Translate

сряда, 18 ноември 2020 г.

Торта Гараш



Торта Гараш

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_18.html

 

Тряваше 😏 да направя някаква тортичка по повод рождения ми ден ,

/ годинките са вече доста , така , че няма да ги броя и да ги споменавам … 😅😂! /

исках хем да не е много голяма , хем да е нещо интересно и вкусно! 😋

Отдавна си мислех за една Гараш … 😏 😉 😋

Колкото и да е странно никога не бях правила такава торта!

Така , че поразрових малко из “нета” и попаднах на този вариант на торта Гараш.

/ Източника съм посочила под последната снимка. /

Трябва да ви споделя , че много ми хареса крайния резултат ! 😊 😍

И така рецептата :

Продукти :

за блатовете :

6 бр. белтъци

250 гр. орехи

120 гр. пудра захар

15 гр. царевично нишесте

за крема :

6 6р. жълтъци

120 гр. краве масло

100 гр. пудра захар

80 мл. прясно мляко

120 гр. черен шоколад

1 бр. ванилия

за глазурата :

80 гр. черен шоколад

50 мл. прясно мляко

Приготвяне :

на блатовете :

Смиламе орехите в чопър / не на съвсем дребно / ,

като прибавяме към тях около 3 с.л. от пудрата захар , за да не се слепват.

 

 Внимателно разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.


Жълтъците покриваме плътно със стреч фолио ,

за да не се образуват коричка и ги оставяме на хладно.

Разбиваме белтъците на пяна.


Към тях прибавяме пудрата захар и разбиваме за кратко.

След това прибавяме и царевичното нишесте и продължаваме да  разбиваме.

Разбиваме до степен на кремообразна , пухкава ,

леко течна смес / не като за целувки , а една идея по – рядка /.

Прибавяме смлените орехи и внимателно разбъркваме на ръка.


 

Получената смес разпределяме за 5 бр. блатове.

Върху хартия за печене начертаваме кръгове с диаметър 20 см.

В голямата тава на фурната се събират по два блата.

Така печем два пъти по два блата и отделно в друга тавичка още един.

Разпределяме сместа равномерно за петте платки.

/ За всеки кръг около 5 с.л. /

Подравняваме ги внимателно с помощта на лъжица.

 

Печем блатовете в загрята на 160 градуса фурна около 25 мин. , докато леко се позачервят.



След като ги изпечем , веднага махаме хартията за печене , докато са още горещи ,

защото ако изстинат много трудно се сваля.

Готовите блатове поставяме върху памучна кърпа да се охладят напълно.

 


на крема :

Прибаваме към жълтъците пудрата захар и ванилията и разбиваме с миксер.


Прибавяме прясното мляко и продължаваме да разбиваме.

Добре е получената смес да се прецеди през цедка.

Поставяме я на котлон в малка тенджерка.

/Аз използвах тиган с незалепващо покритие. /

Непрекъснато разбъркваме , докато започне да се сгъстява.

След като сместа се е посгъстила и още докато е гореща ,

добавяме начупения на парчета шоколад.

Разбъркваме , докато се разтопи напълно шоколада.

След като крема леко се е поохладил , 

прибавяме мекото масло и разбиваме с миксер.



Оформяне на тортата :

Разделяме крема на четири части – на око.

Върху подложка за торти или подходяща чиния поставяме първия блат

и мажем равномерно с няколко лъжици от крема.


След това поставяме втория и пак мажем с крем.

И така за всички пет платки.

/ На мен ми остана малко от крема и ,

затова с него подравних тортата отстрани и намазах тънък слой и отгоре. /


Подготвяме глазурата :

Сгорещяваме млякото и заливаме шоколада с него.

Непрекъснато разбъркваме , докато шоколада се разтопи напълно.

С получената глазура поливаме тортата отгоре и я заглаждаме с шпатула или дълъг нож.

Оставяме да стегне глазурата и украсяваме по желание – с натрошен шам фъстък , орехи или бадеми.

Получената торта оставяме в хладилник за няколко часа , за да стегне.

Добре е преди да се сервира да постои на стайна температура известно време ,

за да може лесно да се разреже.

Получи се много вкусна малка тортичка , която много бързо изчезна.

 







 



Рецептата за тази торта видях ето тук  : https://youtu.be/b9TMtoaZwBc

 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_18.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...