Тиквено - орехова Кето торта
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html
И за да продължа темата с тиквата …
ми хрумна ми да приготвя една ей такава кето торта …
Може да си я приготвите и в Не кето вариант :
Като замените еритритола със захар.
Може да използвате мед за подслаждане на крема с тиквата.
Може да замените кокосовото брашно с царевично нишесте.
Продукти :
за блатовете :
6 бр. белтъци
250 гр. орехи
80 гр. еритритол
15 гр. кокосово брашно
щипка сол
за крема :
1 кг. сварена тиква
6 6р. жълтъци
80 гр. краве масло
50 гр. еритритол / може и повече , ако искате да е по – сладко /
/ Може да използвате стевия за подслаждане , но мисля , че трябва да намалите количеството наполовина /
1 с.л. канела
1 ч.л. подправка за коледни сладки – съдържа карамфил , бахар , джинджифил , кардамон
индийско орехче и др. / може и без нея /
1 бр. ванилия
10 гр. желатин
60 мл. вода
за украса :
натрошени орехи / или бадеми /
настърган черен шоколад поне 85 %
Приготвяне :
на блатовете :
Смиламе орехите в чопър / не на съвсем дребно / ,
като прибавяме към тях около 1 – 2 с.л. от еритритола , за да не се слепват.
Внимателно разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Жълтъците покриваме плътно със стреч фолио ,
за да не се образува коричка и ги оставяме на хладно.
Разбиваме белтъците на пяна с щипката сол.
Към тях
прибавяме останалата част от еритритола.
След това прибавяме и кокосовото брашно и продължаваме да разбиваме.
Разбиваме до степен на кремообразна , пухкава ,
леко течна смес / не като за целувки , а една идея по – рядка /.
Прибавяме смлените орехи и внимателно разбъркваме на ръка.
Получената смес разпределяме за 4 бр. блатове.
Върху хартия за печене начертаваме кръгове с диаметър 24 см.
Разпределяме сместа равномерно за четирите платки.
/ За всеки кръг около 5 с.л. /
Подравняваме ги внимателно с помощта на лъжица.
Печем блатовете в загрята на 160 градуса фурна около 20 - 25 мин. ,
докато леко се позачервят.
След като ги изпечем , веднага махаме хартията за печене , докато са още горещи ,
защото ако изстинат много трудно се сваля.
Готовите блатове поставяме върху памучна кърпа да се охладят напълно.
Внимавайте , защото след като изстинат платките са много чупливи.
на крема :
Прибаваме към жълтъците еритритола и ванилията и разбиваме с миксер.
Добре е получената смес да се прецеди през цедка.
Поставяме я на котлон в малка тенджерка , като варим на водна баня.
/Аз използвах тиган с незалепващо покритие , без да го варя на пара ,
но не беше най – удачния вариант , затова препоръчвам яйчения крем да се вари на водна баня. /
Непрекъснато разбъркваме , докато започне да се сгъстява.
След като
леко се е посгъстил , значи е готов.
След като крема се е поохладил , прибавяме мекото масло и разбиваме с миксер.
Полученият яйчен крем , канелата , ванилията и подправката за коледни сладки
прибавяме към сварената тиква и пасираме с пасатор.
Отделно оставяме желатина да набъбне в студената вода.
След като е набъбнал го втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към крема с тиквата и разбъркваме много добре.
Оформяне на тортата :
Може да използвате при оформянето ринг за торти.
По вътрешната страна на ринга сложих нарязани широки ленти от една папка.
/ Които съм си пригодила за по – лесно оформяне ,
за да може лесно да махна ринга и тортата отстрани да остане гладка ,
след като внимателно премахна и лентите./
Може да сглобите тортата и без да използвате ринг.
Разделяме крема на четири части – на око.
/ Отделяме си 2 - 3 с.л. от крема за дооформяне /
Върху подложка за торти или подходяща чиния поставяме първия блат
и мажем равномерно с няколко лъжици от крема.
След това поставяме втория и пак мажем с крем.
И така за всички четири платки.
След като сме поставили и четвъртата платка много леко притискаме с ръце ,
за да се подравни.
Завиваме тортата със стреч фолио или найлон , за да не съхне и
я поставяме в хладилник за няколко часа.
/ Аз я оставих за една нощ. /
На следващия ден махаме ринга и лентите и
ако има нужда леко подравняваме тортата отстрани и отгоре.
Аз поръсих с натрошени бадеми , орехи и настърган шоколад.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар