Лесна дунапренена питка с кашкавал
/ в кексова форма /
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/10/blog-post_28.html
Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
150 гр. кисело мляко
550 гр. брашно
70 гр. краве масло
11 гр. суха мая / едно пакетче /
/ или 1/2 кубче прясна /
100 мл. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
за плънката :
200 гр. кашкавал / може и гауда /
1 бр. яйце
1 с.л. / с връх / кисело мляко
1/3 ч.л. сода за хляб
Приготвяне :
Към леко топлата вода прибавяме маята , захарта и 2 с. л. с връх брашно и разбъркваме добре.
Покриваме съда и изчакваме докато сместа шупне т.е. да се активира маята.
Пресяваме брашното и го слагаме в дълбок съд.
Правим си кладенче в брашното и прибавяме яйцата , солта , киселото мляко и шупналата смес.
Разбъркваме / може и с лъжица / , докато се получи лепкаво тесто.
Прибавяме кравето масло на порции и продължаваме да бъркаме / месим /.
Получава се лепкаво тесто.
Покриваме съда с найлон и кърпа и го оставяме да втасва.
Аз го оставих във фурната , която загрях до 40 градуса и изключих.
Така втаса да около 45 мин.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
Докато тестото втасва си приготвяме плънката.
Разбиваме яйцето с киселото мляко и содата
/ содата изсипваме върху киселото мляко /.
Настъргваме кашкавала и го прибавяме.
Разбъркваме добре.
Когато тестото е почти утроило размера си , значи е готово - внимавайте да не превтаса !
Пекох в голяма силиконова форма за кекс
/ с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см. / , която намазах с масло.
С помощта на две лъжици загребваме от тестото и го поставяме в кексовата форма.
След това поставяме 1 с.л. от сместа с кашкавала.
Така редуваме двете смеси , като на следващия ред върху кашкавала поставяме тесто , а върху тестото кашкавал / т.е. шахматно /, докато ги изчерпаме.
/ Желателно е най - горния слой да завършва с повече тесто! /
Покриваме съда с найлон и го оставяме повторно да втасва.
/ Аз го пъхнах пак във фурната и така втаса за около 30 мин. /
След като е втасала може да намажете с масло и да поръсите със сурови семена.
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 50 мин.
След като се позачервила отгоре завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечена питката - тест суха клечка.
/ Доста се наду и при втасването и при печенето , затова препоръчвам да се пече в по - дълбок съд !
Без малко да хукне да ме гони , но овладях положението ! 😆 😂 🍞 /
Резултатът е - невероятно вкусна кашкавалено пита !
Дунапренено мека и пухкава !
Рецептата е много лесна !
Пробвайте да я приготвите - няма да съжалявате !
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/10/blog-post_28.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар