Ябълкова пита с куркума
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_29.html
… и защото имах дооста ябълки ,
а пък тия дни все ми се въртеше някаква идея за ябълкова пита …
Та излезе на бял свят де … !?
Докато приготвях продуктите за тази пита ,
ми се мярна куркумата …
/ Тези които ме познават , вече знаят , че това е любимата ми подправка. /
Естествено , веднага реших тази пита ще бъде и с куркума.
Речено – сторено това е резултата + рецептата :
Продукти :
за тестото :
400 гр. брашно
1 бр. яйце
90 гр. захар
70 гр. краве масло
150 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая
1 ч.л. / с връх / куркума
1 бр. ванилия
за плънката :
3 бр. средни / или две големи ябълки /
кората от един лимон
1 с.л. сок от лимон
1 ч.л. канела
1 с.л. царевично нишесте / може да го замените с брашно /
2 – 3 с.л. кафява захар / може и бяла /
за поръсване / по желание / :
пудра захар
Приготвяне :
на тестото :
Желателно е всички продукти да са със стайна температура.
В леко топлото мляко изсипваме маята и 1 с.л. от захарта ,
разбъркваме добре и покриваме съда.
Изчакваме докато маята се активира / шупне /.
Отделно в дълбок съд пресяваме брашното и си правим кладенче в него.
Прибавяме яйцето , захарта , ванилията , куркумата и шупналата смес с маята.
Отначало бъркаме
с лъжица ,
а след това месим с ръце / около 10 мин. /,
като прибавяме на порции мекото масло.
Трябва да получим много меко тесто , но да не залепва по ръцете.
/ Може да омесите тестото и с миксер , с приставка за тесто. /
Оформяме го на топка и го връщаме в набрашнения съд да втасва.
Покриваме съда с найлон и памучна кърпа.
Времето за втасване може да е различно в зависимост
от температурата на помещението.
/ Аз го поставих във фурната , която включих да достигне 40 градуса
и след това изключих.
В този случай втаса за около два часа и половина .
Винаги когато има захар в тестото , втасването е по – бавно. /
Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.
на плънката :
Почистваме ябълките и ги обелваме.
Настъргваме ги на ренде на едро или ги режем на малки кубчета.
Поливаме ги със сока от лимон и ги поръсваме с канелата.
Разбъркваме внимателно.
Поръсваме ги с царевичното нишесте / през цедка / и отново разбъркваме.
Оформяне :
Разточваме тестото на правоъгълник с размери около 40 / 30 см.
Поръсваме с 1 – 2 с.л. кафява захар.
Върху него разпределяме равномерно плънката.
Върху плънката отново поръсваме с 1 -2 с.л. кафява захар.
Завиваме внимателно на руло.
Режем го на две половинки , после тези две половинки на още две и така ,
докато получим общо 16 части / шайби /.
Оформяме питката в тава с диаметър около 25 см. , върху хартия за печене.
Първо поставяме по края на тавата десет от шайбите
/ вадим ги от средата на рулото /.
Върху тях нареждаме още пет от шайбите.
Една от шайбите поставяме в центъра.
Завиваме питката с памучна кърпа и я оставяме около 30 мин.
Поставяме питката в студена фурна и включваме на 180 градуса.
Печем около 1 час , като проверяваме с дървено шишче дали е изпечена - тест суха клечка.
/ Бодем само в тестото , не в плънката. /
При необходимост , за да не прегори отгоре по време на печене може да завием с алуминиево фолио.
/ Аз я завих на 30 –тата минута от печенето. /
След изпичане мажем с масло.
По желание може да поръсим с пудра захар.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_29.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар