка.
Изчакваме
няколко минути да стегне и украсяваме с трохите и разтопения шоколад.
Пробвайте
тази рецепта , надявам се да ви хареса !
Моля , не
копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски
и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не
представяйте рецептата като ваша ,
само след
като сте направили нищожни промени към нея !
Моля ,
използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар