Translate

събота, 5 декември 2020 г.

Торта – кекс с крем от тиква





Торта – кекс с крем от тиква

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

Продукти :

за блатовете :

4 бр. яйца

150 гр. захар

250 гр. брашно

300 гр. цедено кисело мляко

/може да се замени със заквасена сметана или гъсто кисело мляко ,

аз сложих около 200 гр. цедено кисело мляко и 100 гр. заквасена сметана /

125 гр. краве масло /едно пакетче /

35 гр. какао

5 гр. кафе 

/ може да сложите общо 40 гр. какао , ако не обичате сладкиши с кафе /

10 гр. бакпулвер

2 бр. ванилии

1/3 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. канела

1 ч.л. подправка за коледни сладки –/ може и без нея /

съдържа карамфил , бахар , джинджифил , кардамон и др.

щипка индийско орехче

150 гр. орехи / смлени или нарязани на дребно /

за крема от тиква :

600 гр. тиква / сварена на пара или изпечена /

397 гр. кондензирано мляко / 1 консерва /

20 гр. желатин

120 мл. студена вода

1 ванилия / по желание /

за сиропиране :

около 100 мл. прясно мляко

за крема за  украса :

200 г. крема сирене

250 гр. маскарпоне

200 гр. течна сметана 30 % / може и сладкарска /

100 гр. пудра захар

Приготвяне :

на блатовете :

Смиламе орехите или ги режем на дребно , 

като прибавяме към тях канелата и подправката за коледни сладки.

 

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване. 


Към цеденото кисело мляко прибавяме содата за хляб и разбъркваме.

Сместа леко шупва.

Прибавяме я към яйцата заедно с  маслото / трябва да е течно , но не и 

горещо /.


Пресяваме брашното с бакпулвера  и го прибавяме , като разбъркваме на ръка.


Прибавяме какаото и кафето като го пресяваме през цедка , за да не стане на бучки в сместа.

Накрая добавяме орехите. 


Получава се гъста каша.

Разделяме получената смес на две части.



Печем двете платки поотделно в намазана с масло тавичка , 

с диаметър 22 – 23 см. , върху хартия за печене , 

в загрята на 180 градуса фурна около 30 мин.

/ Аз ги пекох в силиконови тавички. /

Може да проверите с дървено шишче дали блата е изпечен – тест суха клечка.

 



След като са изпечени ги охлаждаме върху решетка.

 


Може да го изпечете като цял блат и след това да го разрежете хоризонтално на две платки.

на крема с тиквата :

Сваряваме тиквата на пара или я изпичаме във фурната.

/ Аз я сварих на пара в мултикукъра под налягане за около 8 мин. /


Пасираме тиквата с пасатор.


Прибавяме към тиквата кондензираното мляко и ванилията и пасираме за кратко.


Заливаме желатина със студената вода и го оставяме да набъбне.

Набъбналия желатин втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 30 сек.

Прибавяме го към крема с тиквата и разбъркваме добре.


Изчакваме леко да стегне.

Оформяне на тортата :

Поставяме първия блат върху подходяща за сервиране чиния 

или подложка за торта.

Надупчваме го с вилица тук там и го сиропираме  с леко топлото мляко.


За по – лесно оформяне на тортата може да използвате ринг за торта.

/ Аз използвам и правоъгълни парчета , които съм си нарязала от една папка за да остане гладко отстрани. /

Изсипваме върху блата цялото количество крем и подравняваме.

Поставяме втория блат и го сиропираме.

Притискаме леко с ръце и завиваме тортата с найлон или със стреч фолио.

Поставяме тортата в хладилник да се охлади и да стегне.


Приготвяне на крема за украса :

Разбиваме крема сиренето с пудрата захар.


Прибавяме маскарпонето и продължаваме да разбиваме.

Накрая прибавяме сметаната и разбиваме още няколко минути.

 

По желание може да полеете тортата с разтопен бял или черен шоколад ,

като прибавите няколко лъжици прясно мляко или сметана към него.

Може да пропуснете тази стъпка.

Мажем тортата отгоре и отстрани с крем.

Може да оцветите крема в желани от вас цветове.

Замисълът ми за украса на тази торта беше съвсем друг ,

/ но поради непредвидени обстоятелства /

в крайна сметка се получи ето тази – малко „арт“ 😂 😍 😆 😉 украса.

 








Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...