Translate

петък, 20 ноември 2020 г.

Тиквено - орехова Кето торта



 

Тиквено - орехова Кето торта

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html

 

И за да продължа темата с тиквата 

ми хрумна ми да приготвя една ей такава кето торта …

Може да си я приготвите и в Не кето  вариант :

Като замените еритритола със захар.

Може да използвате мед за подслаждане на крема с тиквата.

Може да замените кокосовото брашно с царевично нишесте.

Продукти :

за блатовете :

6 бр. белтъци

250 гр. орехи

80 гр. еритритол

15 гр. кокосово брашно

щипка сол

за крема :

1 кг. сварена тиква

6 6р. жълтъци

80 гр. краве масло

50 гр. еритритол / може и повече , ако искате да е по – сладко /

/ Може да използвате стевия за подслаждане , но мисля , че трябва да намалите количеството наполовина /

1 с.л. канела

1 ч.л. подправка за коледни сладки – съдържа карамфил , бахар , джинджифил , кардамон

индийско орехче  и др. / може и без нея /

1 бр. ванилия

10 гр. желатин

60 мл. вода

за украса :

натрошени орехи  / или бадеми /

настърган черен шоколад поне 85 %

Приготвяне :

на блатовете :

Смиламе орехите в чопър / не на съвсем дребно / ,

като прибавяме към тях около 1 – 2  с.л. от еритритола , за да не се слепват.



Внимателно разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.



Жълтъците покриваме плътно със стреч фолио ,

за да не се образува коричка и ги оставяме на хладно.

Разбиваме белтъците на пяна с щипката сол.

Към тях прибавяме останалата част от еритритола.

След това прибавяме и кокосовото брашно и продължаваме да  разбиваме.

Разбиваме до степен на кремообразна , пухкава ,

леко течна смес / не като за целувки , а една идея по – рядка /.

Прибавяме смлените орехи и внимателно разбъркваме на ръка.


Получената смес разпределяме за 4 бр. блатове.

Върху хартия за печене начертаваме кръгове с диаметър 24 см. 


Разпределяме сместа равномерно за четирите платки.

/ За всеки кръг около 5 с.л. /


Подравняваме ги внимателно с помощта на лъжица.


Печем блатовете в загрята на 160 градуса фурна около 20 - 25 мин. ,

докато леко се позачервят.


След като ги изпечем , веднага махаме хартията за печене , докато са още горещи ,

защото ако изстинат много трудно се сваля.


Готовите блатове поставяме върху памучна кърпа да се охладят напълно.

Внимавайте , защото след като изстинат платките са много чупливи.


на крема :

Прибаваме към жълтъците еритритола и ванилията и разбиваме с миксер.

Добре е получената смес да се прецеди през цедка.



Поставяме я на котлон в малка тенджерка , като варим на водна баня.

/Аз използвах тиган с незалепващо покритие , без да го варя на пара ,

но не беше най – удачния вариант , затова препоръчвам яйчения крем да се вари на водна баня. /

Непрекъснато разбъркваме , докато започне да се сгъстява.

След като леко се е посгъстил , значи е готов.

След като крема се е поохладил , прибавяме мекото масло и разбиваме с миксер.

Полученият яйчен крем , канелата , ванилията и подправката за коледни сладки

прибавяме към сварената тиква и пасираме с пасатор.




Отделно оставяме желатина да набъбне в студената вода.

След като е набъбнал го втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.

Прибавяме го към крема с тиквата и разбъркваме много добре.


Оформяне на тортата :

Може да използвате при оформянето ринг за торти.

По вътрешната страна на ринга сложих нарязани широки ленти от една папка.

/ Които съм си пригодила за по – лесно оформяне ,

за да може лесно да махна ринга и тортата отстрани да остане гладка ,

след като внимателно премахна и лентите./

Може да сглобите тортата и без да използвате ринг.

Разделяме крема на четири части – на око.

/ Отделяме си 2 - 3 с.л. от крема за дооформяне /

Върху подложка за торти или подходяща чиния поставяме първия блат

и мажем равномерно с няколко лъжици от крема.



След това поставяме втория и пак мажем с крем.

И така за всички четири  платки.


След като сме поставили и четвъртата платка много леко притискаме с ръце ,

за да се подравни.

Завиваме тортата със стреч фолио или найлон , за да не съхне и

я поставяме в хладилник за няколко часа.

 / Аз я оставих за една нощ. /

На следващия ден махаме ринга и лентите и

ако има нужда леко подравняваме тортата отстрани и отгоре.

Аз поръсих с натрошени бадеми , орехи и настърган шоколад.









 
 
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :  

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...