Торта – кекс с крем от тиква
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post.html
Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
150 гр. захар
250 гр. брашно
300 гр. цедено кисело мляко
/може да се замени със заквасена сметана или гъсто кисело мляко ,
аз сложих около 200 гр. цедено кисело мляко и 100 гр. заквасена сметана /
125 гр. краве масло /едно пакетче /
35 гр. какао
5 гр. кафе
/ може да сложите общо 40 гр. какао , ако не обичате сладкиши с кафе /
10 гр. бакпулвер
2 бр. ванилии
1/3 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 ч.л. подправка за коледни сладки –/ може и без нея /
съдържа карамфил , бахар , джинджифил , кардамон и др.
щипка индийско орехче
150 гр. орехи / смлени или нарязани на дребно /
за крема от тиква :
600 гр. тиква / сварена на пара или изпечена /
397 гр. кондензирано мляко / 1 консерва /
20 гр. желатин
120 мл. студена вода
1 ванилия / по желание /
за сиропиране :
около 100 мл. прясно мляко
за крема за украса :
200 г. крема сирене
250 гр. маскарпоне
200 гр. течна сметана 30 % / може и сладкарска /
100 гр. пудра захар
Приготвяне :
на блатовете :
Смиламе орехите или ги режем на дребно ,
като прибавяме към тях канелата и подправката за коледни сладки.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване.
Към цеденото кисело мляко прибавяме содата за хляб и разбъркваме.
Сместа леко шупва.
Прибавяме я към яйцата заедно с маслото / трябва да е течно , но не и
горещо /.
Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме , като разбъркваме на ръка.
Прибавяме какаото и кафето като го пресяваме през цедка , за да не стане на бучки в сместа.
Накрая добавяме орехите.
Получава се гъста каша.
Разделяме получената смес на две части.
Печем двете платки поотделно в намазана с масло тавичка ,
с диаметър 22 – 23 см. , върху хартия за печене ,
в загрята на 180 градуса фурна около 30 мин.
/ Аз ги пекох в силиконови тавички. /
Може да проверите с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.
След като са изпечени ги охлаждаме върху решетка.
Може да го изпечете като цял блат и след това да го разрежете хоризонтално на две платки.
на крема с тиквата :
Сваряваме тиквата на пара или я изпичаме във фурната.
/ Аз я сварих на пара в мултикукъра под налягане за около 8 мин. /
Пасираме тиквата с пасатор.
Прибавяме към тиквата кондензираното мляко и ванилията и пасираме за кратко.
Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.
Набъбналия желатин втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.
Прибавяме го към крема с тиквата и разбъркваме добре.
Изчакваме леко да стегне.
Оформяне на тортата :
Поставяме първия блат върху подходяща за сервиране чиния
или подложка за торта.
Надупчваме го с вилица тук там и го сиропираме с леко топлото мляко.
За по – лесно оформяне на тортата може да използвате ринг за торта.
/ Аз използвам и правоъгълни парчета , които съм си нарязала от една папка за да остане гладко отстрани. /
Изсипваме върху блата цялото количество крем и подравняваме.
Поставяме втория блат и го сиропираме.
Притискаме леко с ръце и завиваме тортата с найлон или със стреч фолио.
Поставяме тортата в хладилник да се охлади и да стегне.
Приготвяне на крема за украса :
Разбиваме крема сиренето с пудрата захар.
Прибавяме маскарпонето и продължаваме да разбиваме.
Накрая прибавяме сметаната и разбиваме още няколко минути.
По желание може да полеете тортата с разтопен бял или черен шоколад ,
като прибавите няколко лъжици прясно мляко или сметана към него.
Може да пропуснете тази стъпка.
Мажем тортата отгоре и отстрани с крем.
Може да оцветите крема в желани от вас цветове.
Замисълът ми за украса на тази торта беше съвсем друг ,
/ но поради непредвидени обстоятелства /
в крайна сметка се получи ето тази – малко „арт“ 😂 😍 😆 😉 украса.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар