Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_18.html
Тряваше 😏 да направя някаква тортичка по повод рождения ми ден ,
/ годинките са вече доста , така , че няма да ги броя и да ги споменавам … 😅😂! /
исках хем да не е много голяма , хем да е нещо интересно и вкусно! 😋
Отдавна си мислех за една Гараш … 😏 😉 😋
Колкото и да е странно никога не бях правила такава торта!
Така , че поразрових малко из “нета” и попаднах на този вариант на торта Гараш.
/ Източника съм посочила под последната снимка. /
Трябва да ви споделя , че много ми хареса крайния резултат ! 😊 😍
И така рецептата :
Продукти :
за блатовете :
6 бр. белтъци
250 гр. орехи
120 гр. пудра захар
15 гр. царевично нишесте
за крема :
6 6р. жълтъци
120 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
80 мл. прясно мляко
120 гр. черен шоколад
1 бр. ванилия
за глазурата :
80 гр. черен шоколад
50 мл. прясно мляко
Приготвяне :
на блатовете :
Смиламе орехите в чопър / не на съвсем дребно / ,
като прибавяме към тях около 3 с.л. от пудрата захар , за да не се слепват.
Внимателно разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Жълтъците покриваме плътно със стреч фолио ,
за да не се образуват коричка и ги оставяме на хладно.
Разбиваме белтъците на пяна.
Към тях прибавяме пудрата захар и разбиваме за кратко.
След това прибавяме и царевичното нишесте и продължаваме да разбиваме.
Разбиваме до степен на кремообразна , пухкава ,
леко течна смес / не като за целувки , а една идея по – рядка /.
Прибавяме смлените орехи и внимателно разбъркваме на ръка.
Получената смес разпределяме за 5 бр. блатове.
Върху хартия за печене начертаваме кръгове с диаметър 20 см.
В голямата тава на фурната се събират по два блата.
Така печем два пъти по два блата и отделно в друга тавичка още един.
Разпределяме сместа равномерно за петте платки.
/ За всеки кръг около 5 с.л. /
Подравняваме ги внимателно с помощта на лъжица.
Печем блатовете в загрята на 160 градуса фурна около 25 мин. , докато леко се позачервят.
След като ги изпечем , веднага махаме хартията за печене , докато са още горещи ,
защото ако изстинат много трудно се сваля.
Готовите блатове поставяме върху памучна кърпа да се охладят напълно.
на крема :
Прибаваме към жълтъците пудрата захар и ванилията и разбиваме с миксер.
Прибавяме прясното мляко и продължаваме да разбиваме.
Добре е
получената смес да се прецеди през цедка.
Поставяме я на котлон в малка тенджерка.
/Аз използвах тиган с незалепващо покритие. /
Непрекъснато разбъркваме , докато започне да се сгъстява.
След като сместа се е посгъстила и още докато е гореща ,
добавяме начупения на парчета шоколад.
Разбъркваме , докато се разтопи напълно шоколада.
След като крема леко се е поохладил ,
прибавяме мекото масло и разбиваме с миксер.
Оформяне на тортата :
Разделяме крема на четири части – на око.
Върху подложка за торти или подходяща чиния поставяме първия блат
и мажем равномерно с няколко лъжици от крема.
След това поставяме втория и пак мажем с крем.
И така за всички пет платки.
/ На мен ми остана малко от крема и ,
затова с него подравних тортата отстрани и намазах тънък слой и отгоре. /
Подготвяме глазурата :
Сгорещяваме млякото и заливаме шоколада с него.
Непрекъснато разбъркваме , докато шоколада се разтопи напълно.
С получената глазура поливаме тортата отгоре и я заглаждаме с шпатула или дълъг нож.
Оставяме да стегне глазурата и украсяваме по желание – с натрошен шам фъстък , орехи или бадеми.
Получената торта оставяме в хладилник за няколко часа , за да стегне.
Добре е преди да се сервира да постои на стайна температура известно време ,
за да може лесно да се разреже.
Получи се много вкусна малка тортичка , която много бързо изчезна.
Рецептата за тази торта видях ето тук : https://youtu.be/b9TMtoaZwBc
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_18.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар