Translate

петък, 5 юни 2020 г.

Кекс с кайсии



Кекс с кайсии


Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :


И така дойде ред и на кекса с кайсии … 🍑 🥮 🍑 🥮 🍑

някак си естествено и съвсем непредвидено ! 😂 🥰 😉

В момента в който / ревизирайки хладилника /

видях  „поизоставащите“ кайсийки ,

погледът ми се спря и на моцарелата и

тутакси ми хрумна идеята за този кекс!

В блога имам и други рецепти с кайсии :

Обърнат сладкиш с кайсии , сливи , карамелен сироп и ядки. https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/01/blog-post_31.html

Торта Сърце с бадемово брашно и кайсии

Торта на тиган Хризантема с кайсии :

Реших да запиша рецептата и да ви я покажа.

Продукти :

3 бр. яйца

180 гр. захар

250 гр. брашно

150 мл. прясно мляко

90 гр. краве масло

125 гр. моцарела

80 гр. бадеми

10 гр. бакпулвер

1 бр. ванилия

по желание есенция / бадем , ром , … /

за заливката :

400 гр.  кайсии  / изчистени и без костилки /

100 захар

1 с.л. сок от лимон / или щипка лимонена киселина /

70 гр. бял шоколад

30 гр. краве масло

1 бр. ванилия

по желание есенция  /бадем , ром , … /

общо около 750 – 800 гр. кайсии

за украса :

30 гр. бял шоколад  / около /

30 гр. черен шоколад  / около /

Приготвяне :

на кекса :

Настъргваме моцарелата.

Режем на дребно бадемите или ги смиламе с чопър  , но не до много ситно.

Всички кайсии потапяме за кратко във вряща вода ,

за да може лесно да ги обелим.


Белим кожата на кайсиите и ги разполовяваме , като махаме костилката.

Избираме си 9 - 10 половинки от почистените кайсии.

На мястото на костилката поставяме по един суров бадем.

/ Може да не слагате бадеми. /

 Тавичката застиламе с хартия за печене , намазваме я с масло ,
и поръсваме на дъното ѝ около  2 -3 с.л. захар.
Нареждаме кайсиите  симетрично , на разстояние една от друга ,
обърнати с разрязаната част към дъното на тавата.


Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията  до побеляване и удвояване.

Прибавяме топлото мляко и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.

Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.

Разбъркваме на най – ниската степен на миксера или

бъркаме на ръка  внимателно.


Към получената смес прибавяме моцарелата и бадемите и

разбъркваме внимателно , за да се разпределят равномерно в сместа.

Получаваме средно гъста каша.

Изсипваме получената смес  върху кайсиите , като внимаваме да не се разместят.

/ Формата е около 20 см. /

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка.


Приготвяне на заливката :
Пасираме останалите кайсии с пасатор или с чопър.



Карамелизираме захарта / до светло кафяво / на котлона в подходящ съд ,
като прибавяме 1 – 2 с.л. вода.


Прибавяме пасираните кайсии и сока от лимон.
Варим на средна степен около 25 – 30  мин. , докато започне леко да се сгъстява.
Сваляме от огъня и прибавяме шоколада и кравето масло ,
разбъркваме добре докато се разтопят.



След като кексът се е охладил напълно , му отрязваме „шапката“

т.е. го подравняваме като блат.


Отрязаната част натрошаваме на трохи.

Поставяме кекса върху подходяща за сервиране чиния.

Поливаме го с кайсиево – шоколадовата поливка.

Изчакваме няколко минути да стегне и украсяваме с трохите и разтопения шоколад.

Пробвайте тази рецепта ,  надявам се да ви хареса !



















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...