Translate

понеделник, 21 декември 2020 г.

Кекс с какао без яйца

 




Кекс с какао без яйца

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_21.html

Този кекс го възпроизведох от старото ми тефтерче ,

в което си преписвах рецепти от тефтера на мама !

Когато бяхме деца , тя много често го приготвяше.

Наричахме го „Черния сладкиш“.

Много е лесен и бърз за приготвяне.

Не е необходимо наличието на миксер или някаква друга техника.

Майка ми обикновено го печеше в правоъгълна тава ,

но аз реших да пробвам как ще ми се получи в кексова форма.

И така , след кратката предистория това е рецептата :

/ Предполагам , че на много хора тя е известна. /

Продукти :

400 гр. брашно 

250 гр. захар

500 гр. кисело мляко

150 мл. олио

30 гр.  какао

10 гр. канела

1 ч.л. сода за хляб

½ бурканче сладко от череши / ягоди , боровинки /

за заливка / по желание /:

50 гр. бял шоколад

Приготвяне :

на кекса :

Пресяваме брашното.

Пресяваме и какаото.

Смесваме сухите съставки :

брашното , какаото и захарта.

Разбъркваме ги добре до хомогенност.

Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме докато шупне.


Прибаваме го към сухата смес , прибавяме и олиото.

Получава се гъста каша.

Получената смес прехвърляме в подходяща форма за кекс. 



Отгоре върху кексовата смес , по средата , 

в кръг слагаме няколко лъжици сладко от  череши.

/ Като се стараем да избираме по възможност само плодчетата. /


Пекох в силиконова форма с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см.

Ако формата не е силиконова я намажете с олио и поръсете с брашно.

Може да изпечете кекса също и в правоъгълна тава ,

като ще се наложи да намалите времето за печене.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около  1 час.

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка. 


 Студения кекс поливаме с по – течния остатък от сладкото.

Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в

здраво найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.

Потопяваме плика в дълбока чаша с гореща вода ,

докато шоколада се разтопи напълно / около 10 мин. /.

 

Отрязваме ъгълчето на плика в края и поливаме кекса.  

 

Доукрасяваме или поливаме с разтопения бял шоколад.

 





 








Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_21.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...