Кекс с какао без яйца
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_21.html
Този кекс го възпроизведох от старото ми тефтерче ,
в което си преписвах рецепти от тефтера на мама !
Когато бяхме деца , тя много често го приготвяше.
Наричахме го „Черния сладкиш“.
Много е лесен и бърз за приготвяне.
Не е необходимо наличието на миксер или някаква друга техника.
Майка ми обикновено го печеше в правоъгълна тава ,
но аз реших да пробвам как ще ми се получи в кексова форма.
И така , след кратката предистория това е рецептата :
/ Предполагам , че на много хора тя е известна. /
Продукти :
400 гр. брашно
250 гр. захар
500 гр. кисело мляко
150 мл. олио
30 гр. какао
10 гр. канела
1 ч.л. сода за хляб
½ бурканче сладко от череши / ягоди , боровинки /
за заливка / по желание /:
50 гр. бял шоколад
Приготвяне :
на кекса :
Пресяваме брашното.
Пресяваме и какаото.
Смесваме сухите съставки :
брашното , какаото и захарта.
Разбъркваме ги добре до хомогенност.
Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме докато шупне.
Прибаваме го към сухата смес , прибавяме и олиото.
Получава се гъста каша.
Получената смес прехвърляме в подходяща форма за кекс.
Отгоре върху кексовата смес , по средата ,
в кръг слагаме няколко лъжици сладко от череши.
/ Като се стараем да избираме по възможност само плодчетата. /
Пекох в силиконова форма с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см.
Ако формата не е силиконова я намажете с олио и поръсете с брашно.
Може да изпечете кекса също и в правоъгълна тава ,
като ще се наложи да намалите времето за печене.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
Студения кекс поливаме с по – течния остатък от сладкото.
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в
здраво найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.
Потопяваме плика в дълбока чаша с гореща вода ,
докато шоколада се разтопи напълно / около 10 мин. /.
Отрязваме ъгълчето на плика в края и поливаме кекса.
Доукрасяваме или поливаме с разтопения бял шоколад.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_21.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар