Питка с кашкавал и шунка
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_23.html
Продукти :
за тестото :
0,600 кг. брашно + около 50 гр. за доизмесване
2 бр. яйца
250 мл. прясно мляко
11 гр. суха мая / едно пакетче или 1/2 кубче прясна мая от 42 гр. /
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
1 ч. л. оцет
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
за плънка :
450 гр. гауда / или кашкавал , моцарела и др. /
300 гр. шунка / или филе , колбас и др. /
/ Количествата са ориентировъчни , като
използвах готово нарязани./
50 гр. краве масло
за намазване :
1 малко яйце + 1 с.л. прясно мляко
за поръсване :
смес от семена
черен и бял сусам
Приготвяне:
Желателно е всички продукти да са със стайна температура.
Затопляме много леко прясното мляко.
Към него добавяме маята и захарта като разбъркваме добре.
Изчакваме докато маята се активира т.е. сместа шупне.
През това време пресяваме брашното в дълбок съд удобен за месене.
Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото , оцета и солта.
Към тях прибавяме шупналата смес с маята.
Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се образува гъста лепкава каша.
След това доизмесваме на ръка.
/ Може да омесите тестото и с миксер , с приставка за тесто. /
Месим до много меко тесто.
Не трябва да залепва по ръцете , но не трябва и да е твърдо.
Ако направите твърдо тестото , разточването му ще е трудно.
Оставяме тестото покрито с найлон и памучна кърпа да втасва.
Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на помещението.
/ Аз го поставих във фурната , която включих да достигне 40 градуса и след това изключих. /
Тестото е втасало , когато е удвоило обема си.
Разточваме правоъгълник с размери 50 / 40 см.
Разтопяваме маслото и мажем цялата кора с него.
Първо подреждаме парчетата гауда / кашкавал.
Върху кашкавала нареждаме парчетата шунка.
И върху шунката нареждаме отново гауда.
Може да използвате настърган кашкавал и нарязана на кубчета шунка ,
ако нямате готово нарязани.
Завиваме внимателно на руло.
Режем рулото на 16 части / шайби /.
Оформяме питката в тава с диаметър около 30 см. , върху хартия за печене.
Първо поставяме по края на тавата осем от шайбите / вадим ги от средата на рулото /.
Върху тях нареждаме още четири от шайбите.
Една от шайбите поставяме в центъра.
Останалите шайби разрязваме на четири и
Поръсваме със семената.
Поставяме питката в студена фурна и включваме на 180 градуса.
Печем около 50 мин. , като проверяваме с дървено шишче дали е изпечена - тест суха клечка. / Бодем само в тестото , не в плънката. /
При необходимост , за да не прегори отгоре по време на печене
може да завием с алуминиево фолио.
След изпичане мажем с масло и завиваме с памучна кърпа.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_23.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Браво! Чудесна идея ми дадохте! Питката ви е прекрасна и скоро ще я направя! Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриване