Translate

събота, 19 септември 2020 г.

Кето питка / или Сиреница /



 

Кето питка / или Сиреница  /

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/09/blog-post_19.html

От доста време ми се върти в главата ,

да пробвам как ще ми се получи една такава кето питка!

Ето , че се престраших !

Като за първи опит съм доволна от резултата !

Затова ви споделям и рецептата :

Продукти :

4 бр. яйца

500 гр. извара

200 гр.  моцарела / ползвах жълта , настъргана /

200 гр. гауда / или кашкавал  , едам /

75 гр. кокосово брашно

10 гр. хуск

2 с.л. кисело мляко

½ ч.л. сода за хляб

½ ч.л. сол

за намазване :

1 с.л. куркума  + 2 с.л. зехтин

1 ч.л. червен пипер + 2 ч.л. зехтин

1 ч.л. чубрица + 2 ч.л. зехтин

Приготвяне :

Настъргваме гаудата.

Моцарела ползвах готова , настъргана.

Смесваме моцарелата , гаудата и изварата.

Загряваме сместа в микровълновата фурна няколко минути.

/ Може да ги загреете и на водна баня. /

Целта е моцарелата и гаудата да омекнат и да се точат като ластик.


Размесваме ги добре и прибавяме към тях яйцата , като продължаваме да месим.


Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме , за да шупне.

Накрая прибавяме кокосовото брашно , хуска и киселото мляко ,

като продължаваме да месим.

 

Получаваме смес подобна на обикновено тесто.

 

Покриваме съда с тестото и го оставяме да си „почине“ около 20 – 30 мин.


След това го разделяме на две части , а едната част на още две части.


Разточваме малките топки с ръце върху силиконова подложка на

кора с дебелина около 0,5 – 0,7 см и размери около 15 / 25 см.

/ Ако нямате силиконова подложка може да използвате найлон. /

Едната кора мажем със сместа от червен пипер и зехтин ,

а другата кора със сместа от чубрица и зехтин. 

 

Голямата топка разточваме на кора с размери около 30 / 35 см.

Мажем я със сместа от куркума и зехтин.

 


Завиваме много внимателно корите на рула ,

като си помагаме със силиконовата подложка.


Получените рула нарязваме на шайби / леко по диагонал / с дебелина около 1 см.

 


 

Подреждаме ги в подходяща тава / ползвах със свалящ се ринг и диаметър 26 см. /

върху хартия за печене.


 

Може да си оформите питката и по друг начин.

Може да я изпечете и само така , като хляб.

Подреждаме ги във формата на цвете.


Може да намажете питката със жълтък , преди изпичане.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 мин. ,

докато леко се зачерви отгоре.

След изпичане , охлаждаме върху решетка.

 



 



 


Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/09/blog-post_19.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...