Translate

неделя, 29 ноември 2020 г.

Ябълкова пита с куркума

 
 


Ябълкова пита с куркума

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_29.html

… и защото имах дооста ябълки  ,

а пък тия дни все ми се въртеше някаква идея за ябълкова пита …

Та излезе на бял свят де … !?

Докато приготвях продуктите за тази пита ,

ми се мярна куркумата …

/ Тези които ме познават , вече знаят , че това е любимата ми подправка. /

Естествено , веднага реших тази пита ще бъде и с куркума.

Речено    сторено това е резултата + рецептата :

Продукти :

за тестото :

400 гр. брашно

1 бр. яйце

90 гр. захар

70 гр. краве масло

150 мл. прясно мляко

7 гр. суха мая

1 ч.л. / с връх / куркума

1 бр. ванилия

за плънката :

3 бр. средни / или две големи ябълки /

кората от един лимон

1 с.л. сок от лимон

1 ч.л. канела

1 с.л. царевично нишесте / може да го замените с брашно /

2 – 3 с.л. кафява захар / може и бяла /

за поръсване / по желание / :

пудра захар

Приготвяне :

на тестото :

Желателно е всички продукти да са със стайна температура.

В леко топлото мляко изсипваме маята и 1 с.л. от захарта ,

разбъркваме добре и покриваме съда.

Изчакваме докато маята се активира / шупне /.


Отделно в дълбок съд пресяваме брашното и си правим кладенче в него.

Прибавяме яйцето , захарта , ванилията , куркумата и шупналата смес с маята.

 Отначало бъркаме с лъжица ,


а след това месим с ръце / около 10 мин. /, 

като прибавяме на порции мекото масло.


Трябва да получим много меко тесто , но да не залепва по ръцете.

/ Може да омесите тестото и с миксер , с приставка за тесто. /

Оформяме го на топка и го връщаме в набрашнения съд да втасва.

Покриваме съда с найлон и памучна кърпа.


Времето за втасване може да е различно в зависимост 

от температурата на помещението.

/ Аз го поставих във фурната , която включих да достигне 40 градуса 

и след това изключих.

В този случай втаса за около два часа и половина .

Винаги когато има захар в тестото , втасването е по – бавно. /

Тестото е втасало , когато е удвоило обема си. 


на плънката :


Почистваме ябълките и ги обелваме.

Настъргваме ги на ренде на едро или ги режем на малки кубчета.

Поливаме ги със сока от лимон и ги поръсваме с канелата.


Разбъркваме внимателно.

Поръсваме ги с царевичното нишесте / през цедка / и отново разбъркваме.

 


Оформяне :

Разточваме тестото на правоъгълник с размери около  40 / 30 см.

Поръсваме с 1 – 2 с.л. кафява захар.

Върху него разпределяме равномерно плънката.

Върху плънката отново поръсваме с 1 -2 с.л. кафява захар.

Завиваме внимателно на руло.

Режем го на две половинки , после тези две половинки на още две и така ,

докато получим общо 16 части / шайби /.


 
 

Оформяме питката в тава с диаметър около 25 см. , върху хартия за печене.

Първо поставяме по края на тавата десет от шайбите 

/ вадим ги от средата на рулото /.

Върху тях нареждаме още пет от шайбите.

Една от шайбите поставяме в центъра.

Завиваме питката с памучна кърпа и я оставяме около 30 мин.


Поставяме питката в студена фурна и включваме на 180 градуса.

Печем около 1 час , като проверяваме с дървено шишче дали е изпечена  - тест суха клечка.

/ Бодем само в тестото , не в плънката. /

При необходимост , за да не прегори отгоре по време на печене може да завием с алуминиево фолио.

/ Аз я завих на 30 –тата минута от печенето. /

 

След изпичане мажем с масло.
 

По желание може да поръсим с пудра захар.

 









 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_29.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...